Last news in Fakti

25 Май, 2022 05:11 6 715 48

Ердоган притесни САЩ

  • сащ-
  • гурция-
  • сирия-
  • ердоган

Вашингтон изрази безпокойство от плановете на турския президент за нова операция в Северна Сирия

Ердоган притесни САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати изразиха във вторник безпокойство от плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да предприеме нова военна операция по южната граница на страната, като заявиха, че всякаква офанзива в Северна Сирия би подкопала регионалната стабилност и би поставила американските сили в опасност, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Ние сме дълбоко обезпокоени от информациите и дискусиите за евентуална увеличена военна активност в Северна Сирия и по-специално от нейното въздействие върху цивилното население там", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Ние признаваме легитимните опасения на Турция за сигурността по турската южна граница, но всяка нова офанзива би подкопала още повече регионалната стабилност и би поставила в опасност силите на САЩ и операцията на коалицията срещу Ислямска държава", допълни той.

В понеделник Ердоган заяви, че Анкара в скоро време ще предприеме нови военни операции по южните си граници, за да създаде зони за сигурност с дълбочина от 30 км за борба с това, което Турция определя като терористични заплахи от тези региони.

Операцията вероятно ще бъде насочена към Северна Сирия, където Турция проведе няколко военни операции от 2016 г. насам с цел да отслаби подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), смятани от Турция за въоръжено сирийско подразделение на Кюрдската работническа партия (ПКК).


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христов

    54 6 Отговор
    Нужна е една специлана операция и за режима в САЩ.
  • 2 Урюрвкос

    30 0 Отговор
    в този район работят турските закони, там ги женят по турски закони, търговията, производството, данъчното всичко е турско. Така е и в някой северни райони на Ирак включително град Мосул дори тоалетната хартия е турска. Важното е че руснаците се съобразяват турските интереси в тези райони стоят отстрани и гледат сеира.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гандалф

    6 12 Отговор
    Е сега Сирия, а скоро ще иска и тук до София.големите си мислят, че всичко им е разрешено
  • 8 Сух

    44 6 Отговор
    Ооо, били обезпокоени! Военна операция! Къде са санкциите на запада??! Кво стана, кюрдските деца по-малко деца ли са? Къде сте бе хаджиганьо и умните и красивите да защитават правата на Сирийските граждани?! Хайде сложете знаме Сирия на общината в София, до това на Украйна! Толкова лесно манипулеруеми да сте.. Шарани..

    Коментиран от #29

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СЕРГЕЙ ЛАВРОВ

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Дмитрий Песков":

    А ИРАН Е
    МАГАРЕШКИЯ , КОЙТО НЕ ПОЗВОЛЯВА НА ТУРЦИТЕ ДА МЪРДАТ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Инфо

    0 7 Отговор
    Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на същата пресконференция:„Насърчаваме Гърция и Турция да разрешат различията си дипломатично“. Позовавайки се на неотдавнашното посещение на гръцкия премиер във Вашингтон, той каза, че Гърция е незаменим партньор и ключов съюзник в НАТО. „Продължаваме да насърчаваме всички членове на НАТО, включително Гърция и Турция, да работят заедно за поддържане на мира и стабилността в региона, за разрешаване на различията си по дипломатичен път и да избягваме реторика, която допълнително ескалира напрежението“, каза Нед Прайс, във въпрос относно повод на последните изявления на Тайип Ердоган. Позовавайки се на неотдавнашното посещение на гръцкия премиер във Вашингтон, той каза, че "Гърция е незаменим партньор и ключов съюзник в НАТО, а Турция е важен партньор".
  • 14 Коко

    29 2 Отговор
    По скоро ги е страх да не стигне до нефтените кладенци, от които янките яко крадат незаконно петрол.

    Коментиран от #15

  • 15 оня с коня

    2 19 Отговор

    До коментар #14 от "Коко":

    От Кого крадат Янките Петрол и Чии Закони нарушават?

    Коментиран от #16

  • 16 Коко

    27 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Сега ще ме убеждаваш че са на американска територия ли или случайно са в земите на Сирия?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Симо

    20 2 Отговор
    Значи нахлуването на турската армия на територията на суверенна държава е военна операция, нахлуването на Израел на чужда територия е също военна операция, а военната операция на руснаците в Украйна е война! Много различен аршин ползвате, за това и сме в това положение.
  • 19 Горките турци

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    Престъпното семейство им взима скалпа.

    Коментиран от #21

  • 20 Значи Башар Асад не се притеснява

    10 2 Отговор
    Че турците му вършат работата като унищожават хлебарките налазили територията му, ама сащ се притеснили...

    Коментиран от #22

  • 21 Горките българи

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Горките турци":

    Одраха им кожата олигархите.
  • 22 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Значи Башар Асад не се притеснява":

    Истинската изненада и притеснение на САЩ ще наблюдаваме когато скоро Сирия в съюз с Турция ще предприемат прочиствателна операция за унищожаване на всички вносни милитаристични образувания на законната сирийска територия !!!
  • 23 кемалчето

    1 1 Отговор
    шефе, гладни сме

    Коментиран от #27, #31

  • 24 Американските сили в Северна Сирия

    6 0 Отговор
    Къде Америка къде Северна Сирия? Те американците не са силни по география, говорителя Едуард Прайс да не се объркал с Северно Мексико, там пък какво ще прави Турция? Я всяка държава да си гледа своите граници, някой каза ли нещо за южната американска желязна ограда?
  • 25 ХаХаХа 4

    2 3 Отговор
    Кълъчдароглу твърди, че Ердоган ще избяга в САЩ след поражението си: „Той вече изпраща милиони в чужбина“. Кемал Кълъчдароглу, лидерът на основната опозиция в Турция, в нова реч в Twitter заяви, че президентът Ердоган след поражението си на изборите през 2023 г. ще избяга в Америка със семейството си. Той твърди, че „многото милиони, изпратени от двете студентски организации, свързани с управляващата партия AKP в Америка, са получени от друга институция, оглавявана от американски гражданин“. И Кълъчдароглу се чуди откъде са намерени тези милиони долари в тези студентски институции и защо ги пращат в Америка. „Те създават институция, но в Америка. Защо в Америка? Очаквате тези, които превърнаха страната в Катар, да отидат в Катар. Но те знаят, че в държави като Катар няма закон, те ги връщат с първия самолет. Те обаче могат да се скрият зад законите на Америка, която е държава, управлявана от върховенството на закона. Опитват се да създадат нова Пенсилвания. Какво правят? Създават институция за витрина, поставят американски гражданин начело, но истинското управление на институцията принадлежи на членовете на семейство Ердоган. Две институции са избрани от Турция. Институции уж създадени за студенти и изпращат пари на тази структура".
  • 26 ХаХаХа 5

    2 3 Отговор
    Кълъчдароглу директно пита Ердоган: „Г-н Ердоган, кажете ни кой член на вашето семейство управлява тези турски институции и кой член на вашето семейство получава и управлява милионите долари, които му изпращат тези институции? Ето защо, мили хора, нямат пари да се пенсионирате. Затова 1 литър мляко струва 20 лири. Затова се прекъсва тока на 4 милиона семейства. Събудете се, народе мой, събудете се! Нямаме друга родина. Сега се събудете, вдигнете глава и елате с нас“, призова опозиционният лидер. Членът на партията CHP Емре Йълмаз публикува документи в акаунта си в Twitter, за които се твърди, че показват парични преводи от Ensar и TURGEV към САЩ.
  • 27 Маке стаейл

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "кемалчето":

    Риториката е объркана, "шефе" е типично българско обръщение, кемалчето да не е преименувано иванчо?
  • 28 Българските турци до ХаХа 55

    5 2 Отговор
    Нали хората тук са наивни и невежи, че ще гълтат всичко като гъски...Има да чакат много...
    От размера на интелекта и въображението на опозицията става ясно, че "Ердоган" отново ще спечели изборите!

    Коментиран от #30

  • 29 ООН

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сух":

    В Ню Йорк представителят на ООН Стефан Дузарик изрази противопоставянето на международната общност срещу всяка нова турска военна операция в Сирия. Организацията е за защита на териториалната цялост на Сирия и това, от което страната се нуждае, е да няма повече военни операции, независимо от къде идват, каза той на въпрос за очакваната турска операция. Турция предприе три атаки в Сирия от 2016 г. насам, насочени към ликвидиране на сирийските кюрди, които изиграха ключова роля в водената от САЩ кампания срещу джихадистка организация Ислямска държава. Последната атака на Анкара срещу сирийска територия беше извършена през октомври 2019 г.

    Коментиран от #38

  • 30 ХаХаХа 10

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Българските турци до ХаХа 55":

    Храна, енергия, туризъм, оръжия, Сирия... Турция е стратегически заложник на Русия.
  • 31 Ела в Едирне

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "кемалчето":

    Ще те нахраня безплатно. Вземи жена си и дъщерите си също. Ще ви напълня дисагите и за изпът докато се върнете в бг. Техните също. 🤣🤣🤣
  • 32 Българските турци

    1 1 Отговор
    Някои все още мислят "последната дупка на кавала" ООН за нещо !
  • 33 ООН

    1 0 Отговор
    Турция изрази силна загриженост относно речта на министъра на здравеопазването на Кипър в Женева на 75-та Световна здравна асамблея, която се организира всяка година от Световната здравна организация. По време на асамблеята в речта си кипърският министър говори за загубата на човешки животи по време на руската инвазия в Украйна и се позовава на собствените си спомени като бежанец след турската инвазия и окупация от 1974 г., заявявайки, че по този начин напълно разбира какво преживяват разселените от войната, които се нуждаят от хуманитарна помощ, особено в областта на здравеопазването.
  • 34 Българските турци

    3 2 Отговор
    Знаете ли, че в Турция има 560 фабрики за брашно?
    Турция е внесла 8 милиона 100 хиляди тона пшеница миналата година. 65% от този внос е от Русия. (Русия продава общо 38,5 милиона тона пшеница на света.) Леле... Затънали сме... Хора гладни сме,гладни... Станали сме зависими дори и от житото на другите ...
    Но ние преработихме тази пшеница и изнесохме брашно, а парите, донесени от това, са 1 милиард 100 хиляди долара.
    Оказа се че Турция била първа в света по износ на брашно!
    По същия начин миналата година продадохме тестени изделия(юфка,макарони) за 766 милиона долара.
    Оказа се че сме втори в света в тази област.
    Продадохме и булгур за 120 милиона долара.
    Това казват дори и олозиционните медии!...
    Нали нашето селско стопанство беше фалирало?...Нали бяхме икономически съсипани и затънали до гуша?...
    Ахаа, значи трикът е бил да продаваш индустриални продукти, а не суровини!?...
  • 35 Българските турци

    4 1 Отговор
    продължение
    Така ни правеше Западът, купуваше памука от нас и ни продаваше потници и долни гащи...
    Когато се усетихме, станахме лидери в текстила.
    Сега купуваме пшеница и продаваме брашно.
    Обработен ,преработен продукт. Това е хранително-вкусова промишленост.
    При необходимост продаваме и дронове, БЛА(безпилотни летящи апарати) и Въоръжени БЛА (Байрактар,Анка и т.н..)
    Всеки, който казва, че не трябва да ги произвеждаме или продаваме, е предател и враг !...
    Огледайте се около себе си и ще видите.В тази страна има жалки и до такава степен облъчени хора, които могат да кажат: „Ердоган е причина за войната в Украйна“...
    че производството на БЛА и ВБЛА се увеличило значително през последната година, че целта била да ги продаде на Украйна за да спечели зетя му!"
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българските турци до ООН

    2 1 Отговор
    А ако ние заговорим пред ООН за "собствените си спомени като бежанци след Възродителния процес" дали и тогава "по този начин напълно ще разбира какво преживяват разселените от война или репресии "?!...
  • 38 Истинското ООН

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "ООН":

    Няма малка или голяма лъжа. Стефан Дузарик е говорителят на ООН а не представителят на ООН. Никъде не намерих подобно изказване. Да нямаш македонска жилка?
  • 39 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Турция трябва да бъде спряна":

    От юли 2016 в Турция вече не виреят марионетки...не че няма вербуване и командировани кукловоди в почти всяко съюзническо посолство...не че няма открити провокации и опити за разбунтуване на маси и организиране на размирици и протести...Но някак си не се получава вече както не се получават и военни преврати както преди...пипалата на ЦРУ , Моссад и НАТОвското Гладио не достигат вече до жизненоважни точки и възли на Турската държава...Затова Ердоган е "диктатор",затова е "неоосманист и реставратор" на умрялата династия, затова Турция се обявява за вече несигурен член на пакта затова се мъчат да монтират турците до вече "сатанизирания" руски народ...затова Въоръжават гърците и ги облъчват с антитурска параноя и ги поставят като украинците за стръв пред турските вълци...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Като македонски форум

    3 1 Отговор
    Всякъкви небивалици по българите а тука по турците. Други народи няма с такава риторика пък нали са братя.
  • 42 Мехмед

    2 2 Отговор
    Турция от регионален играч вече се превръща в световен фактор. Велика страна с велика история и блестящо бъдеще на славен народ. 🇹🇷 🇹🇷 🇹🇷 🇹🇷 🇹🇷
  • 43 Пука му на турчина

    3 1 Отговор
    Турчина не се интересува какво прави малкия българин. А тук не оставиха слюнка за храносмилане.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ми сирия

    0 0 Отговор
    Е на сирийците не на САЩ така че ако някой ще изяви безпокойство нова е самота Сирия но.....явно на янките ще им се спре кланчито за кражба на петлол ,което са неканени там или казано по американските защото нашественици и окупатори нали така те го казват .
  • 47 В границите на ОИ

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Турция трябва да бъде спряна":

    Ли имаш в предвид? Прав си.
  • 48 По-скоро да си премери халката

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Маке стайл":

    Че за гълтане лесно ще го глътне ама на излизане ще е големият зор 🤣🤣🤣