Last news in Fakti

16 Април, 2022 20:24 1 814 27

Илияна Йотова: Подкрепяме българите в Северна Македония

  • битоля-
  • илияна йотова-
  • северна македония

Визитата на премиера Кирил Петков е първото посещение на български премиер в Битоля

Илияна Йотова: Подкрепяме българите в Северна Македония - 1

"Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена и ще я отстояваме напред в преговорите", заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията са на посещение в Битоля, Северна Македония за официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

"Всички български институции са представени, всички политически партии, това е жива картина на националния консенсус по отношение на българската позиция за членството на Република Северна Македония", добави Илияна Йотова.

По думите ѝ премиерът Кирил Петков трябва да вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика, тъй като това би било опасно и тревожно.

"Защото ние ще олекнем пред нашите европейски партньори и България никой няма да я вземе на сериозно. Това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната, по отношение на членството на РСМ. Пътищата са два - ще започнат европейските процедури, България трябва да намери сериозни инструменти, които да поиска от Европейската комисия, така че в целия процес България да има достатъчно гаранции, че нашите условия ще бъдат отчетени", коментира още Илияна Йотова.

По думите ѝ е най-важно да има сериозни действия и изпълнение на ангажиментите от страна на властите в Република Северна Македония.

"От 2017 година, когато беше подписан Договорът за добросъседство, се пропиля страшно много време, за да се отчете с днешна дата, че той почти не действа. Когато получим тези доказателства, България ще изготви своята национална позиция, която ще защитаваме пред европейските институции. Пътят на членството на РСМ минава през отворения път между двете страни, няма как отвън чрез натиск, както много страни се надяват, това да се получи. Трябва да изчистим помежду си всички спорни моменти. България няма никакво намерение да внася още един конфликт в Европейския съюз в тази трудна кризисна ситуация", допълни Илияна Йотова.

Тя беше категорична, че българското мнение трябва да бъде зачетено и Европа да бъде нашият гарант.

"Добър знак е, че голяма част от парламентарно представените партии са тук. Основна цел е Република Северна Македония да стане наистина европейска държава. Всички граждани на РСМ да имат еднакви права, независимо с какво самосъзнание са. Има жалби в Комисията по дискриминация, вече има и предписания за това, че българите в Република Северна Македония трудно намират работа, че съседите им, включително и властите създават трудности", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Според Драгомир Стойнев от БСП това е възможно най-позитивният знак, който може да се даде.

"Всички политически сили желаем да има стабилност в региона, за нас е важно да се спазват европейските ценности. Готови сме да подадем ръка, но не на всяка цена. За нас е важно българското малцинство да не се чувства дискриминирано", добави Драгомир Стойнев.

Той беше категоричен, че трябва да се забрави езикът на омразата.

Визитата на премиера Кирил Петков е първото посещение на български министър-председател в града.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украйна

    3 9 Отговор
    Появи се видео как потъва „ Русский корабль“

  • 2 Да,бе

    10 1 Отговор
    Много ясно,няма да подкрепяме шиптърите,я!
  • 3 Грую

    9 2 Отговор
    Сичките сте продажни маскари бе козяшки биклуци нийедни
  • 4 Те тая

    12 6 Отговор
    Раздаде хиляди БГ паспорти на руски шпиони!

    Коментиран от #7

  • 5 ivan

    10 3 Отговор
    подкрепа ама само на думи,мър6и
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А ти си

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Те тая":

    Козяшки мех,продажник отсекъде
  • 8 SCH JVLIVS II

    11 4 Отговор
    Аааааа аааа🙄Илияна Йотова джендър ли е или стара мома егати физиономията 🤪

    Коментиран от #11

  • 9 Тая бъбри. Колкото.

    11 4 Отговор
    Да не заспи! Навиват македонците да си признаят че са българи! Това още повече ги ядосва 😇

    Коментиран от #19

  • 10 Татарина

    11 1 Отговор
    На хора предали дедите си, на хора които за 45;години им сменят българското самосъзнание, въобще не трябва да се преговаря с такива!
  • 11 Стара чанта. Ама лачена 🤣

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "SCH JVLIVS II":

    ЛАЧЕНА. АМА МНОГО ВЛАЧЕНА! ВИНАГИ СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСА?ЗАЩО ТЕЗИ БАБИЧКИ НЕ СЕ ВЪРНАТ ПО СЕЛАТА ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ И ДА ГЛЕДАТ КОКОШКИ ИЛИ ДА ОПЛЕТАТ НЯКОЯ ДАНТЕЛА?ВИЖДА СЕ ЧЕ В ПОЛИТИКАТА ПАРИТЕ СА СЛАДКИ И ЛЕСНИ! САМО ДА МОЖЕШ И ДА ИМАШ ЧЕНЕ ДА ДАРДОРИШ ГЛУПОСТИ 😇

    Коментиран от #13

  • 12 ха сега де!

    9 6 Отговор
    Кои българи, всичките ли или само тези които официално обявиха от РСМ? От два милиона население се оказаха само около 3500 българи, а вие как успяхте да се срещнете с тях изобщо не пояснявате. А може би всички живеят в и около Битоля? Какви исторически документи или договори военни, търговски, мирни, добросъседски или каквито други се сещате има налични за отношенията между древна България и древна Македония? А може би България изобщо не е съществувала в древността и средновековието, за разлика от Македония, а е най младата държава в Европа и света? Вероятно затова не съществуват никакви документи?
  • 13 SCH JVLIVS II

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Стара чанта. Ама лачена 🤣":

    То това е направо питбул, яка женица за нивата става .Грозна че и проста викаш само такива се нареждат на власт в България поне на ум да го докарват жалко
  • 14 Реалист

    9 4 Отговор
    Тая Мър ла кой въобще й дава правото да си отваря комунистическата зурла?!
  • 15 зъб

    7 2 Отговор
    Не бъркайте Йотова с Русия.Тя е с абсолютни американски протекции.
  • 16 Otoplitel

    8 1 Отговор
    Вие в президентството ,НС и МС не четете ли преса.Не слушате ли радио.РСМ официално информира за 3000 българи при преброяването .Затова правилно в конституцията и няма българско малцинство.Как може да продължавате да говорите такива глупости за малцинство от българи в РСМ.Не знам защо пускате самолет при липса на клиенти.Толкова са ни некадърни политиците по всички външно и вътрешно политически проблеми ,че би следвало да се проведе ново Велико Народно Събрание и да се подмени изцяло политическият елит.

    Коментиран от #20

  • 17 Перо

    8 1 Отговор
    Този отявлен соросоид Весела Чернева, трябва да бъде отстранена от външната политика и е крайно време парламента да приеме закон за чуждите агенти,както е в САЩ!
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    9 0 Отговор
    ХА ТАКА .... ПРЕЗИДЕНТСТВО УДАРИ ШАМАРА
    НА КИРЯК МУСТАФОВ ПЕТКОВ - ОСМАНИ
  • 19 1234

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тая бъбри. Колкото.":

    ..а заплатата и от 20 000 нс месец идьот ли идьоъ...никога не съм гласувал за тази св/ня и полетаи полета е небу человека..пу
  • 20 Кво преброяване бе?

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Otoplitel":

    1990година 200 000 човека са се определили гърци! По официално преброяване! На сегашното ги няма, щото те пишат в регистрите както те искат, а не както си се писал!
  • 21 Фотото

    4 5 Отговор
    Нещо не виждам усмивки по лицата на охраната на Кирчо от БКП+ГЕРБ-ханъми?! Съзира се неистов страх и желания веднага да бягат от Македония преди да са изяли и боя! Както 1913, 1919, 1944, .....

    Коментиран от #22

  • 22 Касапина

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Фотото":

    Боят им в кърпа вързан ! Затова квичат като прасета и свинки пред изборна кланница!
  • 23 Йотова се

    4 1 Отговор
    е събудила от зимен сън!! Яко спане и само плюскане два мандата.
  • 24 Мяу, мяу

    3 0 Отговор
    и се избутват два мандата в спане на топличко. Добре, че я показахте, че я бяхме забравили. Тази е по-голям дявол и от Нинова. За два мандата се показа пет пъти по телевизията да дрънка глупости.
  • 25 Хубаво го каза

    0 1 Отговор
    Откриваме до кога ще открит. Имаше много инициативи
    Бългаски вестници сутрин , бългаски книги , бългаски филм. Но това свърши след като свършиха парите. Да погледнем основни конкуренти в Битоля. СДМС и ВМРО ДПМНЕ ТО ДОСТА СОЛИДНА ПОДКРЕПА РЕГИОНА. КАТО ПРИБАВИМ РАДИО БИТОЛЯ И ОФИЦИЯНИТЕ ТВ 5 Тв 24 часа и вестници списания. Какво ще прави този клуб
    Там???? Незнам и не искам да знам. НО Това дойде от някой медии. “ Освиркаха делегацията ни в Битоля, Петков: Да не използваме РСМ за вътрешнополитически цели”
    ИЛИ ПРАВИТЕ С ПАРИ ИЛИ ПОРЕДЕН НЕУСПЕШЕН ПР НА НЯКОЙ.

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 От потомствена

    0 0 Отговор
    комунист как и вечна хрантутница на държавна хранилка - подкрепа ? Хайде стига !
Новини по държави: