Last news in Fakti

14 Май, 2022 04:30 2 103 10

14 май 1948 г. Израел обявява независимост

  • израел-
  • независимост

Важно събитие за Близкия изток

14 май 1948 г. Израел обявява независимост - 1
Снимка: БГНЕС

На 14 май 1948 г. Израел се обявява за независима държава и избира временно правителство.

Непосредствено след това страната е нападната от съседните арабски страни, с което започва Арабско-израелската война (1948).

Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите.

Полулегендарното Давидово царство е първото единно държавно формирование на евреите. Според повечето историци, то е съществувало между 1020 и 930 г. пр.Хр. и е основано, след като еврейските народи в Ерец Израел, преди това обединени в племена от т.нар. Към 930 г. пр.Хр. обаче то отслабва и се разпада на Израилско и Юдейско царство. Към 720 г. пр.Хр. Асирия превзема Израил, а Юдея пада под вавилонска власт около 586 г. Така е поставено началото на т.нар. изселване на еврейския народ към Вавилон.

Векът на Просвещението довежда до даването на равни права на евреите в Европа, като по-светски настроените от тях впоследствие възприемат и идеите на рационализма, романтизма и национализма. Това явление е известно като Хаскала и довежда до появата на ционисткото движение през 1897 г., целящо създаване на “Еврейски национален дом” (държава). В началото на 20 в. се появяват няколко предложения къде да бъде основана еврейската държава.

След края на Първата световна война е дадено началото на т.нар. Британски мандат в Палестина, според който териториите на днешните Израел, Йордания и част от днешен Ирак (дотогава провинции на Османската империя) са дадени на Британската империя. Между 1919 г. и 1923 г. в Палестина пристигат 40 000 евреи, предимно от Източна Европа. Заселниците от тази вълна са обучени на селско стопанство и са способни да развиват икономика. Въпреки емиграционната квота, установена от британските власти, към края на този период еврейското население нараства на 90 000 души.

Британският мандат е прекратен през 1948 г. и на 14 май премиерът Давид Бен Гурион обявява независимостта на израелската държава. Тя е призната веднага от САЩ, СССР и много други страни, но не и от съседните арабски държави. В следващите няколко дни близо 700 ливански, 1900 сирийски, 4000 иракски и 2800 египетски войници нападат новата държава, с което е поставено началото на израелско-арабските войни и на съвременния Израелско-арабски конфликт.

На следващия ден Арабската лига повтаря своята опозиция срещу „дву-държавното решение” чрез писмо до ООН. На следващият ден армиите на Египет, Ливан, Сирия, Йордания и Ирак нападат територията определена за арабска държава, което води до началото на Арабско-израелската война от 1948 г. Току що създадените Израелски отбранителни сили отблъскват държавите от Арабската лига от окупираните територии, като така увеличава своите територии.

През декември 1948 г. Израел контролира по-голямата част от Палестина, западно от река Йордан. Останалата част от Палестина са Западния бряг (контролиран от Йордания) и Ивицата Газа (контролирана от Египет). Преди и по време на конфликта 713 000 палестински араби напускат своите домове и стават бежанци, отчасти поради обещанието на арабските лидери, че ще може да се върнат след като приключи войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турчин

    27 11 Отговор
    Два аршина.
    Евреите си взимат земята, основават държава и им ръкопляскат.
    Путин си взима земята, обявяват го за диктатор.
    Народа мислите, че е будала

    Коментиран от #2, #3, #7

  • 2 резляк

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Турчин":

    гледай асирийците да не си вземат земите
  • 3 Рошко

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Турчин":

    Евреите не си вземат земята, тази земя им е подарена от ингилизите след разпада на османската империя ако не е короната зад тях още щяха да живеят в гета където им е мястото. Те са разбрали че са добри в сметките не случайно са им ковчежници, затова светът откачи и за повечето парите станаха господ,
  • 4 Тотално ембарго

    17 5 Отговор
    на терористичната държава Израел!
  • 5 Механик

    16 4 Отговор
    Такааааа. Пак прочутия двоен аршин.
    Значи, евреите взимат земата от палестинците и това е "велико и богууодно", а Русия си взима СОБСТВЕНИЯ си Крим и собствената си Украйна и се почва рев до небесата?
    Когато евреите са нахлули в Палестинаи с оръжие в ръка са откъснали голям къс земя, те на са ли се явявали "нашественици", "орки" и прочее. Не са ли носили 6-лъчната звезда като символ? Що тя не е забранена като Z?
    Де пусто дърво неокастрено, деее!
  • 6 леон бронщайн, бенямин дизраели и ко.

    10 2 Отговор
    Всичко, което праим ние е правилно и честно. На който не му харесва е антисемит!!!
  • 7 Перо

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Турчин":

    Не! Ционистът винаги има право! За това Хитлер не е единствения и е поредния,който е искал да ги унищожи! Религията и идеологията им е причина за това,че са най-мразения народ в света,поддържащ световните конфликти и използват за това други народи като маши!
  • 8 Буха ха

    10 3 Отговор
    Дядо ми обвиняваше арабите и казваше: “Арабите са половин милиард, ако всеки един арабин се изплюе, ще удавят евреите”
  • 9 Махмуд

    6 3 Отговор
    САЩ и СССР се договарят в този регион да има две държави- Израел и Палестина. Какво се случва към ден- днешен знаем- 20 милиона палестински бежанци и стотици хиляди избити и по затворите. Обратното в Израел за новопристигналите евреи се строят нови градове в територии до скоро населявани с палестинци. Конфликт на 50 години и още 50 няма да бъде решен.
  • 10 Tърновец

    5 2 Отговор
    В "Книга на Джошуа" се твърди че жителите на Йерихон Jericho са морално деградирали - имало храм на платена любов - и богът на Израелтяните им заповядал да превземат града и изкоренят разврата - и тогава техните равини надули големи тръби и акустичните вълни съборили крепостните стени - лъжи. Кханааните - основатели на Йерихон и Йевус - Йерусалим - са живели на тези земи около 11000 години и да вложили много труд да създадат пътища напоителни канали къщи - проспериращи градове в двуречието. Израелтяните с война вземат всичко.