Last news in Fakti

25 Април, 2022 15:50 1 098 9

Прокуратурата в Анкара започна разследване срещу турски депутат

  • турция-
  • прокуратурата-
  • анкара-
  • разследване-
  • депутат-
  • мустафа сезгин танръкулу-
  • арменски геноцид

Анкарската прокуратура е започнала разследване спрямо депутат от турската опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) във връзка с негов пост в Туитър за арменския геноцид

Прокуратурата в Анкара започна разследване срещу турски депутат  - 1
Снимка: Туитър / Мустафа Сезгин Танръкулу/

Анкарската прокуратура е започнала разследване спрямо депутат от турската опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) във връзка с негов пост в Туитър за избиването на арменци в Османската империя през Първата световна война, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Мустафа Сезгин Танръкулу ще бъде разследван на базата на член 301 от турския наказателен кодекс, отнасящ се до обида на турската държава, посочи прокуратурата.

"Преди 107 години, на 24 април 1915 г., стотици арменски интелектуалци бяха задържани в Истанбул и заточени в Чанкъръ, Аяш и Анкара; насилствено изчезнаха. Истинската справедливост не може да възтържествува, ако не се изправим пред тази дата, която е повратна точка на злото", написа депутатът.

Официална Анкара отхвърля тезата за геноцид над арменците в Османската империя. Турция признава, че много арменци, живеещи в пределите на империята, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ганьо

    8 1 Отговор
    Човека е от партията на Ататюрк който скоро също защити ПКК като каза че не е честно да се бомбят кюрдските терористи ПКК с дронове защото няма съответствие между силите на аскера и силите на Пкк
  • 3 КриптоАрмен

    6 1 Отговор
    Адвокат от "кюрдски" произход роден в гр. Диарбакър, парламенрарен представител от най голямата опозицииона партия НРП от листата на Истанбул.
  • 4 Info

    1 5 Отговор
    Силна реакция на президента на Уругвай за вулгарния жест на Чавушоглу срещу арменците. Президентът на Уругвай Луис Лакале Поу каза, че действието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу срещу арменските протестиращи е тъжно и неприемливо. След инцидента уругвайският президент инструктира външния министър на страната си да се обади на турския посланик и да протестира. Както той каза: Вчерашният жест на владетел към една общност трябва да бъде остро критикуван. Турският външен министър се опита да се подиграе с арменските протестиращи в Монтевидео, като направи неприемливия поздрав на наднационалистическата организация "Сивите вълци". Както стана известно, уругвайското външно министерство извика турския посланик Хюсеин Муфтуоглу. Според вестник El Pais турският посланик ще отиде до външното министерство за обяснения днес, 25 април. По време на посещението си в Уругвай външният министър на Турция се подигра с протестиращите пред турската дипломатическа мисия, където те се събраха, за да поискат признаването на арменския геноцид в навечерието на Деня на възпоменание на арменския геноцид от турската държава.
  • 5 Info

    1 7 Отговор
    Видео, публикувано в Туитър, показва демонстранти, които викат "асесино" - което означава убиец на испански - когато Чавушоглу напусна сградата. Тогава Чавушоглу се усмихва иронично и прави жеста на наднационалистическите турски сиви вълци, подигравайки се на протестиращите. Жестът, използван от турските наднационалисти, беше забранен в Австрия през 2019 г. В Германия Християндемократическият съюз на Германия и Левата партия също предложиха забрана за използването на символа, наричайки го фашистки. Уругвайският президент отбеляза също, че арменската общност в южноамериканската страна е "с право наранена", тъй като демонстрациите, които се проведоха в събота пред току-що откритото турско посолство в Уругвай, бяха за разобличаване на Чавушоглу, който пристигна в страната предния ден на черната 107-та годишнина от началото на арменския геноцид. По този начин Лакале Поу увери арменската общност, че неговата партия, Националната партия (PN, десен център), както и коалицията, формираща неговото правителство „Уругвай Всичко“ се интересуват от въпроса, тъй като страната е пионер в признаването на съществуването на арменския геноцид.
  • 6 Смешки

    3 0 Отговор
    На злобата отговарят с усмивка.
  • 7 NoЗлобар

    8 2 Отговор
    Дали Чавушоглу е убиец не е доказано но тази тълпа доказват че са ЗЛОБАРИ. С усмивка.
  • 8 Чистата истина

    1 8 Отговор
    В един нормален свят Турция би била напълно изолирана от останалия свят, за да бъде защитена, универсалната човешка цивилизация, от животинската субкултура, която Турция представлява.

    Коментиран от #9

  • 9 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чистата истина":

    Каква животинска субкултура в Турция те гони? Ако наричаш Европа и хАмерика универсална човешка цивилизация... ясен си ми. Прочети още някоя книжка за да ти стане ясно.
Новини по държави: