Last news in Fakti

16 Април, 2022 15:00 1 263 4

САЩ са убедени, че съюзът с Япония е наблюдаван от Китай и Северна Корея

  • сащ-
  • япония-
  • фумио кишида-
  • китай-
  • северна корея

Японският премиер Фумио Кишида и гостуващите американски сенатори потвърдиха ангажимента си да работят заедно

САЩ са убедени, че съюзът с Япония е наблюдаван от Китай и Северна Корея - 1
Снимка: Shutterstock

Японският премиер Фумио Кишида и гостуващите американски сенатори потвърдиха ангажимента си да работят заедно в рамките на дългогодишния двустранен съюз на фона на засиленото глобално напрежение - от войната в Украйна до заплахите от съседен Китай и Северна Корея, съобщи Асошиейтед прес.

По време на среща делегацията, водена от сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, се съгласи с Кишида, че е важно да се поддържа "свободен и отворен индо-тихоокеански регион", съобщават от външното министерство в Токио.

Преди Токио шестимата сенатори посетиха Тайван, където направиха ясна и публична декларация за подкрепата си за самоуправляващата се островна държава, като същевременно отправиха предупреждение към Китай. Вчера те се срещнаха с тайванската президентка Цай Ингвен.

В знак на протест срещу посещението на делегацията Китай проведе военни учения в близост до Тайван.

Япония отдавна е притеснена от позицията на Китай по отношение на Тайван, и тези възгледи, особено сред консервативните политици, стремящи се към по-неограничени действия на армията, се засилиха след войната в Украйна., посочва АП. Японската конституция забранява въоръжените сили на страната да бъдат използвани при международни спорове.

Официално Япония не признава Тайван, но те поддържат приятелски отношения. Въпросът дали САЩ биха се намесили в случай на военно нахлуване на Китай в Тайван остава открит. Анализаторите твърдят, че ролята на Япония в такава хипотетична ситуация е още по-неясна, доколкото в Япония има огромно военно присъствие на САЩ в рамките на алианса между двете страни.

Китай е против всякакви официални връзки между правителството на Тайван и други чуждестранни правителства, тъй като твърди, че Тайван е част от националната му територия, а не независима държава. Китай и Тайван се разделят след гражданска война през 1949 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Удрииии

    12 5 Отговор
    После руснаците били виновни
    Де е Япония се е САЩ.
    Де е САЩ де е Европа
  • 2 ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡

    6 6 Отговор
    ВСИЧКИ КОМУНИСТИ СМЯТАТ, ЧЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ТЕХЕН И ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ИМ ПРИНАДЛЕЖЪТ ..........
  • 3 Теодор Рузвелт

    4 4 Отговор
    Китай и Тайван се разделят след гражданска война през 1949 г. Това означава че Тайван дефакто е отделна държава и народ независим от комунистическите агресори
  • 4 Теодор Рузвелт

    5 2 Отговор
    Япония трябва да стане щат на САЩ, неизбежно е съюзът им да се потвърди чрез такъв договор за присъединяване към САЩ
Новини по държави: