Тема: Украйна

23 Май, 2022 14:40 3 204 34

Унгария на Виктор Орбан не гарантира топъл прием на украинците

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • оон -
  • бежанци-
  • украйна-
  • война

Повечето от украинските бежанци бързо заминават другаде, едва 20 000 са поискали статут на „временна защита“, осигуряващ достъп до здравни грижи.

Унгария на Виктор Орбан не гарантира топъл прием на украинците  - 1
Снимка: БГНЕС

Кристина Новицка от Киев се е озовала в Будапеща седмица след руското нашествие и иска само едно: да се махне от Унгария, чийто премиер Виктор Орбан, за разлика от останалите европейски лидери, избягва всякаква открита подкрепа за Украйна.

„Обичам страната, жителите ѝ, но видях какво мисли правителството за нас“, споделя 39-годишната модна дизайнерка, с която Франс прес разговаря в „Уъркшоп“, център за бежанци, основан от жител на Будапеща.

Още новини от Украйна

В разказ за пътешествието от 2000 км през Молдова и Румъния, извършено заедно с двегодишната ѝ дъщеричка, Кристина обяснява, че по пътя към тях е била проявявана солидарност. При пристигането на унгарската граница обаче нещата се променят.

„Граничарите нито веднъж не ни се усмихнаха“, казва тя и изразява надеждата си, че двете скоро ще идат на по-гостоприемно място.

Експресен престой

От началото на конфликта премиерът националист, който открито се придържа към антимигрантска линия, но изрази готовност да помогне на изпадналите в беда украинци, стигнали до Унгария, неспирно превъзнася гостоприемството, демонстрирано от страната му по отношение на стотици хиляди украински бежанци – според данни на ООН в Унгария са регистрирани общо над 620 000.

Повечето от тях обаче бързо заминават другаде – според властите само 20 000 са поискали статут на „временна защита“, осигуряващ достъп до здравни грижи.

В просторния център „Бе О Ка“ в Будапеща, управляван от държавата, скучаят доброволци. Петдесет и три годишната Анна Чумак, една от малкото бежанци в центъра, смята да отпътува още на другия ден „за Германия, а после за Канада“, където има „роднини“.

Наличието на близки, езикът и перспективите за работа са ключов фактор за избора на страна, в която да градиш нов живот, отбелязват неправителствените организации.

Също като Кристина, Аня Елина има чувството, че не е добре дошла - „украинците не се чувстват добре тук“, обяснява киевчанката, която е танцьорка и хореограф.

Размяна на нападки със Зеленски

„Проблемът е, че Орбан е проруски настроен и бежанците все повтарят, че няма желание да помага на Украйна“, казва 25-годишната млада жена, която е открила брат си в Будапеща и смята да се върне в родината „веднага, щом стане възможно“.

За дванайсет години на власт Виктор Орбан се е сближи с руския президент Владимир Путин. И при все че след избухването на конфликта гласува за санкциите наред с партньорите си от ЕС, той се погрижи „да остане встрани“ от войната.

Отказва да доставя оръжия на Украйна, блокира европейския проект за ембарго върху руския петрол – 58-годишният държавник грижливо поддържа различността си.

Той дори атакува словесно президента Володимир Зеленски, поискал от него „да избере в кой лагер да бъде“.

Фаворизиращите правителството медии в Унгария допринасят за тази атмосфера, като омаловажават военните изстъпления в Украйна и възприемат линията на Кремъл.

Резултатът: според анкетите местните хора не съчувстват особено на украинците. Между другото, за разлика от Полша или Чехия, в Будапеща не е имало нито една мащабна демонстрация, обагрена в синьо и жълто.

Система за убежище, която се разпада

Войната всъщност съживява стари свади между Киев и Будапеща, която вече от години обвинява украинските власти в дискриминация и опити за насилствена езикова асимилация на унгарската диаспора в Украйна.

Освен тези напрежения неправителствените организации изтъкват и ефекта от политиката на Виктор Орбан, водена през последните години.

При управлението на Орбан Унгария се затвори в себе си, постави бариери по своите граници, започна да отблъсква мигрантите и ограничи приемането на молби за убежище в посолствата си по света.

На североизток вратите естествено са отворени за украинците и правилата за тях са смекчени; на юг обаче достъпът откъм Сърбия и Хърватия остава затворен.

Системата за убежище е „разрушена“, за да бъдат разубеждавани бежанците да идват, коментира Анико Бакони от Унгарския Хелзинкски комитет. „Експертните навици на служителите на имиграционните служби и на преводачите например са изгубени“, казва тя.

А бежанците „имат нужда да планират бъдещето си, трябва им цял спектър от услуги, помощ, за да се интегрират, да превърнат Унгария в свой нов дом“, заключава Бакони.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    77 6 Отговор
    България също.
  • 2 Браво

    111 7 Отговор
    на Орбан
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    98 6 Отговор
    И ние не ги искаме украинските бежанци(туристи за наша сметка)
  • 4 Делю Хайдутин

    79 3 Отговор
    Унгария няма море.

    Коментиран от #5

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    111 3 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    Дали Орбан им е позволил да са на 4-5 звездни хотели около езерото Балатон.
    Не вярвам
  • 6 Ел Менчо

    89 5 Отговор
    Цяла Европа не ги иска само продажни политици им дават убежище ама то до едно време .Ще се наложи саморазправа на пътя , ако продължи наводнението от украинци
  • 7 Студопор

    105 5 Отговор
    Само българските политици поставят интересите на бежанците над тези на собствения си народ. В останалите държави всичко е нормално.
  • 8 според последни данни

    2 75 Отговор
    путин вече не управлява, защото е много болен, а власта е в ръцете на Патрушев.

    Коментиран от #18

  • 9 Цеко сифоня

    36 2 Отговор
    Виждам българско знаме на снимката.

    Коментиран от #10, #13

  • 10 читател

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "Цеко сифоня":

    мисирки🤣
  • 11 Светослав

    56 1 Отговор
    Имам приятели от украйна, но има и много бок лу ци там и то големи. Все пак във войната съм за Русия както и украинците, които познавам.
  • 12 Обективно

    67 1 Отговор
    Ето тук се крие ключа от палатката: „имат нужда да планират бъдещето си, трябва им цял спектър от услуги, помощ, за да се интегрират, да превърнат Унгария в свой нов дом“
    Унгарците едва ли биха отказали временна помощ, но не искат някой да им се населва за постоянно без да ги е питал и без да е желан! Това е проблема за който всички си заряват главата, заселващите се за подтоянно украинци и идващата с тях укромафия! Унгарците за разлика от останалите са здравомислещи! Така беше и миналата година с "ковида", когато всички затваряха гражданите си, налагаха хомоти в Унгария се ходеше спокойно, без маски и стрес!
  • 13 Ел Менчо

    44 0 Отговор

    До коментар #9 от "Цеко сифоня":

    Срамота и аз го видях след написаното ти ,черен ужас в България явно са най много как ще ги гонят не знам ?Ганя хубаво си показа лицето пред Русия и Кирето с проблема за газта среща с Зелински 🙃😤
  • 14 Маджарите

    53 0 Отговор
    Излязоха МЪЖКАРИТЕ.
  • 15 Некой си

    64 2 Отговор
    Факти, ако с тази статия се опитвате да очерните Унгария, бъркате.
    Ефектът е АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОЛОЖЕН!
  • 16 Мим33

    59 2 Отговор
    Браво на Орбан.Един истински управник.Тези укри никъде не са желани.Те са едни мързеливи фашаги и чакат само на милост и просия.Явно техния клоун на това ги е научил...
  • 17 Бай Лисан

    30 4 Отговор
    "Модна дизайнерка, танцьорка и хореограф се нуждаят цялот спектър от услуги, помощ, за да се интегрират, да превърнат Унгария в свой нов дом“
    Ами това са най-търсените специалности в Унгария, дано не ги изтърват.
    Ако не, да довтасат тука, ние имаме опит в интегрирането.
    П.С. Ако Хелзинки бъде калибрирано, дали ще изчезнат хелзинските комитети?

