Last news in Fakti

10 Юни, 2022 18:00 1 688 13

Гневни реакции срещу Индия и в Бангладеш заради коментарите за исляма

  • индия-
  • бангладеш-
  • делхи-
  • демонстрация-
  • ислям

Хиляди хора протестираха в столицата на Бангладеш и в различни части на Индия с искане мюсюлманските страни по света да прекъснат отношенията си с Делхи

Гневни реакции срещу Индия и в Бангладеш заради коментарите за исляма - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди хора протестираха в столицата на Бангладеш и в различни части на Индия с искане мюсюлманските страни по света да прекъснат отношенията си с Делхи и да бойкотират индийските стоки, докато не бъдат наказани двама представители на управляващата партия заради техни изказвания, определени като обидни към ислямския пророк Мохамед, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращите в Дака също така недоволстват от правителството, че не е разкритикувало публично изявленията, които бяха направени миналата седмица от двама представители на политическата сила на индийския премиер Нарендра Моди - Индийската народна партия (ИНП). Членството на единия от двамата в ИНП беше замразено, а другият беше изключен, след като партията осъди отправянето на обиди към религиозни фигури, но според протестиращите в Индия и Бангладеш това не е достатъчно.

След днешните петъчни молитви протестиращите преминаха с шествия по улиците близо до главната джамия в центъра на Дака "Байтул Мукарам". Много от тях скандираха възгласи срещу Моди.

"Световната мюсюлманска общност е обединена. Призоваваме целия свят да бойкотира индийските стоки", каза Мулана Имтяз Алам, лидер на "Ислями Андолан Бангладеш", обединение на различни ислямистки партии, подкрепящи въвеждането на ислямския закон в Бангладеш. Алам призова двамата индийски представители да бъдат арестувани и наказани.

В Индия хиляди мюсюлмани излязоха по улиците след петъчните молитви и хвърляха камъни по полицията в няколко по-големи и по-малки града. Органите на реда използваха дървени палки и сълзотворен газ, за да разпръснат протестите в Хайдерабад, Сахаранпур, Праяградж, Морадабад и Канпур. Част от протестиращите хвърляха камъни по силите за сигурност от покривите на сградите, показват телевизионни кадри.

Мохамед Салим Куреши, протестиращ пред централната джамия в Делхи "Джама Масджид", каза, че замразяването на партийното членство на единия функционер и изключването на другия не е достатъчно. "Те трябва да бъдат арестувани", поиска той.

Ахмед Бухари, имамът на "Джама Масджид", заяви, че днешният протест е бил спонтанен.

В Хайдерабад, столицата на щата Андхра Прадеш, демонстранти път изгориха чучело от картон на говорителя на ИНП Нупур Шарма.

Тази седмица най-малко пет арабски държави изразиха официален протест срещу Индия, а Пакистан и Афганистан също реагираха остро на изявленията на двамата представители на ИНП. Те последваха увеличаващото се насилие срещу мюсюлманското малцинство в Индия от страна на индуистките националисти, които са поощрени от мълчанието на Моди за тези нападения, откакто той беше избран за пръв път за премиер през 2014 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Бангладешкият премиер Шейх Хасина от повече от десетилетие поддържа добри отношения с Делхи въпреки засилващите се антииндийски настроения в Бангладеш, който е съсед и важен търговски партньор на Индия.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много са лицемерни...

    25 4 Отговор
    А те като коментират хиндуизма и другите религии, все едно чоплят семки...

    Коментиран от #3, #12, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 морски

    18 1 Отговор
    Бях един месец в Читагонг-Бангладеш . Вярвайте ми , там видях ада !!!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Уса

    12 0 Отговор
    Ал Ахмед оплачи се на японския император,но с писмо,защото визи за мюсюлмани не издават
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 5464554

    8 0 Отговор
    Два пъти вече ме трият! Пиша по-най културен и образован начин! Явно има голям страх от ревниви правоверни.
  • 11 ФАКТ

    6 3 Отговор
    Исляма носи само простотия,Християнството джендърия.Само Будизма е учение.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 славакокаинец

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Много са лицемерни...":

    Не може да купуваш петрол от Русия в огромни количества, не слушайки съветите на англосаксите и те да не ти изиграят веднага някоя религиозна карта.