Last news in Fakti

29 Април, 2022 17:42 879 1

Политически страсти в Перу

  • перу-
  • президент-
  • педро кастильо-
  • конституция-
  • изменения

Миналата седмица в Перу бе поставен въпросът за това дали страната има нужда от нова конституция

Политически страсти в Перу - 1
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица в Перу бе поставен въпросът за това дали страната има нужда от нова конституция.

Предложението на президента Кастильо

Перуанският президент Педро Кастильо обяви миналия петък, че ще представи законопроект за произвеждането на референдум за изменения в перуанската конституция. Идеята на Кастильо е референдумът да бъде произведен заедно с местните избори през октомври (местните избори в Перу ще бъдат на 2 октомври), отбелязва Франс прес.

„Ще представим в Конгреса законопроект, в съответствие с конституционната процедура, за да може на следващите местни и регионални избори перуанският народ да се произнесе и по въпроса дали иска, или не нова конституция“, заяви на заседание с министрите си президентът, който е представител на левицата.

Според Педро Кастильо действащата конституция на Перу, която е приета през 1993 г., при управлението на президент Алберто Фухимори, е причина за икономическо неравенство в латиноамериканската страна, тъй като е подчинена на модела на свободния пазар. Още по време на предизборната си кампания Кастильо обеща, че ще свика учредително събрание, което да приеме нова конституция.

Свикването на учредително събрание обаче е възможно само ако законопроектът за промени в конституцията бъде одобрен в парламента с абсолютно мнозинство. Това обаче няма да е лесно, тъй като десницата, която разполага с парламентарно мнозинство, е против промяна в основния закон.

Реакцията на Конгреса

Председателката на перуанския Конгрес, лидерката на опозицията Мария дел Кармен Алва, се противопостави в понеделник на идеята на президента Педро Кастильо за произвеждането на референдум за нова конституция на Перу, отбелязва Франс прес. Освен това тя обвини държавния глава, че иска да превърне страната в нова Куба или Венецуела.

Алва заяви пред журналисти, че предложението на Кастильо е „неконституционно“ и „нежизнеспособно“. Тя каза също така, че ако правителството предприеме действия по произвеждането на референдум за промяна в конституцията, без да се съобразява с волята на Конгреса, действията му ще бъдат атакувани пред съдебните власти.

„Полагаме усилия Перу да не се превърне в Куба или Венецуела“, изтъкна председателката на Конгреса, според която с конституционните промени Кастильо иска да „закрие“ парламента, контролиран от десницата.

„Целта на това правителство е да закрие Конгреса. Без Конгреса няма демокрация“, предупреди Алва.

„Всяка конституционна реформа, независимо дали става дума за приемането на изцяло нова конституция, или на частични промени в конституцията, следва да бъде одобрена от Конгреса. В конституцията не е предвидена възможност правителството да свиква учредително събрани“, категорична бе председателката на Конгреса.

Няколко часа след изявлението на Алва за медиите перуанският премиер Анибал Торес заяви, че правителството е внесло в Конгреса законопроект за референдум за свикването на учредително събрание.

„Ние само предлагаме законопроект за свикването на учредително събрание“, поясни Торес на пресконференция.

Реакцията на бивши военни

В същия ден, в който Кастильо обяви, че ще представи законопроект за произвеждането на референдум „за“ или „против“ нова конституция, се състоя церемония по случай 25-ата годишнина от спасяването на заложниците на Революционното движение „Тупак Амару“ в резиденцията на японския посланик в Лима, съобщи телевизия „Франс 24“.

Церемонията бе използвана от някои бивши военни, за изразяване на недоволство от президента Кастильо.

Петима от бившите военни се оттеглиха, когато президентът пристигна на церемонията, а след това, в присъствието на журналисти, поискаха оставката му.

Кастильо засега остава непреклонен в решимостта си да направи всичко възможно за произвеждането на референдума. Предстои да видим каква ще бъде развръзката. Има голяма вероятност обаче инициативата на президента да пропадне, особено като вземем предвид, че собствената му партия се обърна срещу него.

Перуански депутати от управляващата партия "Свободно Перу" (партията на президента Кастильо) представиха вчера законопроект, с който предлагат президентският мандат да бъде намален от пет на две години, отбелязва Ройтерс. Ако законопроектът бъде одобрен, ще се наложи произвеждането на президентски избори догодина.

Това е първият такъв ход срещу президента на неговите собствени съпартийци.

Откакто Кастильо, който е бивш учител и синдикалист, дойде на власт през юли, в Перу цари безпрецедентна политическа нестабилност. Само за девет месеца имаше два опита за импийчмънт на президента.

Социологическите проучвания сочат, че над 60 процента от перуанците искат той да подаде оставка и да бъдат произведени избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дар от БОГ

    0 0 Отговор
    Драги хора трябва да ми върните силите и да ме съживите !
    За добро ще бъде!