Last news in Fakti

27 Май, 2013 11:47 1 242 0

Пуснаха задържани за зверското убийство на войник в Лондон

  • убийство-
  • войник-
  • лондон-
  • задържани-
  • адеболаджо
Пуснаха задържани за зверското убийство на войник в Лондон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция пусна под гаранция шестима от деветимата задържани по подозрение в съпричастност към зверското убийство на войника Лий Ригби от ислямисти в Лондон, съобщи Би Би Си.

Сред освободените са трима мъже на 21, 24 и 28 години, арестувани в южната част на британската столица в събота – три дни след страховития инцидент. Още един 29-годишен и две жени на 29 и 31 години са били задържани от полицията в четвъртък.  Жените са били освободени без предявени обвинения, а мъжът – под залог. Сумата на гаранцията не се съобщава.

Зад решетките засега остават трима задържани. Един от тях – 22, годишен мъж, е бил арестуван в лондонския район Хайбъри Гроув вчера. Той е заподозрян в заговор с цел убийство.

Други двама – британски граждани от нигерийски произход, 28-годишният Майкъл Адеболаджо и 22-годишният Майкъл Адебовали, бяха арестувани още на мястото на жестокото убийство в сряда. При акцията по задържането им те бяха ранени и още се намират в болница. Състоянието им е стабилно и полицията разчита, че ще успее да ги разпита веднага щом това стане възможно.

Оказва се, че двамата младежи са били познати на спецслужбите. През 2010 г. Адеболаджо е бил арестуван в Кения по подозрение в опит да се присъедини към ислямистката сомалийска групировка „Аш Шабаб“, свързана с „Ал Кайда“. Пред съда той заяви тогава, че е невинен и обвини силите на реда в жестоко отношение.

След като стана известно, че е британски гражданин, той беше предаден на английски офицери от службите за безопасност, които помогнаха за депортирането му от Кения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: