Last news in Fakti

2 Юни, 2013 13:50 946 0

Силно земетресение уби алпинист в Тайван

  • земетресение-
  • тайван-
  • загинал-
  • разрушения
Силно земетресение уби алпинист в Тайван - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силно земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в Тайван, съобщи агенция „Ройтерс“. Един човек е загинал, на острова има и разрушения. Според експертите няма риск за възникване на цунами.

Епицентърът на подземните движения е на 38 км югоизточно от третия по големина град в Тайван – Тайчжун, на 14,5 км дълбочина.

В централната част на острова земетресението е предизвикало газова експлозия, но подробностите засега не са известни. Трусът е усетен и в столицата Тайпе, както и в Хонконг, който се намира на около 700 км от Тайван.

Смъртният случай е бил в националния парк Алишан, където падащи от планината камъни са убили алпинист по време на изкачване.

Тайван се намира в близост до тихоокеанския „огнен обръч“ - най-активната сеизмична зона, където са съсредоточени повечето действащи вулкани на планетата и често стават земетресения.

В същия район са и Филипините, където силен трус с магнитуд 5,7 бе регистриран вчера. Поне девет души са пострадали при него, предизвикани са и разрушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА