Last news in Fakti

6 Юни, 2022 17:55 1 815 6

Масовото убийство в църква в Нигерия

  • нигерия-
  • църква-
  • убийство-
  • жертви

Жертвите на масовото убийство в църква в Нигерия са получили различни наранявания, заяви местен лекар

Масовото убийство в църква в Нигерия - 1
Снимка: Shutterstock

Жертвите на атаката в католическа църква в Нигерия са получили разкъсвания, огнестрелни рани и наранявания от взрив, съобщи днес лекар от местната болница, като това предполага, че неизвестните нападатели са използвали различен набор от оръжия, предаде Ройтерс.

Най-малко 50 души, включително деца, са били убили по време на атаката срещу католическата църква "Св. Франциск" в град Ово, сочат данни на медиите в страната. Атаката е била извършена по време на неделната литургия.

Полицията все не е оповестила броя на загиналите.

Лекарят специализант в градската болница д-р Самюъл Алуко казва, че 27 възрастни са приети за лечение в неговото отделение, като някои от тях са с животозастрашаващи наранявания, а една жена е загубила двата си крака. Пострадалите деца са лекувани в друго болнично отделение и информация за тях не бе предоставена.

Град Ово се намира в щата Ондо в югозападната част на Нигерия, където обикновено няма такова насилие на религиозна основа. Властите в страната не дават никаква информация за това кой и защо е извършил зверствата вчера.

Днес градът е спокоен като много от магазините остават затворени. По улиците на града патрулират служители на силите за сигурност, а в небето кръжат хеликоптери.

Нигерия има сериозни проблеми с насилието и престъпността в някои райони, в това число ислямистки бунтове в североизточната част на страната, масови отвличания с цел откуп в северозападната част и контрабанда на суров петрол на юг. Масовото убийство в Ово не попада в никоя от обичайните категории.

В югозападна Нигерия живеят йоруба, етническа група, наброяваща над 30 милиона души, които са приблизително наполовина мюсюлмани и християни. Двете общности съжителстват мирно.

Жител на Ово, казва че някои от местните хора обвиняват за атаката членове на предимно мюсюлманската етническата група Хауса-Фулани, населяваща Северна Нигерия. Въпреки това няма официално потвърждение за подобни действия.

Местният жител, пожелал анонимност, каза че местни младежи искали да извършат ответна атака срещу Хауса-Фулани, но старейшините успели да ги успокоят и да предотвратят атаката.

Папа Франциск и нигерийският президент Мухамаду Бухари са изразили ужас от новината за масовото убийство.

В други части на Нигерия е имало насилие между мюсюлмани и християни, включително убийства в църкви и джамии.

Правозащитни групи, които са разследвали в дълбочина подобни инциденти, често са откривали други фактори, различни от религията, като например конфликти между фермери и пастири, подсилвани с етнически и религиозни различия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 0 Отговор
    В църквите може и без това Кирчо влиза в църква само като турист. Само банката, дето е сметката на Кокорчо да не закачат.
  • 2 Тюркие

    0 6 Отговор
    Ислямът ще надделее.
  • 3 Баба Меца

    3 0 Отговор
    Ще се намесят ли САЩ в случая , за да раздаде справедливост и демокрация ?
  • 4 комунист

    1 1 Отговор
    Жертвите са по малко от атентата извършен от комунистите в християнска България в Християнски храм,в Света Неделя
  • 5 Комон Сенс

    1 0 Отговор
    И къде е масовата медийна истерия за правата на християните?
    Няма ли афротата по разните му отбори да прегънат коленца по случай случката?

    Защо един болен наркоман, оказващ съптотива на полицията, да е по-важен от 50 нигерийски деца?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.