5 Май, 2022 16:52 1 286 15

Гражданите на ЕС могат да съдят правителствата си за замърсяване на въздуха

  • европейски съд-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • качество-
  • здраве-
  • вреден

„Нарушение на пределните стойности за опазване на качеството на въздуха съгласно правото на ЕС може да доведе до право на обезщетение от държавата“

Гражданите на ЕС могат да съдят правителствата си за замърсяване на въздуха - 1
Снимка: Shutterstock

Гражданите на Европейския съюз могат да съдят правителствата си за финансова компенсация, ако незаконните нива на замърсяване на въздуха увредят здравето им, каза днес съветник във висшия европейски съд, предаде Ройтерс.

Становището на съветника следва поредица от решения на базирания в Люксембург Съд на ЕС през последните години, като около 10 държави от ЕС, включително Франция, Полша, Италия и Румъния, бяха признати за виновни за незаконно замърсяване на въздуха.

„Нарушение на пределните стойности за опазване на качеството на въздуха съгласно правото на ЕС може да доведе до право на обезщетение от държавата“, се казва в изявление на съда.

Генералният адвокат Джулиан Кокот отбеляза, че често по-бедните общности живеят и работят в силно замърсени райони и особено се нуждаят от съдебна защита.

Лицата, които искат обезщетение, ще трябва да докажат, че щетите върху тяхното здраве са пряко причинени от замърсяването на въздуха, каза тя. Правителството може също да избегне отговорност, ако може да докаже, че границите на замърсяване все пак не са били нарушени.

„Това правно потвърждение, че има начини за привличане на отговорност от властимащите, е голям пробив в борбата за чист и здравословен въздух“, каза Ирмина Котюк, адвокат в кантората за екологично право ClientEarth.

Мненията на съда на ЕС не са обвързващи, но съдът обикновено се съгласява с тях в решението, което следва през следващите месеци.

Становището се отнася до дело, заведено от жител на Париж, който иска 21 милиона евро компенсация от френското правителство на основание, че замърсяването на въздуха е увредило здравето му и правителството не е успяло да гарантира спазването на ограниченията на ЕС.

Съд във Версай, който изслушва спора в Париж, поиска от съда на ЕС да изясни дали лицата могат да претендират за такова обезщетение.

Париж наруши законовите ограничения на ЕС за замърсяване с азотен диоксид между 2010 и 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кадия

    9 0 Отговор
    У нас не става !
  • 2 Дар от Бога

    4 3 Отговор
    Драги хора може ли всичко да си простим и да започнем съвсем нов живот който да бъде спокоен, красив, вълшебен, готин и като цяло райски ?!
    Аз смятам,че истинската съдба на човечеството е да бъде в раят на живота, а не в ада на живота !
    Много ви моля проумейте това, че трябва да е така !

    Коментиран от #5

  • 3 Грульо

    7 0 Отговор
    "Гражданите на Европейския съюз могат да съдят правителствата си за финансова компенсация, ако незаконните нива на замърсяване на въздуха увредят здравето им, каза днес съветник във висшия европейски съд, предаде Ройтерс."

    Значи може и за замърсяване на въздуха с медийни излъчвания по ефира. :D
  • 4 Красавицата крива ли е или права

    6 1 Отговор
    Идиоти
  • 5 Грульо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дар от Бога":

    Не може, господ е направил тъй да е на Земята, туй дето го искаш е богохулство. Раят е за онзи свят, евентуално. :D
  • 6 От умрял писмо чакайте в съда

    9 0 Отговор
    А за демократичния ковидиотгеноцид ще може ли?
  • 7 Тиква

    7 0 Отговор
    Като започнем да режем пак дърва и да горим гуми и парцали и какво ли не есента. Кой да съдиш?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 eti

    5 0 Отговор
    с тия еко норми, еко организации n на брой, само принуждават правителствата да закриват мощности и после що тока скъп, що тецове, вецове минали в чужди ръце и енергото ... еко организациите са организирана групировка на сорос и ко! кат троянски кон действат! у нас всички екоактивисти се нагушват с пари и си хойкат на безплатни екскурзии, а вие чоплите семки у вас и псувате властта ...
    врък пример в момента е как тия екопедеруги извиват ръцете на тец 3 марица в димитровград, понеже искат да я заграбят чуждите орки ... спите ве, спите и ядете семки у вас или пред блока, и пиете бира, нали ви гледам, пф!
  • 10 Читател

    10 0 Отговор
    Поредното евролицемерие. Ще осъдиш правителството, а то ще плати с пари от твоите данъци, т.е. от твоите пари.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 BOBO

    1 0 Отговор
    БОГ ДА ПРОСТИ ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ И ЕВРОСАЮЗА
  • 13 Пъци

    0 0 Отговор
    "Гражданите на ЕС могат да съдят правителствата си за замърсяване на въздуха"
    Хайде да пробваме да сменим "ЕС" с "РФ"?

    Коментиран от #14

  • 14 Пъци

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пъци":

    "Найс,а?"
  • 15 Пъци

    0 0 Отговор
    Да не припомняме колко боклуци и мутри осъдиха собствената си държава (България) за всевъзможни извратени претенции възползвайки се от ЕС законодателство и плащаме всички за това.В РФ дали ако не са правоверни путинофили хората могат даже да смеят да си помислят за някакви претенции към РФ?