    Коментиран от #19

  • 18 Айде

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "според последни данни":

    запази си "секретните" данни за себе си !
    П.С. А за Бай Дън - кво ?
  • 19 Извод

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Лисан":

    Всяко нещо на тоя свят рано или късно се нуждае от калибриране.
  • 20 Tутанкамон

    2 36 Отговор
    Тия винаги са с нацистите,бяха с Хитлер,сега са с Путин...
  • 21 ДжафДжаф

    29 1 Отговор
    Унгарците мразят руснаците, но в същото време са наясно, че 80% от укрите са си чисти руснаци с промити мозъци, демек нещо по-лошо и от руснак. Всъщност ренегатите, предателите и родоотстъпниците, винаги и по всяко време са били омразни. Не случайно притчата за Кайн и Авел е основополагаща в християнството. Всички знаем прекрасно какво представляват украинцие. Разбира се, знаят го и унгарците, особено пък като се има в предвид отношението към унгарската общност в Украйна.
  • 22 атака...Русия

    29 1 Отговор
    Защото Орбан е с топки,и не е измекяр като нашите дупедавци...какво ще правят съпругите на азовци в БГ или унгария....само слост и гнус, и все живеят на 1000 км мин от бойните действия, а аз къде да ида като съм на 400 км от Одеса...какво стана с жената на азовеца калина....живее вече с испанец и казва бившия....супер
  • 23 Корги

    22 0 Отговор
    Снимката е правена някъде около х-л "Кубан" в Слънчев бряг. Какво общо има с Унгария, освен че нашия "внос" тъне в лукс - 5-звездни хотели, социални придобивки и прочие, и прочие...?
  • 24 дядото

    24 1 Отговор
    ЩО ЗА ИЗИСКВАНЕ.С КАКВО УКРАЙНЦИТЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТОПЪЛ ПРИЕМ,А ОСТАНАЛИТЕ МИГРАНТИ НЕ. НЕЩО НЕ СИ СПОМНЯМ ОТ ИСТОРИЯТА ПРИ ВОЙНИ МИЛИОНИ ДА СА НАПУСКАЛИ ДЪРЖАВАТА СИ,А СЪСЕДИТЕ ДА СА ГИ ПРИЕМАЛИ ТОПЛО
  • 25 Нона

    24 1 Отговор
    Браво Викторе!Ти си единственият европейски лидер!Съжалявам, че не съм родена унгарка!
  • 26 Дочо

    14 1 Отговор
    Браво ! Мъжкар е!
  • 27 цербер

    10 0 Отговор
    ... киевчанката, която е танцьорка и хореографКА.
  • 28 Хихата

    16 1 Отговор
    Умно пипа Орбан, и при нас трябваше така! Още повече като се вземат впредвид настроенията на хората, които определено НЕ симпатизират на украинците (меко казано).
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смех

    9 1 Отговор
    Обран си е прав но наш киро се скъса да лиже навсякъде и да извозва народа
  • 31 ЖОРО

    12 1 Отговор
    ОРБАН ЗНАЕ КАКВО ЗЛО СА УКРИТЕ.....ЕВАЛА
  • 32 124

    7 1 Отговор
    Браво на Орбан, направо му се възхищавам. С нищо не им е длъжен на бежанците. Да бягат във САЩ и Великобритания, които ги подкрепят, но отдалеч.
  • 33 Анонимен

    5 1 Отговор
    Защо нашите управляващи не отидат на един ускорен курс при Орбан
  • 34 Народа

    7 1 Отговор
    То и България на българите не ви иска. Хайде някой да ми обясни защо виждам аз украински млади и боеспособни мъже със своите изяви в столицата и не само? Не трябва ли да са на фронта или решиха да живеят на наш гръб тия паразити???
Новини по държави: