Last news in Fakti

27 Май, 2022 13:29 515 3

Французите, живеещи в чужбина вече започват да гласуват по интернет

  • избори-
  • франция-
  • чужбина-
  • гласуване-
  • интернет

Ще могат да го направят до сряда

Французите, живеещи в чужбина вече започват да гласуват по интернет - 1
Снимка: Shutterstock

Французите, живеещи в чужбина, днес по обяд, от 12 ч. парижко време, вече започват да гласуват по интернет на парламентарните избори. И ще могат да го направят до сряда, предаде Франс прес.

Живеещите в чужбина французи разполагат с четири начина да гласуват - пред урните, чрез пълномощник, по пощата и по интернет. Гласуването по интернет обаче е само на парламентарни избори и на вот за консулски съветници, предаде БТА.

От 2012 г. за французите по света са образувани 11 избирателни района, всеки от които излъчва един депутат. Същата година по принцип бе разрешено гласуване по интернет, но това не беше вариант на последните парламентарни избори през 2017 г., когато то не бе позволено. Целта бе да се избегнат кибератаки на фона на подозренията за американските избори през 2016 година.

Общо 150 кандидати си оспорват тази година 11-те места, избирани от французите в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ активист

    1 0 Отговор
    Тези явно нямат такава партия,като ДПС-ДС.....
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    А в България да гласуват само живущи постоянно тук и грамотни.
    Аааа щях да забравя : без двойно гражданство
  • 3 От страни

    0 0 Отговор
    Една подготовка за изборите в САЩ? Да подготвят общественото мнение за това че е по лесно/редно да се гласува през интернет та да си правят делаверите още по лесно...
Новини по държави: