9 Юни, 2022 05:39 1 188 12

В САЩ увеличават възрастта за купуване на полуавтоматично оръжие на 21 години

  • сащ-
  • конгрес-
  • оръжие

Ще бъде забранена и продажбата на големи пълнители

 В САЩ увеличават възрастта за купуване на полуавтоматично оръжие на 21 години  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите в американския конгрес прие увеличаване възрастта за купуване на полуавтоматично оръжие на 21 години и забранява продажбата големи пълнители, предаде БНР. Гласуването се случи часове след като комисия там изслуша емоционални свидетелски показания на близки на загинали при случили се наскоро масови стрелби.

Това се смятат за едни от най-строгите мерки за контрола на носенето на оръжие, приемани от американски законодатели, но за превръщането им в закон има нужда от приемане и в Сената. Там изгледите за това почти никакви с оглед на твърдата опозиция на републиканци по въпроса за нови рестрикции.

Вотът в Камарата на представителите така става „упражнение по (отправяне на) политическо послание", както посочва Вашингтон Поуст. С други думи с гласуването демократите се опитват да покажат на гласоподавателите, че застават зад подкрепяни от широката общественост мерки.

Междувременно през вчерашния ден двупартийна група от сенатори продължи да работи над общо предложение за промяна на законите за носене на оръжие. В Сената се работи над не чак толкова мащабно предложение, което да включва работа за подобрение на програми за психично здраве, засилване охрана на училища и по-големи проверки при покупка на оръжие.

Демократи казват, че има решения, зад които застават мнозинството американци, но републиканци изразяват притеснения, че готвените мерки могат да се окажат политически обусловени и отправна точка за посегателство върху втората поправка от Конституцията, гарантираща правото на носене на оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    4 0 Отговор
    И какво от това?

    Коментиран от #3

  • 2 Няма такава държава

    7 5 Отговор
    Оръжие може да притежаваш само ако си войник полицай и охрана (само в работно време) и ако си ловджия (в сезона) какво е това всеки си има оръжие ....
  • 3 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Това е резултат от криво разбрана демокрация

    Коментиран от #5

  • 4 много демократична конституция

    9 0 Отговор
    Психопати с автомати .За какво им е автоматично и полуавтоматично оръжие на всеки калпак там . От какво да се пазят ? От друг изтрещял калпак с оръжие ?
  • 5 Петър

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    В тази държава (САЩ) има най малко демокрация.
  • 6 Българин

    3 0 Отговор
    Мисля че не се различаваме много от дивите животни дори бих заключил че сме но назад от тях в някои отношения ... Няма друг вид които да убива за удоволствие просто еи така
  • 7 патаци

    2 0 Отговор
    И тия са със същата конституция !

  • 8 Селяк

    6 0 Отговор
    Ако се направи промяна, ще бъде минимална, защото на тях им е написано в конституцията, че имат право да носят в себе си оръжие, ако се направи промяна, то тя влиза в нарушение с тяхната конституция и тогава ще се надигнат всички, дори и онези загубили роднини/ семейства от стрелба срещу промяната. Сега това минимално предложение, може и да не мине в сената, даже съм сигурен, че вероятността да мине е минимална. Трябва да се промени конституцията им, но и това няма как да се случи, защото мнозинството е за носене на оръжие, а и Националната оръжейна асоциация там, бута яко пари в политиката, така, че всичко е навързано!!
  • 9 Напредък

    5 0 Отговор
    Сега масовите убийства ще почват от университета или колежа, а не от гимназията
  • 10 ИВАН

    2 0 Отговор
    Кво ме интересува в Америка, важното е, че тук нямаш право дори дома си и живота си да защитиш - ще ти дадат разрешение, ако си симпатичен на власта
  • 11 Дъ-Ге

    3 0 Отговор
    Доколкото статистиката говори, то убийствата стават в голямата си част не със собствено оръжие на стрелеца във възраст от 18 до 21 години, а с оръжието на тате. А в случаите преди тези 18 години почти винаги с оръжието на родителите. Те естествено са над 21 години и ще продължават да имат законно притежавано оръжие. Така че тази мерка ако намали убийствата ще е в нищожна степен.
  • 12 Дъ-Ге

    3 0 Отговор
    Като и гледам законите, то там всеки на определената възраст може да си купи всякакъв тип оръжие, да го притежава и използва. Като се почне от пистолет, та се стигне до тежки картечници. По статистически данни населението притежава доста повече оръжие от леките разбира се от армията.