Last news in Fakti

26 Май, 2022 21:37 2 106 12

Какво си казаха Макрон и Ердоган?

  • финландия-
  • швеция-
  • турция-
  • франция-
  • разговор-
  • макрон-
  • ердоган

Френският президент поиска от турския си колега да "зачита суверенния избор" на Финландия и Швеция

Какво си казаха Макрон и Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон поиска от турския си колега Реджеп Ердоган в четвъртък да "зачита суверенния избор" на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, съобщи АФП.

Турция отново предупреди в сряда, че процесът на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО няма да продължи напред, освен ако не обърнат внимание на опасенията за сигурността на Анкара, заради предполагаемата им симпатия към кюрдските въоръжени групировки, цитира news.bg.

"Президентът подчерта необходимостта от зачитане на суверенния избор на тези две държави, който възникна в резултат на демократичен процес и в отговор на промените в тяхната среда за сигурност", съобщиха от офиса на Макрон след телефонен разговор с Ердоган.

"Той каза, че се надява дискусиите да продължат да намерят бързо решение", добавиха от офиса му.

Анкара обвинява по-конкретно Стокхолм, че осигурява убежище за незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), изброена като терористична група от Турция и нейните западни съюзници.

Шведските власти вече отхвърлиха тези обвинения.

Ердоган също така обмисля нова военна операция в Северна Сирия, насочена към смазване на сирийски кюрдски бойци, които подпомагаха водената от САЩ кампания срещу групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ).

Подобно нахлуване рискува да създаде ново напрежение между Анкара и други членове на НАТО, като САЩ предупредиха тази седмица, че войниците им могат да бъдат изложени на опасност.

По време на разговора между Ердоган и Макрон двамата лидери са се съгласили да продължат усилията за рестартиране на износа на зърно от Украйна сега, когато руските сили контролират по-голямата част от пристанищата на страната, за да се избегнат недостига на храна, който заплашва няколко развиващи се страни.

Кремъл в понеделник отрече да носи каквато и да е вина за спрените доставки на зърно и обвини западните страни, че не позволяват на товарни кораби да напускат украинските пристанища.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Помак

    7 4 Отговор
    ...и да са са погалили им ходи ...на киро и асан ништо не ходи!
  • 3 ТаУмВзе

    9 5 Отговор
    Макарон Трябва да слушка, щото е в Халифат франсето! А там има и некви подброности де, които не са му са Заповядани от краварите.

    Коментиран от #5

  • 4 Перо

    21 7 Отговор
    Джендъра Макрон трябва да уважи решението на Турция,като суверенна държава! Това да не му е БГ!
  • 5 да ти кажа ли

    11 14 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    каква е разликата между "кравар" и теб , ония ще хванат оръжието и никога няма да позволят на някакво гнусно ботуксово диктаторче да им отнеме свободата хахахахахахахахаха
  • 6 Няма зърно ли......

    16 5 Отговор
    има......ако се плаща в рубли.
  • 7 Мдааааа

    14 8 Отговор
    Купувайте рубли! Иде зима, а няма газ, нефт, олио, пшеница и т.н.... Декември курса ще бъде рубла=долар. Русия има всичко и ще продава на който иска срещу ...рубли.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Източна ромелия

    17 4 Отговор
    И след разговора Ердо си го премести от единия в другия крачол
  • 11 Макароня е добре да зачита

    11 2 Отговор
    Суверенното право на Турция на вето.
  • 12 БъззЗззз 🐝

    5 2 Отговор
    Явно и двамата си нямат работа или им е скучно тръгнали с Финландия и Швеция се занимават които искат се присъединят към НАТО тоест в потъващия кораб мисля че НАТО е пред своя край.Обаче пък дружки Ердоган и Макрон двамата лидери са се съгласили да продължат усилията за рестартиране на износа на зърно от Украйна  😂 изнесете им до последното зрънце на украинците и да приключва с тях най после .Следващата година няма да има и какво да се изнася от там времето е спряло нищо не се прави само се дава допълнително оръжие да се доразруши и избие народа и инфраструктурата ,за ферми и земеделие след 10 години може да правят евентоално износ за сега могат само Европейският боклук да рециклират в Украйна да поемат и на Китай не виждам друг бизнес .Световното сметище Украйна това ще стане а сега да видят без Русия магаре чипс яде ли
Новини по държави: