7 Юни, 2013 15:17 2 601 0

Мексиканската армия спаси 165 отвлечени от мафията емигранти

  • мексико-
  • емигранти-
  • армия-
  • престъпна група
Мексиканската армия спаси 165 отвлечени от мафията емигранти - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армията в Мексико е успяла да спаси 165 емигранти, отвлечени от престъпна група преди повече от две седмици, съобщава Би Би Си.

Емигрантите са опитали да пресекат нелегално границата със САЩ, но в граничния град Тамаулипас, престъпна банда ги е отвлякла с цел да рекетира роднините им за пари.

Според говорител на мексиканското правителство, емигрантите най-вероятно са били предадени от трафикантите, на които са платили да ги прекарат през границата. Вместо да ги да заведат до Щатите, те са ги предали на  друга криминална организация, действаща в северните части на Мексико.

Престъпниците са се свързали чрез телефонно обаждане с роднините на заложниците, като са настоявали да им преведат сериозни парични суми по банков път.

Операцията е била извършена в граничния град Густаво Диас. Армията била предупредена от
местното население за сериозно наличие на тежковъоръжени мъже в едно от градските имения.

Когато войниците нахлули във въпросния имот, те заварили отвлечените 165 души, сред които имало 2 бременни жени и 7 деца.

Сред жертвите е имало граждани от Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас и Индия. В момента те са под опеката на мексиканските емиграционни служби, като скоро ще бъдат прехвърлени в Мексико Сити.

Само един от извършителите на престъплението е бил арестуван,  като до този момент той е известен само като Хуан „N”.

Организациите за защита на човешките права вече заявиха, че нелегалните емигранти често се превръщат в жертви на престъпни или мафиотски групировки. Много от тях биват отвличани или принуждавани да работят за нарко-картели.

Най-потресаващият подобен случай се случи през 2010 г., когато 72-ма емигранти бяха избити и погребани в граничните райони на северно Мексико.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА