Last news in Fakti

26 Април, 2022 21:50 2 354 9

В Южен Кавказ най-после се задава мир

  • азербайджан-
  • армения-
  • мир-
  • южен кавказ-
  • шуша-
  • ес-
  • илхам алиев

Азербайджан се стреми към нормализиране на отношенията с Армения

В Южен Кавказ най-после се задава мир - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан

На 22 април 2022, за пръв път след войната между Армения и Азербайджан през 2020,

В освободения от окупация град Шуша в Карабахския регион на Азербайджан, азербайджанци от цял свят се събраха, за да проведат конгрес.

В речта си пред конгреса президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев заяви, че азербайджанците не биха се примирили с окупацията на потомствените си земи и винаги са били решени да ги освободят на всяка цена. Той добави, че желанието на Азербайджан е било конфликтът да се разреши по мирен начин, но непреклонната позиция на управляващите в Армения, които са погазили нормите и принципите на международното право и са продължили да държат под окупация азербайджанските територии, в разрез с решенията и резолюциите на водещи международни организации, е довела до неизбежна война.

Видни световни организации, сред които Организацията на обединените нации, наскоро провела международно събитие в Шуша, приветстваха следвоенната и постконфликтната реалност. Доста активен в процеса за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения е ЕС, докато Минската група на ОССЕ, създадена през 1992 г. като постоянен форум за преговори, спря да съществува. Всички съседни държави приеха постконфликтната реалност, като пет от тях, сред които Азербайджан и Армения, установиха нов 3+3 формат на сътрудничество.

Азербайджан се стреми към нормализиране на отношенията с Армения, въпреки болезнените моменти, окупацията и жестокостите, извършени от нея през последните десетилетия, тъй като Азербайджан смята това за необходимо в полза на бъдещето на региона. Азербайджан състави мирно предложение, включващо пет конкретни принципа, които Армения прие. По този начин управляващите в Армения официално заявиха, че признават териториалната цялост на Азербайджан; нямат териториални претенции към страната и няма да имат такива в бъдеще. Въз основа на тези пет принципа, между Азербайджан и Армения ще бъде подписано мирно споразумение, като по този начин двете страни ще възстановят своите отношения, включително и дипломатически такива.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рашка с чашка

    6 18 Отговор
    Азербайджан се възползва от слабостта на Русия, която е във военен уж съюз с Армения и си превзеха Нагорни Карабах от арменците. Колко ли още злини ще понесе Руската федерация заради това че Путин реши да се прави на американец?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един от стадото

    6 6 Отговор
    Оля Ал- Ахмед, най ерудираната от екипа на Факти. Прецизна,точна, анализатор със поглед над нещата, такива каквито са. Успех Оля
  • 5 нашия

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Komapak":

    чети и внимавай като четеш....гледай да съумяваш да разбираш прочетеното....не казвам ,че си функционално неграмотен ,но имам съмнение....
  • 6 Кинжал

    9 3 Отговор
    Путин в момента дава много добър урок на целия Южен Кавказ. Никой повече няма да каже гък в този район поне в близките двадесет години. Всички, искат или не искат, ще седнат и ще се помирят , защото иначе ги чакат много лоши дни. Щом самата Грузия не налага санкции на Русия значи са си дали добре сметка за последствията. На всичкото отгоре само ще се облагодетелстват в тази ситуация заради транзита на огромно количество стоки през техните страни, а вероятно и отваряне на руски пазари за много тяхни продукти. Всичко там е вече под контрол. Предстои дори още по-силно сближаване с Русия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.