Last news in Fakti

23 Май, 2013 11:42 2 235 0

Показното убийство в Лондон носи почерка на Ал Кайда

  • лондон-
  • войник-
  • убийство-
  • ал кайда-
  • тероризъм
Показното убийство в Лондон носи почерка на Ал Кайда - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Показното убийство в Лондон, което ужаси и разтърси обществеността носи почерка на радикалния ислям и е извършено като по учебник на ислямистката групировка "Ал Кайда". Това заяви британският министър-председател Дейвид Камерън, който определи случилото се като терористичен акт.

В сряда двама мъже убиха с касапски ножове и мачете британски войник в близост до казарма в южната част на британската столица. Драматичен клип заснет от наблюдател само няколко часа след убийството показва чернокож мъж с окървавени ръце, размахващ сатър и нож.

"Ние се кълнем във Всемогъщия Аллах, ние никога няма да спрем да се сражаваме срещу вас. Единствената причина, да направим това е, защото мюсюлмани умират всеки ден. Този британски войник е око за око, зъб за зъб.“

"Извинявам се, че жените е трябвало да присъства, но по нашите земи нашите жени трябва да гледат същото нещо. Вие хора никога няма да бъдете в безопасност. Свалете правителството си. Те не се грижат за вас", казва мъжът записван на любителско видео, преди да премине през улицата и да разговаря с другия нападател.

Полицията застреля двамата заподозрени, докато се опитваше да ги арестува. Сега те са в болница под полицейско наблюдение.

Все още няма информация кои са двамата нападатели, но източник, запознат със случая заяви пред Ройтерс, че властите разследват евентуална връзка с Нигерия.

Бруталното убийство провокира ескалация на напрежението в Лондон и отприщи протести на  националисти. Нападението е първото видно ислямистко убийство в британската столица след бомбения атентат в метрото през юли 2005 г.

В отговор на вчерашното убийство  бяха нападнати две джамии и двама души бяха арестувани. Единият - за расово мотивирано нападение. Около 250 души - поддръжници на крайнодясната партия „Английска лига за отбрана", се събраха до гарата в югоизточен Лондон и хвърляха бутилки по полицаите.

Премиерът Дейвид Камерън свиква днес спешна среща на групата за извънредни ситуации "Кобра", след като вчера прекъсна визитата си във Франция.

Той каза, че има "силни индикации", че убийството в Лондон е терористичен акт и добави, че Великобритания и преди е преживявала такива атаки и няма да бъде сплашена.

Скотланд Ярд потвърди, че разследването за убийството се води от отдела за борба с тероризма.

Помощ за Героите

Убитият войник се връщал към своето поделение в края на отпуска. Бил облечен с тениска с надпис „Помощ за героите“, на името на известна благотворителна кампания за подпомагане на британските войници и ветерани. Великобритания има войски, разположени в Афганистан от 2001 г. насам и войски в Ирак от 2003 до 2009 г.

Преди да бъде намушкан до смърт, нападателите блъснали жертвата си с колата, в която се движели и я забили в уличен стълб.

Свидетели разказват, че двамата извършители крещели „Алах Акбар“ (Бог е велик), докато намушквали жертвата си и се опитвали да го обезглавят.

"Страхувам се, че това е терористична атака, каквато градът ни е виждал и преди", заяви кметът на Лондон Борис Джонсън. Полицията съобщи в изявление, че разследването на убийството се води от специалните части за борба с тероризма.

Лондон последно бе засегнат от ислямския тероризъм през 2005 г. когато през юли четирима млади ислямисти тръгнаха на самоубийствена мисия и се взривиха в мрежата на обществения транспорт, убивайки 52 души и ранявайки стотици.

Британските служби за борба с тероризма наскоро предупредиха, че радикални ислямисти, така наречените "вълци единаци", които може да не са имали пряк контакт с Ал Кайда, но да изповядват същите идеи са основният риск за страната. Участието на Великобритания във войните в Афганистан и Ирак през последното десетилетие  често подклажда гнева сред британските мюсюлмани.

По повод на вчерашното нападение в Лондон говорителят на МВнР заяви: "Вчера в Лондон беше извършено нападение над британски военнослужещ. В резултат на атаката той е бил убит, а впоследствие двама служители на реда са били ранени.

Станалото в Лондон е едно ужасяващо престъпление. МВнР осъжда този безсмислен агресивен акт и изразява своята съпричастност към семейството на жертвата и на пострадалите като заявява отново, че осъжда агресията и появите на насилие срещу невинни хора".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: