Last news in Fakti

23 Май, 2022 14:11 730 8

Румъния и САЩ развиват сътрудничество в областта на ядрената енергетика

  • румъния-
  • сащ-
  • сътрудничество-
  • ядрена-
  • енергетика

Енергийната сигурност на Европа и разширяването на гражданската ядрена програма на Румъния са били основните теми на срещата

Румъния и САЩ развиват сътрудничество в областта на ядрената енергетика - 1
Снимка: БГНЕС

Румъния и САЩ желаят да развият двустранното си партньорство както в областта на използването на ядрената енергия, така и в експлоатацията на газ, нефт и енергия от възобновяеми източници. За тази цел ще бъде изготвен план за действие, стана ясно след среща днес в Двореца Виктория (Министерски съвет) между премиера на Румъния Николае Чука и помощник-секретаря в министерството на енергетиката на САЩ Дейвид М. Тюрк, предаде агенция Аджерпрес.

Енергийната сигурност на Европа и разширяването на гражданската ядрена програма на Румъния са били основните теми на срещата, на която са присъствали и министърът на енергетиката Вирджил Попеску и генералният директор на държавната компания „Нуклярелектрика“ (Nuclearelectrica) Козмин Гица, предаде БТА.

"Искаме да развием стратегическото партньорство със САЩ и в други важни области, като промишлеността, икономиката, научните изследвания и развитието и ядрената енергетика. Румъния е единствената европейска страна, която разполага със северноамериканска ядрена технология. Нуждаем се от нови източници на енергия и има политически консенсус за развитието на ядрените проекти", е заявил на срещата премиерът Николае Чука, цитиран в прессъобщение на румънското правителство.

Изграждането на реактори 3 и 4 в АЕЦ Черна вода, както и ремонтните дейности, които ще бъдат извършени в блок 1, са необходими стъпки за достигане на нивото, което ще гарантира енергийната независимост на Румъния, посочва в прессъобщението.

Новите проекти, които ще затвърдят този напредък, са свързани с внедряването на малки модулни реактори (SMR - Small Modular Reactor) на базата на технология, собственост на американската компания NuScale. Основните ползи от прилагането на тези решения са свързани с европейската цел за декарбонизация и с високото ниво на сигурност, при което ще се осъществяват инвестициите, посочва румънското правителство.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    Ядрените оръжия от Турция в Румъния.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    Те и украинците направиха едни американски лаборатории но им приседнаха.
    Та мамалигарите да внимават
  • 3 Кирдик Режимов

    2 2 Отговор
    Вай Аллах, скоро ще гърми някоя румънска АЕЦ.
  • 4 Защо ли

    5 1 Отговор
    Румъния дърпа така здраво напред? А от България да създадат най-много поредната Македония? Рояци от предатели по останалите български земи, които жилят още по-силно и разпръскват отровата си.

    Коментиран от #7

  • 5 А ма

    6 1 Отговор
    Симоно, дрисло, та тяхната АЕЦ е Хамериканска ма, и е от преди да се родиш.
  • 6 да питам

    2 2 Отговор
    Как и кога ще ги стигнем румънците?
  • 7 Антикумунис

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Защо ли":

    Путиноидите и дс комунистите са виновни!
  • 8 смех

    0 0 Отговор
    Американските ядрени технологии са колкото технологиите в млекопреработването в Замбия
Новини по държави: