Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Май, 2022 09:48 1 069 10

Силви Вартан със специален албум за войната в Украйна

  • силви вартан-
  • албум-
  • певица-
  • песни-
  • украйна-
  • война-
  • русия

Когато видях снимките на украинците, които бягат от падащите бомби, бях в шок, каза певицата

Силви Вартан със специален албум за войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Певицата с български корени Силви Вартан пуска специален миниалбум в помощ на Украйна, съобщи самата тя в профила си във Фейсбук. Дигиталното му копие ще бъде публикувано на 13 май, а физически албумът ще е достъпен от 26 май, предаде БГНЕС.

„Когато видях снимките на украинците, които бягат от падащите бомби, бях в шок. Това неизбежно ми напомни много образи и чувства от детството ми". С тези няколко думи Силви Вартан обобщи емоцията, която я обзема на 24 февруари 2022 г. при началото на войната в Украйна.

Родена на 15 август 1944 г. в Искрец в България, Силви бяга от страната под съветска окупация през 1952 г. С родителите си и брат си Еди отиват в Париж. „Бях само на 8 години, но спомените ми са непокътнати. Не казах нищо, но заснех всичко. И дори ситуацията да беше много различна, защото ние не бягахме от война, а от брутална диктатура, разбирам чувствата на украинския народ. Странна смесица от облекчение е да избягаш от ужаса, страха от неизвестното и тъгата да оставиш след себе си страната си, семейството си, приятелите си, дома си без сигурност за завръщане...“

"Как да помогна? Как да бъдем полезни? Какво да направите, за да дадете малко топлина и подкрепа на украинския народ, който предизвиква възхищение? Певицата не мисли дълго и създава миниалбум от пет заглавия, печалбите от които ще бъдат изцяло дарени на Unicef ​​в полза на Украйна. „С този славянски народ и съсед на България имаме едно и също ДНК. Имам в репертоара си много песни, които напомнят моето детство в изгнание, устойчивост и свобода. Благодаря на моя екип в лицето на Филип Русо и моите верни музиканти Марк Перие, Майкъл Охайон, Мишел Амселем, Оливие Балдисера и звукорежисьора Себастиен Гоие, които се отзоваха незабавно и презаписахме една от старите ми песни „Одеса“. Четири песни допълват този мини албум: основната и култова „Марица“, посветена на реката в България, една от последните песни на Силви за 2021 г., великолепната „Le Bleu de la Mer Noire“, хитът „Nicolas“ и "Imagine" на Джон Ленън, изпълнена на соло концерт в София през 1990 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гласове от зайчарника в Банкя

    9 1 Отговор
    С Бацо заедно са се борили срещу комунистите!
  • 3 SCH JVLIVS II

    23 2 Отговор
    Всички знайни и незнайни и забравени решиха че като направят песен за Украйна ще им паднат повече пари в банката.По добре да не беше го правила че си загубиш много от фенеовете които са останали от старото поколение.
  • 4 Хахаха

    17 3 Отговор
    А руснаците в украйна бягат от бонбони, които украйна изстрелва от своите и западни оръдия по хората и жилищни сгради в Донбас, нали? Лицемери... Нали вие ги изпращате на украйна, за да убивате хората там.
  • 5 КАЛИСТИРКАТА

    7 4 Отговор
    Нещо ФРЕНСКО..........раиЙрашшш ЛИ МОЕ ЛИ ДА СЕ ИЗМИСЛИ

    Коментиран от #6

  • 6 SCH JVLIVS II

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "КАЛИСТИРКАТА":

    Абе разбира ама е вече изпята песен,да си гледа внуците да ходи на почивка се разхожда из Париж е там с другата Катрин Деньов да бришат по улиците има доста забавления и магазини бол де се навира и на тези и години де не и е работа .
  • 7 Малко уточнение.

    10 1 Отговор
    СилвитУ не е българка, а арменка. Семействота й са арменци, спасили се от арменския геноцид в Турция. Именно заради арменския им произход им разрешават да напуснат ЛЕГАЛНО България и да се преместят във Франция, НЕ СА БЯГАЛИ ОТ КОМУНИЗъМА. Та сега баба Силви е "правилно" ориентирана с еврогейските ценности и е на страната на който трябва. Явно се надява да поприпечели някой лев от това.
  • 8 Матей

    7 2 Отговор
    Ох,и таз видя от телевизията и захапа пропагандата...от осем години насам къде беше?
    Жалко за българо-арменския произход
  • 9 vasik atanasova

    8 1 Отговор
    Мария Атанасова кои са българсикте корени на Силви Вартан ?
    добре си писала кога е родена и къде
    ама напиши името на майка и баща и кои са !!!!!!!!!!!!!
    ИЛОНА ВАРТАН
    ЖОРЖ ВАРТАН
    ЕДИ ВАРТАН това ли са българските и корени ?
    майка и е УНГАРКА
    баща и е АРМЕНЕЦ
    ама тя е БЪЛГАРКА ???

    Коментиран от #10

  • 10 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "vasik atanasova":

    Да, тя е българка !
    Човек е такъв, какъвто се чуства !
Новини по държави: