Last news in Fakti

6 Юни, 2013 09:42 6 364 1

Водният ад заля Словакия

  • наводнения
Водният ад заля Словакия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водният ад в Словакия взе втората си жертва. Загиналият е мъж, чието тяло е било намерено във водите на Дунав.

Нивото на реката достигна почти 10 метра и продължава да се покачва. Властите в столицата Братислава обявиха извънредна ситуация, след като Дунав надхвърли рекордните нива от наводнението през 2002 година.

Пикът на потопа се очаква днес. Кварталът "Девин" е изолиран, след като водата е заляла основния път, но няма сериозни щети.

Местните власти уверяват, че бариерите по протежение на реката могат да удържат очакваното покачване на нивото й.

През последните години в Братислава бяха изградени множество защитни съоръжения. Именно те, независимо от ширещия се потоп, не позволиха на водата да се излее по улиците на града. Бяха наводнени само определени райони в покрайнините.

Голямата опасност от ново бедствие в Чехия премина тази нощ, но в северната част на страната за 18 населени места все още остава валидна третата екстремна степен на опасност.

Най-малко 16 души са загинали в наводненията в Европа. Други четирима продължават да се водят за безследно изчезнали.

В Германия армията използва специализирани машини за оказване на помощ на населението.

Река Дунав край Свищов покачва нивото си, което буди неспокойствие в крайбрежните градове и села, съобщи БНТ.

Най-притеснени от прииждащата вода са жителите на село Вардим, чийто дворове се наводняват при всяко повишение на нивото. Причината е неукрепената дига край Свищов.

Тя е трябвало да бъде укрепена още миналата година, от общината в Свищов изготвили проект, но държавните институции така и не отпуснали необходимите 5 млн. лв.

"Дали сме всичките си средства, изготвен е проект, трябва само финансиране и да бъде осъществен", заяви Сенка Добрева, кмет на селото.

"Очаквахме лятото да стартира този проект за изпълнение. Но както обичайно се получава, ние бяхме излъгани", посочи и Станислав Благов, кмет на община Свищов.

"Когато дойде водата, мазите, парното - всичко се пълни с вода. Като се повиши водата, брегът се събаря", добавят и жителите на селото.

МОСВ пък очаква покачването на Дунав да започне по-сериозно в края на седмицата. От министерството обявиха жълт код за опасност от наводнение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор
    Познайте след всички тези наводнения, как още преди да са приключили, предприемчиви българи ще побързат да внесат в държавицата ни наводнени и "професионално"
    подсушени коли нов внос, купени за по 4-500 евро, а тук ще им се вземат поне умножено по 5-10...