Last news in Fakti

13 Април, 2022 23:15 2 698 1

Открит е древен олтар в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим

  • йерусалим-
  • църква-
  • възкресение-
  • христово-
  • древен-
  • олтар

Каменна плоча в заден коридор на църквата "Възкресение Христово" на Божи гроб в Йерусалим, открита по време на ремонта и обновяването на храма, се оказа ценна реликва

Открит е древен олтар в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим - 1
Снимка: БГНЕС

Каменна плоча в заден коридор на църквата "Възкресение Христово" на Божи гроб в Йерусалим, открита по време на ремонта и обновяването на храма, се оказа ценна реликва, съобщи Ройтерс.

Изследователи смятат, че сложните орнаменти, на които се натъкнали в дълго останалата скрита част на каменната плоча с размери 2,5 метра на 1,5 метра, са знак, че това е било пищно украсената лицева част на средновековен олтар на едно от най-светите места за християнството.

"Сега не може да се види, но оригиналният олтар е бил покрит с парченца мрамор, парченца стъкло", каза Амит Реем, регионален археолог за Йерусалим на Израелската служба по антиките.

"Бил е блестящ, това е наистина изумителен артефакт", каза Реем, който е автор на изследването заедно с Иля Беркович от Австрийската академия на науките.

Те определят уникалния метод за декорация като съчетание от класическо, византийско и ранно ислямско изкуство, при който фино изрязани късчета цветен мрамор изпълват гравюри върху камъка.

"Бил е в светилището на храма", казва Реем. "Очите на всички богомолци били насочени към него. И точно над него и около него висшите духовници, свещениците и монасите са служили всички литургии и основната литургия на храма върху масата на този олтар", каза той.

Украсени по подобен начин олтари са откривани в църкви в Рим през XII и XIII век, казват учените, предаде Нова ТВ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.