Last news in Fakti

11 Юни, 2022 05:18 1 961 29

Ковачевски: При ново вето, заложник на разширяването на ЕС, освен нас, ще бъде и Албания

  • димитър ковачевски-
  • преговор-
  • вето-
  • рс македония-
  • европейски съюз

Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите с България. Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, заяви премиерът на РС Македония

Ковачевски: При ново вето, заложник на разширяването на ЕС, освен нас, ще бъде и Албания - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Република Северна Македония има ясна цел – старт на преговори с Европейския съюз. Ако и този път има вето, то ще бъде продължение на ветото на предишното българско правителство, но заложник на разширяването на ЕС, освен нашата страна, е съседната Албания. Това трябва да е ясно за всички страни членки на ЕС и затова Брюксел трябва да отвори възможно най-скоро преговорния процес за Северна Македония и Албания”.

Това каза премиерът Ковачевски в интервю за „Ал Джазира”,хцитиран от БТА.

Той подчерта, че е знаел, че пътят към ЕС няма да е лесен и никога не се е обвързвал с дати, за да не подгрява ненужно очаквания в Северна Македония, за да няма и разочарования.

Попитан за твърденията на бившият президент на Северна Македония Бранко Цървенковски, че Договорът за приятелство с България не само не е затворил нито един въпрос, но е отворил кутията на Пандора, Ковачевски заяви, че оценява на Цървенковски, заради опита му и като премиер, и като президент, и би искал да го чува по-често в публичното пространства, че в много отношения мненията им съвпадат, но и в много не съвпадат и Договорът с България е едно от тях. „Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите с България. Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, ние имаме такива историческа комисия и с Гърция, но в нейната работа няма проблем, защото историците не се занимават с политика, а водят исторически дебат. Ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми. Трябва да намерим решения с България, които да запазят достойнството на хората и институциите в двете държави”, каза Ковачевски.

По думите му Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на преговори, което е потвърдено от четири последователни положителни доклада на Европейската комисия.

„Нашето законодателство е хармонизирано над 45% с европейското. Ако погледнем анализа на страните, които от 10 години преговарят с ЕС много ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние все още не сме започнали преговори. Имаме напълно хармонизирана с ЕС външна политика и от тази гледна точка решението зависи само от страните членки на ЕС и правителството на България“, каза Ковачевски.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УЖАС

    42 0 Отговор
    ЕС на куково лято.
  • 2 Обаче

    51 1 Отговор
    Албанците се сърдят на РСМ, защото знаят истината! Затова и албанците създадоха лозунга;- "Господ ви създаде българи а Тито ви направи мъкедонци"!
  • 3 Чудно!

    44 1 Отговор
    Ами, изпълнете си договореностите и няма да има ново вето, че то от вас не ни остана история бре, всичко си присвоихте.
  • 4 Анонимен

    40 2 Отговор
    Тези макетата искат да се махне ветото само с празни приказки без да са прехнали нито една лъжа от учебниците си. Този договор е бутафория, както и комисията. Никъде в исканията на България няма задължения как да се самоопределят или на какъв език пишат, лъжат цяла Европа. Да спрат с кражбата на български личности, революционери, писатели, азбука и фалшификация на история, това се иска.
  • 5 Тогава

    42 1 Отговор
    Да се отдели Албания. Този мръсник нарочно настройва още една държава- Албания да оказва натиск на останалите върху България .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пора

    30 0 Отговор
    Българските богове в парламента и правителството са виновни. Да излезат и да кажат ясно в ЕУ парламента и пред македонската и албанска страна:докато няма изпълнени условия няма ЕУ.. Точка. А не преговори и шилалкавене.
  • 8 Хихихи..

    23 1 Отговор
    ЕС си изгърмя патроните и вече не е никаква Примамка - иска твърде много,дава твърде малко! За да "влезеш в ЕС" трябва да се обезпечи напълно,да им признаеш прайдовете и секс-простотиите за сметка на Реалната си История - Ресто бирата,топла е!
  • 9 комунистче

    24 1 Отговор
    този за да е толкова нагъл, някой го подгрява, и му дава надежди, и този някой е там в стъклените сгради и офиси на Запад, ако сериозно искаха да решат проблемите си с нас, досега да са ги решили, да не говорим за това, как непрекъснато повтарят, че веднъж влезли в ЕС, веднага ще скъсат и гръцкия договор, при такова говорене, и такова отношение, ние какви гаранции имаме, че каквото и да е, ще бъде изпълнено, държавата им е фалирала, това членство, и тези преговори, са единствената сламка за умрялото им от глад население, то бива наглост, наглост, но тези нямат граници
  • 10 Споко

    22 0 Отговор
    Ще влезете в Европа,когато България излезе.Може да е скоро а може и никога,защото сте чугунени глави и ще има да патите крадци на история също като Украинците
  • 11 БГ - истина

    13 0 Отговор
    То ново няма просто старото си остово.
  • 12 Въпроса

    20 0 Отговор
    Южна (Вардарска) бановина е част от Кралство Югославия от 1929 до 1941 година. Центьр Скопие. Избити са цели Бьлгарски села. Множество Бьлгари бягат в Бьлгария. Останалите там са принудени да се наричат бановци. Това става сьс сьдействието на Франция. Сьщата политика води комунистическа Югославия. Кой е заселен в кьщите на прогонените бьлгари според вас в "дьржава" управлявана от срьбските служби? Има ли място в ЕС недемократично управление?
  • 13 Алоооууу

    18 0 Отговор
    Ти в ролята на какъв ще ни даваш съвети?
    Я слез на земята и си оправи скапаната държавица.

    Коментиран от #23

  • 14 Полковник РУМНО

    18 0 Отговор
    Не, на влизането на РСМ в ЕС. Влизането им в ЕС означава край на българската история, писменост и култура.Гърция води 28 години преговори с РСМ и накрая завършиха успешно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Геша

    21 0 Отговор
    Страшни наглеци. Желю побърза да им признае измислената държавица и сега им сърбаме попарата.
  • 17 Факти

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "РИА новости":

    Бай Байдан го последва
  • 18 Чудя се

    14 0 Отговор
    Защо македонците се напъват за ес не виждат ли че ние сме последната дупка на кавала там и с какво сме по добре
  • 19 Петър Веселинов

    18 0 Отговор
    Ковачевски да не се прави на ударен че не разбира че единственият начин Македония да влезе в ЕС е като влезе в състава на България!! Ньойският договор отдавна вече е станал недействителен и е крайно време България да си върне обратно отнетите й по този договор територии! Българските управници защо спят вместо да повдигнат въпроса??

    Коментиран от #25

  • 20 Янко

    1 0 Отговор
    Аз предлагам да нападнем. Мен не ме е. страх Н Анастасов
  • 21 Горд Българин

    10 0 Отговор
    Албания призна, че там има българско малцинство, а вие още се правите на неразбрали. Ето затова ще си стоите с вето докато не коленичите и не признаете очевидната за целия свят историческа истина, че сте българи с промито от сърбите самосъзнание. Ковачев пак се прави на 6 без 10.
  • 22 Ветото е от вашият югославски

    15 0 Отговор
    Македонизъм/антибългарска идеология за ликвидиране на всичко българско, включително надписите на български на надгробни плочи/, искате да го продължавате в 21 век и в ЕС, югославията умре, бе сърбомани
  • 23 Кво да оправи

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Алоооууу":

    Като и той е сърбоман-удба като поличарите им, проблема е от тях, да им спретне сша един майдан
  • 24 На тоя от снимката

    10 0 Отговор
    Жена му що не му набие оброчище? Нали е българка от Крива Паланка много го чака.
  • 25 И западните покрайнини

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Петър Веселинов":

    От сърбия, югославията я няма, трябваше 91г, вюесто да им дават танкове и да предупреждават милошевич, трябваше БНА тогава да влезе в разпадаща се югославия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 българин

    7 0 Отговор
    Ние подкрепяме Албания но не и лъжливите Македонци!!!!
  • 29 Просто е, да се отдели Албания

    0 0 Отговор
    Или шиптърите-наркодилъри имат съмнения, относно гласуването, затова се държите заедно, да си прехвърляте дъските за дялане
Новини по държави: