Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Май, 2022 15:27 2 259 60

Русия на практика превзе Мариупол, но по-общата победа в Донбас засега й се изплъзва

  • русия-
  • мариупол-
  • донбас-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война

Руският президент Владимир Путин може да бъде изправен пред избор дали да изпрати още войски и техника, за да попълни драматично отслабените руски военни части в Украйна

Русия на практика превзе Мариупол, но по-общата победа в Донбас засега й се изплъзва - 1
Снимка: Shutterstock

Русия на практика превзе Мариупол или каквото е останало от ключовия украински пристанищен град на Азовско море. Тя обаче е изправена пред все по-вероятно поражение в опита си да превземе целия регион Донбас в Източна Украйна, защото понеслата тежки удари нейна армия не разполага с необходимата човешка сила за значителен напредък, отбелязва агенция Ройтерс в свой анализ по темата.

Руският президент Владимир Путин може да бъде изправен пред избор дали да изпрати още войски и техника, за да попълни драматично отслабените руски военни части в Украйна, в момент, когато притокът на модерни западни оръжия засилва украинската военна мощ, казват анализатори. Те все пак признават, че е малко вероятно руската армия да бъде победена бързо, дори да не получи сериозни подкрепления, което подготвя сцената за проточване на започналата преди четири седмици битка за Донбас.

"Мисля, че (Русия или ще претърпи) поражение със сегашното положение на силите, или (ще има мобилизация). Мисля, че няма никакво средно положение", обобщава Конрад Музика, директор на базираната в Полша консултантска компания Rochan.

Според него и други анализатори руските сили са изправени пред загуби на жива сила и техника, които не може да бъдат компенсирани, и прозорецът им за пробив се затваря сега, когато Украйна вкарва в боя западна тежка артилерия, отбелязва Ройтерс.

"Времето определено работи против руснаците. Те остават без оборудване. Свършват най-модерните си ракети. И, разбира се, украинците стават все по-силни с всеки изминал ден", казва Нийл Мелвин от базирания в Лондон мозъчен тръст Кралски институт за обединени услуги (RUSI).

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че "всичко върви по план. . . няма съмнение, че всички цели (на т. нар. руска специална операция в Украйна) ще бъдат постигнати". В необичайно критичен коментар по Първи канал на руската държавна телевизия тази седмица обаче известен военен анализатор обаче каза, че руснаците трябва да спрат да взимат "информационни успокоителни" за хода на "специалната военна операция". С увеличаването на оръжейните доставки от САЩ и Европа за Украйна, "ситуацията, честно казано, ще се влоши за нас", предупреди полковникът от запаса Михаил Ходарьонок.

Би Би Си коментира, че е трудно да се каже дали това е бил спонтанен и неочакван зов за пробуждане, промъкнал се през държавната цензура, или предварително подготвено признаване на реалностите, за да бъде подготвено руското общество за лоши новини за спецоперацията. Но още преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари, Ходарьонок разкритикува по-рано същия месец "ентусиазираните ястреби и необмислено (приказващите) глупаци", според които страната може лесно да победи своята съседка. "Въоръжен конфликт с Украйна не е в национален интерес на Русия", предупреди тогава той.

След като не успя да превземе Киев, Москва изтегли силите си от района на украинската столица, за да обяви на 19 април "втората фаза" от своята "специална военна операция", чиято провъзгласена цел е превземането на Южна Украйна и онази част от Донбас, която не е под контрола на проруските сепаратисти, припомня Ройтерс.

Русия успя да установи сухопътен коридор между анексирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров и провъзгласените от бунтовниците "народни републики" в Източна Украйна. Тази седмица украинските войници, които защитаваха завода "Азовстал" в Мариупол, се предадоха след 82 дни съпротива. В същото време руските сили настъпиха срещу калените в битки, добре окопали се украински военни части на изток, опитвайки се да ги обкръжат откъм превзетия от тях град Изюм, Харковска област, откъм север и от Донецка област, на юг.

От 2014 г. сепаратистите контролираха около една трета от Донбас. След инвазията Русия вече държи приблизително 90 процента от Луганска област, но така и не успява да постигне сериозен пробив към ключовите градове Славянск и Краматорск, в Донецка област, за да сложи ръка на целия промишлен регион, отбелязва Ройтерс.

"Дълбоко скептичен съм за техните перспективи" да превземат напълно Донбас", казва Майкъл Хофман, експерт по руската армия от американската неправителствена организация за изследвания и анализи Си Ен Ей. Той се аргументира, че руските сили са "драматично отслабени" и "вероятно със значително понижен морал". "Руските офицери имат слабо желание да продължат" офанзивата, а "руското политическо ръководство като цяло изглежда се мае, въпреки че самото то е изправено пред стратегическо поражение", твърди Хофман.

Според Конрад Музика Русия като че ли променя приоритетите си в Донбас, като прехвърля батальонни тактически групи в източна посока, след като не е успяла да пробие украинските отбранителни линии в Донецка област. Руските войски "не могат да пробият откъм Изюм, затова се пренасочиха към Северодонецк и Лиман, вероятно с цел да обкръжат украинските сили около" тези два града, коментира той и допълва: "Съвсем различен въпрос е дали това се случва или не."

Генерал Валерий Герасимов, началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили, посети фронта този месец в очевиден опит да реши проблемите, но няма доказателства, че е успял. "Офанзивата наистина е спряла", казва Джак Кийн, който оглавява базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Северно от Донбас, украинската армия премина в контраатака близо до Харков и вторият по големина град в Украйна вече е извън обхвата на руската артилерия. При това тя дори достигна на едно място границата с Русия. Украинските сили обаче няма да могат да постигнат такъв бърз напредък и в Донбас, където руските войски са много по-гъсто концентрирани, отбелязва Ройтерс.

"Ще бъде тежка битка. . . И потенциално дълга. Руската армия не се справя добре с офанзивата, но също така няма лесно да бъде разгромена или да се предаде", обобщава Кофман.

Притокът на западни тежки оръдия, сред които десетки американски и няколко американски гаубици М777, които имат по-далечен обсег от руските, може да даде на Украйна преимущество в една война, която до голяма степен се свежда до артилерийски дуели, отбелязва Ройтерс.

Конрад Музика обяснява, че "украинците започват да бият по обсег руснаците. Това означава, че те могат да действат без заплаха от противобатареен огън от страна на" Русия.

"Не ме разбирайте погрешно, Руснаците все още имат цялостно артилерийско преимущество в числа", признава полският анализатор, но допълва, че не е сигурен "дали това сега важи и за качеството. . . А това е артилерийска война."

Музика и Хофман казват, че дори Путин да изпрати в Украйна още руски войници, това може да отнеме месеци.

"Съвсем ясно е, че те се подготвят поне за някакви мерки да (съберат под знамената) мъже с предишен военен опит. Но точно сега. . . Путин просто се бави и оставя ситуацията в руската армия в действителност да се влошава", твърди Кофман, според когото "засега това изглежда като последната офанзива на руснаците".

Преговорите между Украйна и Русия са в застой, за който всяка от двете страни обвинява другата, отбелязва Би Би Си. Киев "на практика се оттегли" от диалога, каза вчера руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко. Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, от своя страна обвини Русия, че не е склонна на компромиси, като не разбира, че реалностите на терен вече са различни и тя не може да диктува условията.

Без изгледи за мирни преговори, развитието на бойните действия изглежда ще е от решаващо значение за изхода от войната.

Първата фаза от войната в Украйна до голяма степен бе провал за Русия. Втората фаза също не върви много добре, обобщава в. "Ню Йорк таймс".

Британското военно разузнаване направи в неделя зашеметяващата оценка, че Русия е загубила от началото на инвазията около една трета от войниците си в Украйна. Освен това, според него, руската "офанзива в Донбас загуби импулс и изостава значително от графика".

Но ако през първата фаза от войната руските сили се бяха разпръснали на прекалено малки групи из цяла Украйна, в опит да завладеят голяма част от нея, то сега те промениха своята стратегия и се придвижват много по-бавно, отбелязва "Ню Йорк таймс". Американският всекидневник коментира, че Русия на практика се опитва да спечели една война на изтощение, като целта ѝ е да завоюва по малко територия всяка седмица, докато превземе целия украински изток.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    9 41 Отговор
    Превзела Украйна за 2 дена хихи

    Коментиран от #5

  • 2 Теле

    59 12 Отговор
    Убавите работи бавно стават, но стават

    Коментиран от #11, #24

  • 3 напрактика

    15 51 Отговор
    печели зеленски...

    Коментиран от #8

  • 4 АнтиГост

    12 44 Отговор
    Путин взе войната на ръчно и започна да побеждава.
    И Хитлер така.

    Коментиран от #14

  • 5 Афганистански овчар

    33 11 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО":

    Тихо да не дойда!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост анти путинист

    4 25 Отговор
    Засега и завинаги ...
  • 8 Прав си

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "напрактика":

    в Евровизия:)
  • 9 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    15 62 Отговор
    След година като почнат да мрат от глад сами ще искат рефетендум да отидат в Украйна. Русия върви към гибел.просто още не го знаят.

    Коментиран от #41

  • 10 Запознат

    44 7 Отговор
    Бе оня ден една укродепутатка по ТВ обясняваше как руснаците бавно, но МЕТОДИЧНО настъпват. Така, че на кого да вярвам, а?

    Коментиран от #48

  • 11 българин

    8 28 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Да се бавят колкото искат, времето е срещу тях.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Грульо

    47 7 Отговор
    "Русия на практика превзе Мариупол, но по-общата победа в Донбас засега й се изплъзва"

    Тез по гръб няма да паднат, всяка загуба трябва да изкарат като победа. :D
  • 14 Теле

    38 6 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиГост":

    Каква война бе, кой я е обявил. Мобилизация на хитлеристи заповяда само зелето
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 BOB

    47 5 Отговор
    НЕМОГА ДА РАЗБЕРА СОРОСИТЕ ЗАЩО ТОЛКОВА БЪРЗАТ РУСИЯ ДА ПРЕВЗЕМЕ УКРАИНА
  • 17 Джамбаз нюз

    49 6 Отговор
    На практика героите на Украйна излизат от мазетата по памперси, развявайки бели знамена, но по-общата победа е за Зеленски.

    Коментиран от #39

  • 18 АнтиГост

    4 21 Отговор

    До коментар #12 от "az #Контрапропаганда":

    Това сигурно е конструирано от българският специалист по
    лазери г-н Ковачки.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хохо́л Welle

    35 4 Отговор
    Ройтерс ,Ню Йорк таймс,Вашингтон Институт за изследване на войната,
    Би Би Си,консултантска компания Rochan,Кралски институт за обединени услуги,Михайло Подоляк,Володимир Зеленски,Конрад Музика,Майкъл Хофман, експерт по руската армия от американската неправителствена организация за изследвания и анализи Си Ен Ей
    бе..много сме и вервайте ни - ние можем да лъжем и го правим
  • 21 Сандо

    27 5 Отговор
    Спокойно,всичко с времето си.Дотогава наблюдавайте събитията и се старайте да не останете без хонорари и грантове.
  • 22 Същия

    29 5 Отговор
    Аз се чудя, кой и защо защитава най-извратеното и идиотско нещо на планетата....Колективния запад в омразата си срещу Русия, създадоха от украина един политически хомункулус - мъртвороден, отвратителен и отровен.....
    Кои са украинците и какво правят на тази уж украинска земя - ако им пречи езика, ако им пречи историята, ако им пречат паметниците, ако им пречат названията на градовете и улиците – ДАЛИ ТОВА Е ТЯХНАТА ЗЕМЯ ИЛИ ТЯХНАТА ДЪРЖАВА?!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТАКА АЗ №2

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    СЕ ПОЯВИХ НА БЕЛИЯ СВАЯТ...ДО ГЕРГЬОВДЕН
  • 25 Иванчо+Марйка

    23 3 Отговор
    Сутринта писахте друго, че Украйна всеки момент ще навлезе на руска територия. На кое да вярваме ?
  • 26 123

    27 4 Отговор
    Конгресменът от Аризона Пол Госар: "Миналата година Зеленски, като държавен служител, е спечелил 100 милиона долара. Как мислите, къде ще отиде по-голямата част от 40-те милиарда долара, предложени за Украйна? Не трябва да изпращаме нито цент".

    А вие укрофили колко заплати дарихте на клоуна, все пак трябва да го направите милиардер до края на годината.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Анонимен

    21 6 Отговор
    Ако си пускаш руска тв ще се информираш от извора. И там се казва, че Путин действа бавно и предпазливо за минимум жертви
  • 29 мунчо

    24 4 Отговор
    КАТО ГИ СЛУШАМ ТИЯ АНАЛИЗАТОРИ ИЗМИСЛЕНИ,СИ МИСЛЯ СЛЕДНОТО,ДАЛИ ТОВА КОЕТО ГОВОРЯТ САМИ СИ ВЯРВАТ ИЛИ НАЙСТИНА СА ТОЛКОВА ТЪПИ. НА ВСИЧКИ ИМ Е ЯСНО ,ЧЕ ТОВА КОЕТО Е НАМИСЛИЛА РУСИЯ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН.ИЛИ КАКТО КАЗВА НАРОДНАТА МЪДРОСТ "ПИЛЦИТЕ СЕ БРОЯТ НА ЕСЕН".
  • 30 Мдааа

    0 9 Отговор

    До коментар #12 от "az #Контрапропаганда":

    И се видя, че нищо от това не помага! По-добре да си го прибират и да мълчат!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 МалкоЛогика

    20 4 Отговор
    Не се тревожете, и общата победа ще бъде постигната от РФ. Настъплението върви малко бавно заради нуждата от внимателно поразяване само на военни цели. Някъде на запад от Киев ще се отприщи. Дано да успее да спре до границата.
  • 33 След два месеца

    20 6 Отговор
    Русия на практика превзе Украйна, но моралния победител е емигриралия в САЩ Зеленски.
  • 34 Ракетите

    14 4 Отговор
    Им свършиха още на 3 март. Сега стрелят с холограми и хартиени танкове.
  • 35 SCH JVLIVS II

    1 14 Отговор
    Добре де какво ще стане с руските войници в Украйна никой нищо не казва и пише ?Младото момче Вадим на 21 години от Русия Путин няма ли да го освободи ?

    Коментиран от #47

  • 36 Истината

    22 4 Отговор
    Резила на укрите не е само, че елитните им азовци се предадоха без бой след като се криха по мазетата, а и това, че за два месеца останалите герои на Украйна не направиха и бегъл опит да ги освободят.
  • 37 Мариупол

    4 19 Отговор
    Ще се върне отново в границите на Украйна.

    Коментиран от #57

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 всъщност

    13 5 Отговор

    До коментар #17 от "Джамбаз нюз":

    Жалко е да ви чете човек отстрани и да гледа, как успешно бивате насъсквани в омраза едни към други, защитавайки короните на чужди империи. Кога, ще издигнете на пиедестал българската държава и народ? Кога, ще защитите своя съсед? Кога, ще застанете на страната на правдата срещу ограбващите собствената ви държава, държейки ви най-бедните в европа, и не само? Кога, ще се обедините заедно в каузи, от които, ще имате полза всички?
  • 40 az #Контрапропаганда

    19 3 Отговор
    Анкара блокира разглеждането на заявките за членство в НАТО на Финландия и Швеция!

    Ердоган може да е всякакъв, но си гони целите...
  • 41 Измислете

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Нещо друго. Това го слушаме от двадесет години, как умират от глад, как ще се разпадне Русия, защото една трета от света е нейна територия, как Путин бил много болен, било от рак, било от Алцхаймер, но всъщност е болен стареца в Белия дом и Русия не се разпада, а се увеличава като територия. Затова не ви вярвам.

    Коментиран от #59

  • 42 Войната си върви....кучетата си лаят

    17 4 Отговор
    Войната си върви кучетата си лаят. Войната ще завърши когато реши руския генерален щаб. Следете телеграм каналите и другите източници и си правете изводи за обстановката. Писаниците на западни медии за заблуда не са от най- достоверните източници.
  • 43 На бойнто поле

    6 0 Отговор
    Резултатът се променя. Не се влияе от приказки. А само за подвните жертв няма значение какъв е той.
  • 44 От страни

    13 2 Отговор
    Сърбите го искараха на виц: "На Евровизията питат кое место е заела Русия? Отговора е "Заела е Мариупол, Мелитопол, Харков...." ( в сръбския "место" както и в украинския "мисто" означава и " "место" и "град")

    Коментиран от #52

  • 45 От страни

    16 2 Отговор
    Воени експерти пишат че основните убави неща са тука в южна Украйна. Щом превземат русняците тука мините, заводите, аецовете и пристанищата останалата Украйна е само сено и слама.
  • 46 Теле

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "натовец":

    Те са с газотурбинни двг. Е па нема газ, санкций, кво правим
  • 47 az #Контрапропаганда

    12 3 Отговор

    До коментар #35 от "SCH JVLIVS II":

    Руските войници ще бъдат разменяни само срещу кадрови военни от ВСУ.
    Изключват се всякакви доброволци, наемници и т.н.
  • 48 Бил Гет

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Запознат":

    На Сорос .
  • 49 Война

    1 0 Отговор
    Дан 🖕иела Донч 🖕ева 🖕👸🖕⚖️🖕
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Спукана

    1 0 Отговор
    им е работата на руснаците. Да пускат ТЯР и да се свършва.
  • 52 Втората армия ... Втора ама в Украйна .

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "От страни":

    Харков ли ? Я пак ,май не знаеш кой сега е в Харков .хахаха


    Своих не бросаем ,кого бросили - Тот не свой..
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Иванушка  🇷🇺

    3 3 Отговор
    Споко, още утре ще пишете - Русия на практика превзе Донбас, но по-общата победа в Украйна засега й се изплъзва. Ключовата думичка е ЗАСЕГА ))
  • 55 mi6osp

    2 2 Отговор
    Русия съвсем навреме ликвидира котела в Мариупол с 14 500-20 000 (по украински и съответно по руски данни) украински военни в него, за да може да се заеме със следващия голям котел с 16 000 в него, затворен вчера край Новодонецк.
  • 56 УСА боклук

    1 3 Отговор
    Едните викат - вътре е, другите - не , вън е. И това се повтаря всяка секунда. Украйна пъшка заваллийката без да усеща как УСА я нагоди.
  • 57 9*19мм

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мариупол":

    Която ще се върне в границите на Русия.
  • 58 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    2 1 Отговор
    Пълни мишки. Ако не бяха украинците и беларусите Хитлер щеше да ги смаже като гниди.
  • 59 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Измислете":

    Ми разходи се извън масква и петрбург и ще ми повярваш. И то от руски източници.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: