Last news in Fakti

8 Юни, 2022 06:45 1 282 8

Москва затяга закона за "чуждестранните агенти"

  • русия-
  • законопроект-
  • чуждестранни агенти

Долната камара на руския парламент даде първоначално одобрение на законопроект, според който всяко лице, което получава финансова или друга подкрепа от чужбина, може да бъде обявено за чуждестранен агент

Москва затяга закона за "чуждестранните агенти" - 1
Снимка: БНР

Долната камара на руския парламент даде първоначално одобрение на законопроект, който допълнително ще затегне законите на страната срещу "чуждестранните агенти" в момент, когато президентът Владимир Путин предупреди руския народ да се пази от предатели, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Законопроектът, който беше приет с 346 гласа "за" и 17 "против" на първото от трите четения, гласи, че всяко лице, което получава финансова или друга подкрепа от чужбина, може да бъде обявено за чуждестранен агент.

Законодателният акт отразява климата на враждебност и недоверие към Запада, който се засили, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и върху страната се стовари вълна от западни санкции, посочва Ройтерс.

В речта си пред Държавната дума съавторът на законопроекта Андрей Луговой обвини различни неназовани руски публични фигури, че са получили "специално обучение" в Обединеното кралство, чиято цел били опитите Русия да бъде унищожена "отвътре".

"Какви задачи са им поставени? Какви документи подписват? Трябва да разгледаме това подробно", каза Луговой.

Законопроектът въвежда и нова категория "лица, свързани с чуждестранен агент". По-рано Луговой заяви, че в тази категория могат да бъдат включени роднини на чуждестранни агенти или други лица, които са им помогнали да извършват дейността си.

Терминът, който носи конотации на шпионаж от времето на Студената война, се използва от Русия като враждебен етикет за хора и организации, за които смята, че се занимават с политическа дейност с чуждестранна подкрепа.

Затягането на закона идва почти 15 седмици след началото на войната на Русия в Украйна. През март Путин заяви, че Западът се опитва да използва "пета колона", за да подкопае страната и заяви, че руснаците "винаги ще могат да различават истинските патриоти от мръсниците и предателите", припомня Ройтерс.

По закон чуждестранните агенти са длъжни да обозначават всяка публикация, включително в социалните медии, с дълга декларация за отговорност, да докладват редовно за приходите и разходите си и да се подлагат на финансов одит.

Съгласно законопроекта руският медиен регулатор Роскомнадзор ще има право да блокира уебсайтове на чуждестранни агенти по искане на министерството на правосъдието без съдебно решение.

"Естествено е, че тези организации, които участват в руските вътрешните работи за чужди пари, трябва да бъдат подложени на най-строг контрол. Точка. Имаме стотици, ако не и хиляди материали за такива организации", каза Адалби Шхагошев, депутат от доминиращата партия "Единна Русия".

Първият руски закон за чуждестранните агенти беше приет през 2012 г. Оттогава той беше разширен така, че да включва и организации с нестопанска цел, медии и отделни руски граждани, включително журналисти и активисти.

Понастоящем списъкът включва 166 физически и юридически лица.

Списъкът се използва, за да бъдат взимани на прицел медии, включително германската радиостанция Дойче веле, независимият новинарски сайт "Медиазона" и телевизия "Дожд".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    16 6 Отговор
    Такъв закон отдавна трябваше да има в БГ! Щяха да изчезнат маса “професори” и социални антрополози и други . . . . лози!
  • 2 Някой

    10 6 Отговор
    Ами, Русия е във война. Не с Украйна - тази държавичка никой не я брои за нищо...
    Та, по време на война трябва да има по-стегнати закони. Не си мислете, че няма такива и на запад (ЕС и САЩ). Има, просто никой не споменава за тях. Но да не попаднеш под ударите им, че ще ти ре разкаже играта.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Керът

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Русия от създаването си през 15 век е във перманентна война! През голяма част от времето със себе си! Ето заради тази непрекъсната война е и наречена империя на злото ( може и блатото, за по-кратко).
  • 5 Изглежда

    7 8 Отговор
    Рашистите са върнали от оня свят масовите убийци Дзержински и Берия. Деградацията на государството върви с пълна сила.
  • 6 Смерш

    4 2 Отговор
    Разговор с чуждестранни граждани 10г затвор.Трябва да се издигне стена каквато е между Израел и Палестина от Балтийско море до черно море.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сър Пичук

    2 3 Отговор
    Ако аналогично обявяват за чуждестранни агенти всички, които получават помощ от Москва, много медии, партии, политици, социолози, организации, фирми и т.н. по света и особено у нас ще трябва да спуснат кепенците или да си потърсят други "спонсори".
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания