16 Май, 2022 17:25 720 9

Войната няма да окаже голямо влияние на туризма в Гърция

  • гърция-
  • туризъм-
  • сезон-
  • летен-
  • влияние-
  • война

Руските и украински туристи са малък процент от общия туристически поток, а страната не е толкова енергийно зависима, тъй като развива ВЕИ

Войната няма да окаже голямо влияние на туризма в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС

Руските и украински туристи са малък процент от общия туристически поток, а страната не е толкова енергийно зависима, тъй като развива ВЕИ. Войната обаче може да повлияе индиректно увеличавайки разходите на посетителите и засягайки икономиките на страните, от които идват туристите. Това коментира Иван Петрински, журналист и международен редактор в newsONE tv в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова, Bloomberg TV.

„През 2019г. руските туристи са били едва 1.9% от общия брой туристи в Гърция, като са донесли 2.4% от приходите в туризма. Делът на украинските туристи е още по-малък и тази година гръцкия туризъм няма да бъде засегнат от липсата на посетители от двете страни. 40% от приходите на Гърция са от места като остров Крит, надали войната ще повлияе на хората, които ходят в тези дестинации. Те идват предимно от богати западни страни, най-вече Великобритания, Германия, Франция, Италия и САЩ“, отбелязва Петрински.

Според него обаче последствията от войната могат да окажат индиректно влияние на ежедневните разходи на туристите. По негови думи в момента „има 20-30% покачване на цените на стоките и на услугите в Гърция“, но от друга страна според него туристите не правят толкова сметка на парите и на дребните харчове.

По отношение на повишените цени на енергийните източници, Петрински отбелязва, че „гръцкия туризъм не е толкова енергийно зависим, той е предимно летен, а Гърция инвестира много във ВЕИ през последните години. Не мисля че цената на енергийните източници ще има толкова тежък ефект“. Журналистът смята, че цените са по-ниски от тези в Западна Европа и по този начин могат да привлекат много потенциални туристи, особено от САЩ.

„Който познава американците знае, че те смятат Европа за много добра дестинация и всеки американец мечтае да я посети. Гърция от своя страна е люлката на цивилизацията, цените там са по-ниски от Западна Европа и ако нещата след пандемията се развиват в положителна посока туристите от САЩ могат да се удвоят и утроят“, смята той.

Петрински добавя, че северната ни съседка Румъния също е сериозен източник на туристи, тъй като има почти 20 милиона души население и не е много далече от Гърция. По негови думи румънците формират голяма част от потока на туристи в северната част на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не разбраха

    4 0 Отговор
    Не разбраха тея че това не е война а операция
  • 2 оп са

    6 0 Отговор
    Аааа ич с тоя бензин по 5-6 лв /л! Гърците трябва да благодарят на Путин, че отмени ковида, че иначе пак, щяха да смучат маските вместо фрапета и да си пипап празните джобета

    Коментиран от #3

  • 3 qwerty

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "оп са":

    почти всички познати отлитат още на 20-ти към Халхидики, сборището на бегета за по 3-4 нощувки. вече никой не иска украиноморието

    Коментиран от #4

  • 4 оп са

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "qwerty":

    Ааа спор за това няма, още преди Великден и преди да паднат мерките много бг коли видях и то на 700-800 км от границата. Пред актернативата украинско море или 7 лв/л бензин пак, ще видим много коли далеч, далеч навътре, стига Мицотака да не го прихванат пак ковидарщините!
  • 5 Фаро

    6 0 Отговор
    Гърците са на светлинни години от нас в туризма.Хората си имат традиции,които са превърнали в принципи и никога за нищо не биха ги нарушили дори и чума да залее света и трета световна да стане гърка си остава грък

    Коментиран от #7

  • 6 Тиквата е нищожество

    1 2 Отговор
    А нас от какъв зор ни интересува туризма в Гърция нямаме ли си наш който да ни засяга пряко.

    Коментиран от #8

  • 7 оп са

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фаро":

    Аве не е баш така взеха да слагат българско "сирене" вместо фета на ориаткито и да "кръщават" узото на някои места ;)
  • 8 Гласове от зайчарника в Банкя

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тиквата е нищожество":

    Нашият туризъм вече е проблем на украинците, така каза Бацо!
  • 9 Да няма да окаже

    0 0 Отговор
    Туризъм няма да има
Новини по държави: