Last news in Fakti

15 Април, 2022 09:45 686 0

Сблъсък между израелската полиция и палестинци в Йерусалим

  • йерусалим-
  • израел-
  • палестинци-
  • полиция-
  • сблъсък-
  • ранени

Напрежението нараства в Йерусалим, като свещеният за мюсюлманите месец Рамадан съвпада с еврейския празник на Пасха и християнския Великден тази година

Сблъсък между израелската полиция и палестинци в Йерусалим - 1
Снимка: БГНЕС

Израелската полиция се сблъска с маскирани, хвърлящи камъни палестинци близо до джамията "Ал Акса" в Стария град на Йерусалим след сутрешната молитва на Рамадан днес, предаде Ройтерс.

Израелските сили за сигурност са в повишена готовност след поредица от смъртоносни арабски улични атаки в цялата страна през последните две седмици, а конфронтациите в свещеното място крият риска да предизвикат по-широк конфликт между Израел и палестинските въоръжени групировки в Газа.

Напрежението нараства в Йерусалим, като свещеният за мюсюлманите месец Рамадан съвпада с еврейския празник на Пасха и християнския Великден тази година.

Полицията каза, че са влезли в комплекса, почитан от евреите като Храмовия хълм и от мюсюлманите като Благородното светилище, за да разбият насилствена тълпа, останала в края на сутрешните молитви. Те не влязоха в джамията Ал-Акса - третото най-свещено място на исляма.

Когато група палестинци започнали да хвърлят камъни, полицията каза, че са влезли в комплекса, "за да разпръснат и отблъснат" тълпата.

От линейката на Палестинския Червен полумесец съобщиха, че 59 души са ранени, някои със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Хамас, ислямистката групировка, която контролира Газа, осъди израелската полиция и каза, че Израел "носи отговорност за последствията".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА