Last news in Fakti

26 Май, 2022 07:35 886 5

Байдън подписа изпълнителна заповед за реформа в полицията

  • сащ-
  • джо байдън-
  • закон-
  • заповед-
  • полиция-
  • флойд

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, насочена към засилване на отчетността на полицията, съобщи The Washington Times.

Байдън подписа изпълнителна заповед за реформа в полицията  - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, насочена към засилване на отчетността на полицията, съобщи The Washington Times.

Той обеща да продължи усилията за обновяване на полицейските управления в цялата страна, въпреки че демократите в Сената се отказаха от преговорите за цялостно законодателство за реформа на полицията миналата есен.

Заповедта на президента, която призовава за акредитация на националната полиция и създаване на национална база данни за проследяване на основните дисциплинарни действия срещу служители, отбеляза втората годишнина от смъртта на чернокожия Джордж Флойд от ръцете на полицията в Минеаполис.

"Обещах на семейство Флойд, наред с други, че името на Джордж няма да бъде просто хаштаг", каза президентът. — Името на баща ти ще бъде известно дълго време.

Байдън заяви, че изпълнява това обещание, като подписва заповедта, както и че с вицепрезидента Камала Харис "ще продължат заедно с нашите приятели в Конгреса, за да получат смислено законодателство за реформа на полицията на бюрото ми възможно най-бързо, отвъд това, което правим тук."

Новата изпълнителна заповед, макар и обвързваща само за федералните правоприлагащи органи, има за цел допълнително да насърчи държавните и местните полицейски управления да актуализират стандартите за обучение и да поставят ограничения върху определени тактики чрез субсидии на Министерството на правосъдието. Освен това ще ограничи продажбата на определено военно оборудване на местните отдели.

Харис каза, че изпълнителната заповед "не е заместител на закон", пише The Washington Times..

"Нито постига всичко, което знаем, че трябва да бъде направено", каза тя. "Но това е необходима и отдавна насрочена, критична стъпка напред. Още веднъж аз и президентът призоваваме Сената на Съединените щати да приеме Закона за правосъдието и полицията на Джордж Флойд.

Флойд почина в болница вечерта на 25 май 2020 година след задържане от полицията, пипомня The Washington Times. По време на ареста полицаят Дерек Шовин над 9 минути е притискал коляно към шията на поваления на земята Флойд, който нееднократно е повтарял "Не мога да дишам".

Гибелта Флойд доведе до масови протести в стотици американски градове и породи движението "Животът на черните има значение".

През април 2021 г. съдът постанови, че Шовин е виновен за непреднамерено убийство по три различни теста от наказателното законодателство.

Съдията Питър Кейхил обоснова произнесената присъда с документ от 22 страници. По думите му, той се е водил от закона, а не от емоции или от общественото мнение, което настояваше за сурово наказание. Той заяви, че чувства болката на семейството на Флойд.

Съдът в щата Минесота постанови 22 години и 6 месеца затвор за бившия полицай, припомни The Washington Times..


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа. И у нас трябва повече контрол

    6 0 Отговор
    и отчетност над своеволията на полицията.
  • 2 дедо Герчо

    5 0 Отговор
    И В НАШАТА ЛИ?ХЪХЪХЪ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Втори мандат няма да има

    11 2 Отговор
    Престъпността е в бурен разцвет в САЩ, тоя вместо да засили полицията, търси начин да им върже ръцете.

    Коментиран от #5

  • 5 Механик

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Втори мандат няма да има":

    Те, глобалистите го стартираха тоя процес по отнемане правомощията на полицията още преди Байдън. Нали помните пгромите на БлекЛайвсМатер, как кметовете на някой големи градове обезоръжиха полицията и и отнеха всякакви функции?
    Глобалистите искат да открадна една цяла планета за себе си, но за да се случи това, на първо място трябва да откраднат САЩ от населението му.
    Е за това се правят тия неща на които сме свидетели. А Байдън е само фигурант в цялата тая работа.