Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Май, 2022 09:00 2 759 52

Каква е съдбата на пленените украински бойци от "Азовстал" ?

  • украйна-
  • война-
  • азовстал-
  • войници-
  • съдба-
  • плен-
  • съд-
  • престъпления-
  • русия-
  • москва-
  • киев

Според руския печат от понеделник насам са се предали 959 бойци, всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а "мнозина ще бъдат изправени и пред съда, за да отговарят пред закона за своите престъпления

Каква е съдбата на пленените украински бойци от "Азовстал" ? - 1
Снимка: Shutterstock

Предаването в плен на украинските бойци, блокирани в завод "Азовстал" в Мариупол, бързо набира обороти. Сега не е в техен интерес да нарушават примирието, проваляйки този спасителен за тях процес, пише в коментар за хуманитарния коридор в района в. "Росийская газета".

Москва обяви вчера, че от понеделник насам са се предали 959 бойци, които се бяха барикадирали в завода, припомнят руски издания. Министерството на отбраната на Русия не дава информация какво смята да прави страната с тези пленници, отбелязва Франс прес.

Още новини от Украйна

Всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а "мнозина ще бъдат изправени и пред съда, за да отговарят пред закона за своите престъпления", пише "Росийская газета".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на въпрос дали Москва смята предалите се украински военни от "Азовстал" за военнопленници или за престъпници. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и им припомни думите на президента Владимир Путин, че към украинците ще се отнасят според международните закони, пише "Лента".

Електронният вестник цитира първия заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски, заявил, че бойците от "Азовстал" са се предали в плен, без да поставят условия.

"Бъдещето им тъне в мъгла" – законите на Донецката народна република (провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна) предвиждат смъртно наказание, а в руската Държавна дума "отекват призиви за доживотен затвор за нацистите", отбелязва "Свободная преса".

Въпреки заявените си намерения Държавната дума реши вчера да не разглежда проектопостановление, забраняващо да се разменят "нацистки престъпници". Така депутатите смятаха да възпрепятстват възможното включване на предалите се бойци от Мариупол в размяната на пленници в Украйна, пише в. "Комерсант".

Според източници на руския всекидневник в близко бъдеще парламентът няма да разглежда тази инициатива, при все че концепцията ѝ отговаря на позицията на властите – те искат пленниците от "Азовстал" да бъдат съдени, а не разменени. Според експерти забраната за размяна би ограничила руското ръководство с прекалено твърди рамки в преговорите и другите му действия в Украйна, добавя "Комерсант".

Междувременно според говорителя на Кремъл руско-украинските преговори фактически са спрени поради "пълното нежелание на украинските преговарящи да продължават този процес", пише в. "Независимая газета".

Политологът Олег Неменски предполага, че в Донбас може да бъдат обкръжени и други украински подразделения, а тогава ще трябва да се решава и съдбата на техните бойци. И ако Киев пак се окаже неспособен за съответните преговори, тези военни ще бъдат обречени на унищожаване – или на масово предаване в плен според мариуполския сценарий, заявява експертът.

В Русия има две крайни мнения дали пленниците да бъдат съдени или разменени срещу взети в плен от Киев руски войници, резюмира "Независимая газета" в друг материал.

От една страна, размяната ще позволи на Киев да изглежда победител, спасил "героичните защитници на Мариупол" - ще излезе, че те съвсем не са се предали, а са се "евакуирали". Това ще обезцени ефекта от военния успех на Русия, ще повдигне бойния дух на украинската армия и ще деморализира руската. А съвсем пък не бива да се освобождават от наказание открити неонацисти и военни престъпници. Освен това украинците, върнати на Киев, отново ще застанат в строя и ще се сражават срещу руснаците, разсъждава всекидневникът.

От друга гледна точка, свободата на руските и донбаските (сепаратистките, б. ред.) военнопленници е по-важна от подобни съображения. В случай на размяна украинците може би ще започнат по-охотно да се предават на други участъци от фронта, като знаят, че ще бъдат разменени. А Киев ще запази имиджа си, което може да е политически важно, ако някой ден отново се наложат мирни преговори с Украйна, обяснява "Независимая газета".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мммм

    109 13 Отговор
    Какви " боици от азов" живи терористи държащи жени и двца за размяна срещу храна. Айй триите ме.

    Коментиран от #25

  • 2 сила

    11 95 Отговор
    СЛАВА НА ГЕРОЙТЕ ОТ АЗОВ....

    Коментиран от #10, #18, #28, #49

  • 3 БОЗА

    64 7 Отговор
    "Каква е съдбата на пленените украински бойци от "Азовстал" ?"

    Незавидна... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 Плашимир

    49 8 Отговор
    Съдба!
    Всеки му според свастиките му. Събличай. Къде са Тату ,в Крайна ли в дупецк ли?
  • 5 Да пълнят

    33 6 Отговор
    Джобовете със слънчоглед
  • 6 Урюрвкос

    49 4 Отговор
    аве има разлика между Азов, Десен сектор, Айдар и украинската армия не им слагайте знак равно.
  • 7 Тиквата е нищожество

    55 4 Отговор
    Путин заяви ясно ,че няма да има прошка за азовците ,каквото са извършили ,ще отговарят за него .На война както навойна.
  • 8 Всички нацисти заедно със ЗЕЛЕНСКИ !

    57 6 Отговор
    На почивка във СИБИР !
  • 9 РЕАЛИСТ

    59 3 Отговор
    Каква е била целта, да вкараш над 2000 бойци, жени и деца в една дупка и да се хвалиш, че месеци не е превзета. Досега историята ни учеше за други две дупки. Тази на Хитлер в Берлин и Тора Бора в Афганистан, която американците построиха за муджахидините, а после срутиха с бомби. Не си играеха да питат, колко и какви хора има вътре.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Обикновен Беден бЪЛгарин

    40 5 Отговор
    Очаква ги спа хотел "Колима".
    С отпускащи процедури тип уранови мини и добив. За приятното им изкарване в урановите мини на Колима са им приготвени зашитни облекла тип вестник.
    Е, приятно изкарване да им пожелаем.
  • 12 СЛАВА РУСИЯ !

    41 6 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !
    СЛАВА ! ВЕЧНА. СЛАВА !!!
  • 13 1520

    43 5 Отговор
    да са мислили когато са тормозили рускоговорящите,най добре е да работят по въстановяването ,а нацисти и фашисти на съд
  • 14 Джамбазът

    39 4 Отговор
    Ще цитирам героят на Тодор Колев от филма "Двойникът":
    -А какво правим с утайката?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Перо

    42 5 Отговор
    Азовци не трябва да бъдат разменяни! Участниците във ционисткия военен преврат - разстрел на място,останалите в трудови лагери! Това не са бойци от редовната армия за която да важи конвенцията за военнопленниците! Не може да има национализъм,без да имат украинска етническа нация с история и корени! Самата измислена държава съществува от 1991 г.!
  • 17 Българка

    7 37 Отговор
    По време на война предалите се и заловените войници са пленници, а не престъпници. За да се докаже, че са вършили престъпления, трябва да има доказателства, че са измъчвали, убивали, изнасилвали, грабили цивилно население. Да се защитаваш с оръжие срещу нашественик , не е престъпление. Така че отведените в руски лагер мариуполци, трябва да бъдат разменени

    Коментиран от #24, #36

  • 18 Форца

    25 5 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Какви ,,герои" ве...?!,,Герои"...- с бели байряци...😝🤣😆😂😉😛🤣!!!
  • 19 интересна снимка

    17 1 Отговор
    Тия украенски нацисти много добре облечени за пленници.Пък и знаме?! Те вероятно не са воювали, а само са се крили за да не си изцапат дрехите.
  • 20 ЧЕРНИЯ ДЕЛФИН

    18 1 Отговор
    МЖЕ И ТАМ НО ИМА И НАКАЗАТЕЛНА КОЛОНИЯ ЗАД ПОЛЯРНИЯ КРЪГ КЪДЕТО НЯПА СТЕНИ ОХРАНАТА СЕ ИЗВЪРШВА ОТ БЕЛИ МЕЧКИ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сър Пичук

    4 12 Отговор
    Има си закони за военнопленниците и те трябва да се спазват. Поне те.

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Zoro

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Цитираната цифра на предалите се е до 17.05. Вчера на 18.05 са се предали още 859 украфашисти. Овеждат се в лагер Еленовску ДНР. Лагера е посетен вчера от представители на МЧК. Предалите се ще бъдат разследвани и съдени от трибунал и всекиму според доказаните престъпления, а те не са малко унищожиха цял 500 000 град. Използваха мирните жители за жив щит и прикритие на деянията си така че те вече са военнопрестъпници. За сведение вчера в киев бе осъден 21 годишен руски войник затове че е убил цивилен, на тези жертвите нямат брой!!! Депутат от руската дума иска връщането на смъртното наказание, милост няма да има за никого още по малко размяна!!!!
  • 25 Rado

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "Мммм":

    А тея дето ръсят забранен фосфор на територия на суверенна държава какви са?

    Коментиран от #30

  • 26 mi6osp

    16 2 Отговор
    Днес в Азовстал са се предали още над 780 азовци и морски пехотинци. Сред тях е заместник командирът на "Азов" Степан Паламар, с позивна "Калина".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Марк

    7 1 Отговор
    Задължителни разпити и мъчения както в американската база за мъчения" Гуантанамо" а на оцелелите, съд заради хилядите убити от Донецк и Луганск.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 mi6osp

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сър Пичук":

    Ъхъ, има закони. По закона тези, които избиват цивилни, с престъпници. За "героите"@ азовци има хиляди документи за такива подвизи

    Коментиран от #34

  • 33 първо

    5 1 Отговор
    при д-ре Манафафей и Караибрахим ......
  • 34 Сър Пичук

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "mi6osp":

    Който е военнопрестъпник, да бъде съден. И от двете страни. Включително до най-високо ниво! Всички вършили военни престъпления и издавали заповеди за такива.

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ха ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    То и мините са забранени. Ама на Зеленистите не им пука. Че ще убиват мирни граждани години след края на войната.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 mi6osp

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сър Пичук":

    Съд и наказание за престъпниците. Точно това е целта на специалната операция, денацификация.

    Коментиран от #47

  • 41 Хихихи

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Сандо":

    Благодарете на Русия, че запазва този свят от сатаната. На децата на сататата невъзможно е за разбиране, но колебаещитеса да мислят.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ПУТИН

    0 2 Отговор
    Разменя азовци за руски военнопленници. После Азовците ги заточват на....Слънчака.
  • 47 ПУТИН В ШОК

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "mi6osp":

    Ами съд и наказание за руските окупатори....
  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Слушай си руска тв........Ще разбереш от нея,че вече са превзели украина.Или,че са хванали тарторът на батальона азов.Накрая ,като почнат да съдят кремълските мародери,пак ще се покриеш и ще кажеш.....пак нещо не видях и не пресметнах!разбери...Ако вси потв бе истина тогава нямаше да има ИНФО-войни!И едните и другите лъжат,затова гледай парата.Мога да вържа ,че руснаците ще загубят вече и Крим!В момента в АЗОВ-СТАЛ има над 2500 войника.И не са ранени ,а са в готовност.ТОва е истината!Война се Печели с Пари ,а не с ракети!
  • 49 атака...Русия

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Голяма сила , искайте помощ от ЕС за още бели знаменца ...
  • 50 Сър Пичук

    1 4 Отговор

    До коментар #42 от "mi6osp":

    Рашистче, има си международни НЕЗАВИСИМИ разследващи органи, които ще кажат кой за какво и колко е виновен. Обясненията на обвиняемите ще се взимат само за сведение.
    Като за начало, тези, които започват пълномащабна непредизвикана воина срещу суверенна държава (независимо как я наричат и оправдават) по дефиниция са виновни. Случаите с престъпниците от бивша Югославия са много пресни и тези, които не са ги разбрали или са с къса памет ще си получат заслуженото. Надявам се колабориращите за тях петоколонници в други държави също да "понамажат" нещо. Те човешко и съвест нямат, така че остава единствено съответните органи да се погрижат за тях.

    Коментиран от #52

  • 51 Сър Пичук

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Най-добре се смее този, който се смее последен.
    Путин и Русия покриват 100% Патешкия тест по отношение на Фашистка Германия. Лошото на историята е, че се повтаря, което значи, че покрилите 100% патешкия тест ги очаква съдбата на Германия. Макар и почти 80г по-късно възмездие ще има, защото всички нормални хора знаят, че СССР беше един от подпалвачите на ВСВ заедно с идеологическия си близнак Германия и само победата във войната между тях ги отърва. Да, но Кремъл не може да избяга от същността си, тази държава просто не може да съществува по друг начин и въпреки всички жестове на добра воля на света, въпреки затварянето на очите пред фактите от ВСВ, въпреки уроците на историята, Русия реши да продължава по същия път. Всяко зло за добро. Явно това е пътя за да приключи земния си път и тази империя, гърчеща се още от средата на 19 век, да освободи стотиците народи под колониалния си гнет и да се приключи с последната истинска фашистка държава.
  • 52 Инспектор Брезов

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Сър Пичук":

    Всички активно тролещи за Русия отдавна са известни на органите и са под контрол. Сега само си дописват досиетата...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания