Last news in Fakti

12 Юни, 2022 10:26 7 359 39

The Economist: Русия продава повече петрол в ЕС, в сравнение с преди войната

  • горива-
  • нефт-
  • петрол

Рафинериите в Централна и Източна страни купуват огромни количества от евтиния руски суров петрол

The Economist: Русия продава повече петрол в ЕС, в сравнение с преди войната - 1
Снимка: БГНЕС

Забраната на ЕС за руския петрол, договорена на 30 май, започва необещаващо. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, количеството на изнесения петрол в блока се увеличава, пише авторитетното британско издание The Economist.

Увеличението е с 14% между януари и април, от 750 000 на 857 000 барела на ден, според данните на Argus Media.

Ембаргото се прилага само за морския суров петрол и петролни продукти, като засега покрива само 75% от вноса от Русия. Нефтът, доставян по тръбопровод до шепа страни в Централна и Източна Европа, е временно освободен – отстъпка на Унгария, която блокира споразумението. Рафинериите в тези страни купуват огромни количества от евтиния руски суров петрол, който повечето западни купувачи избягват, предава "Фокус".

Газопроводът „Дружба“ захранва рафинерии в Чехия, Германия, Унгария, Полша и Словакия. Германия и Полша, двата най-големи получатели, се договориха да спрат крановете до края на годината. Тогава ембаргото ще обхване около 90% от руския петрол.

Не е ясно кога ще бъде отрязан и остатъкът. Другите получатели, всички страни без излаз на море, казват, че би било скъпо и трудно преминаването към други източници на суров петрол. Словакия разчита на Русия за 92% от своя петрол през ноември 2021 г.; Унгария получава 65% от петрола си от Русия. И двете внасят почти всичко през Дружба.

Германия, основният бенефициент на газопровода, е единствената от тези страни, която е намалила вноса след избухването на войната в Украйна. През януари получава половината от петрола по „Дружба“, но до април вече отговаря за само една трета. Унгария и Полша – въпреки обещанието си да прекрати руския внос – тръгнаха в другата посока.

Има малък финансов стимул за рафинериите да се откажат от руските доставки. Петролът Urals се търгува значително под Brent, международният еталон. Рафинериите, които внасят през тръбопровода, го купуват с отстъпка от до 40 долара за барел в сравнение с петрола от Северно море миналия месец, отново според Argus Media.

Според The Economist, това означава, че правителствата на тези страни ще протакат. Чехия и Словакия твърдят, че подкрепят евентуална забрана на вноса през „Дружба“, но искат период на адаптация от две до три години. Унгария е още по-голяма пречка. mol Group, унгарска петролна и газова компания, по-рано заяви, че може да замени руския петрол, като се опира на тръбопровод от Хърватия.

Смята се, че ще отнеме четири години, за да се изгради необходимата инфраструктура. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан изглежда е малко вероятно да се откаже от съпротивата си срещу пълната забрана на вноса на руски петрол.

Той твърди, че това би било равносилно на „атомна бомба“ за икономиката на страната му. Европейските лидери, от своя страна, настояват, че освобождаването на „Дружба“ ще бъде преразгледано. Междувременно газопроводът изглежда е готов да изпита европейското единство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закс

    152 4 Отговор
    Има ли някой заблуден да вярва, че за вдигането на цените е виновна войната ???

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Гошо

    142 7 Отговор
    Честит празник ,Денят на Русия
    Нека Русия пребъде вечно
    И запомнете" Има ли я Русия ще я има и България " Атанас Буров

    Коментиран от #32

  • 3 Госあ

    111 2 Отговор
    А ние стоим и гледаме как швабите разпределят петрола и газта. Разбира се, зад швабите стоят краварите. Същото е и със стоките от Китай. Меркелица го беше казала в прав текст, че търговията с Китай е опасна и само швабите трябва да търгуват с тях 😂
  • 4 Урсула фон Дер

    125 2 Отговор
    Купуваме го, за да не го продаде Русия по-скъпо на други!

    Коментиран от #16

  • 5 Епа ше купуват

    110 2 Отговор
    далаверка. Само простите българи начело с малоумния Киро Шприца се ограничават шот са червиви от мангизи.
  • 6 гого

    106 4 Отговор

    До коментар #1 от "Закс":

    колкото е по висока цената толкова повече акциз и ддс е честито на печелившите смъкват ни кожите а киро и кокорчо се интересуват единсвено от украиснките пришълци в България няма такава държава .
  • 7 В.В.П.

    6 91 Отговор
    До две,или три години ,тези държави ,ще си изкопаят свои находища,петрол и газ и ще се освободят от руската енергийна примка..Както България,например .Натам вървят нещата.

    Коментиран от #15

  • 8 Дед Мороз

    84 2 Отговор
    Ма що не пишат ,че България разчита на 2 танкера с газ ,а петрол въобще не й трябва .
  • 9 Буко Баламата

    93 1 Отговор
    И защо тогава литър гориво в България е 3.50лв?

    Коментиран от #18

  • 10 Виновни

    80 6 Отговор

    До коментар #1 от "Закс":

    са некадърните ни продажни управляващи,които не работят за народа на България,а за интереса на чичо сам!Само Възраждане!Единствената Българска партия в България!Гласувайте за България!!!

    Коментиран от #28

  • 11 Механик

    88 3 Отговор
    Евросъюза е импотентна организация, предвождана от третополови хора и ялови жени. Казано и пряко и преносно "голям го вадят, ама мек."
    А сега искам некой мастит икономисто-политик, да ми обясни, как хем се купува повече петрол, хем Путин е виновен за поскъпването.
    А да ви видя сега!

    Коментиран от #38

  • 12 БЪЛГАРИН

    77 2 Отговор
    Лъжата и лицемерието са основните ценности на "цивилизования" свят.
  • 13 Пич

    55 2 Отговор
    Преди време ви направих разбор на ситуацията , който водеше до това , че мача между Русия и САЩ , на игрището в Украйна , изглежда уговорен ! Тогава доста от вас изразиха недоверие ! Но , вече все по ясно се вижда , кои са основните печеливши !!!
  • 14 В.В.П.

    55 1 Отговор
    Германия и Холандия разпределят руските стоки с ембарго..Само те имат право да ги търгуват.
  • 15 иваило

    49 3 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    да да ще намерят ама само в твоята глава ,то бива да си заблуден но и джендър няма такъв .абе мушмол ако беше така навсякъде да има петрол и газ хахахах
  • 16 Да бе...?!

    56 3 Отговор

    До коментар #4 от "Урсула фон Дер":

    Този израз на Другарката Фекалийнен ще остане като недостижим бисер в историята с наложеното петролно ембарго над Русия...!!!
  • 17 В.В.П.

    38 2 Отговор
    Цената е, според ДВ, 70$ на варел ,обаче на безоколонките в Европа е над 2 евро...Какво е това явление?
  • 18 ами защо

    52 2 Отговор

    До коментар #9 от "Буко Баламата":

    ще ти кажа акциз и ддс да се събира че кокорчо не може да се справи с финансите ,виж като заредиш на касовата бележка за един литъргориво колко е акциза и ддс ще ти стане лошо все пак нали трябва да храним украинци три пъти храна на ден ,безплатни здравни ,3 месеца море ,сега кеф 3 месеца балкан .те на палатки не може да живееят трябва да са на хотел е
  • 19 така ли

    41 1 Отговор
    Какво ще кажи Лайнаркова?!
  • 20 Обърквация

    35 2 Отговор
    Няколко пъти се смесват понятия газопровод и петролопровод.
    Пияни ли сте ?

    Коментиран от #23, #29

  • 21 Hадървен философ

    41 3 Отговор
    На Киро Aйнщайна го кажете това
  • 22 Кочо

    66 5 Отговор
    Честит ден на Русия! Слава на освободителката Русия, Слава на руския народ пролял кръвта си за да я има България! Поклон от всички признателни българи! А тези които слугуват на нашите душмани, с черни и неблагодарни сърца, нека Провидението им отреди заслуженото Възмездие! Слава на Русия! Да живее България!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дъ-Ге

    62 1 Отговор
    От всички дрънканици разбрах, че износа на руския нефт и газ са се увеличили, въпреки санкциите. А цените тук предварително се вдигат, малко по малко. На 25.04.2022 г купих бензин А95 на 2.77 лв за литър, а вчера на 11.06.2022 г от същата бензиностанция го купих за 3.35 лв за литър. Това при положение, че нямаме нови по-скъпи цени на внос на петрола. Когато това стане, със сигурност може да надхвърли и 5-7 лв за литър. През февруари купувах олиото за 2.90 лв зя литър, а сега гледам е 5.19 лв за литър. Поклон пред нашите далновидни управници за чудните ценички.

    Коментиран от #30

  • 25 Смешници

    57 1 Отговор
    Не знам какво ще забранявате ,но снощи по испанската 6 говориха само икономисти и политици и говорят точно обратното ,че е време да се спре с лудостта със санкциите срещу Русия защото в противен случай тази зима за всички политици в Европа ще е ад,народа обеднява все повече ,само е Испания инфлацията за май е 8.5% в покупателната стойност на необходимата храна е 11% и с очакване да достигне до август 40%. Та едва ли ще продължат дълго Европа с безумието си.
  • 26 Павел пенев

    54 2 Отговор
    Западните идиоти са много алчни затова лицемерието не влиза в сметката. Тази схема беше отказана от нашите психопати и сега ще се наложи да плащаме с 35% по скъпи горива,но по важна в случая е нашата евроатлантическа солидарност. Честито дебили,светлото бъдеще е пред вас.
  • 27 Мефистофел

    37 1 Отговор
    Извинявам се, че закъснях с коментара. Счупих се да се хиля на беззъбието на ЕС, не можех да пиша.
    Хахаха...
  • 28 Дъ-Ге

    34 2 Отговор

    До коментар #10 от "Виновни":

    Хубаво е това да го направи всеки на изборния ден, като отидат и гласуват, а не да приказват, че нямало за кой. Който не гласува на практика гласува и то за този, който ограбва и унищожава българина.
  • 29 Лост

    27 2 Отговор

    До коментар #20 от "Обърквация":

    Ами мисирки. Навремето е направен петролопровода "Дружба" за соц страните.
  • 30 Лост

    30 1 Отговор

    До коментар #24 от "Дъ-Ге":

    И даже слънчогледа си е български, а не украински. Сега вали от няколко дни и на слънчогледа от новата реколта му дойде дюшеш. Ще му видим цената после.
  • 31 БЪЛГАРИН

    26 1 Отговор
    "Факти", започвам да записвам какво коментирам и вие го триете.Ще публикувам всичко в Тик Ток, за да разберат всички каква жестока цензура на истината налагате.
    От Тик Ток няма спасение.
  • 32 Историк

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Голям пич е бил,падам му се племенник-от родът на Стоян Михайловски сме...За съжаление в нашия род има и боклуци-Цветан Цветанов-дядо(Ст.Михайловски) сигурно се върти в гроба мир на праха му!
  • 33 един

    4 12 Отговор
    Навсякъде има продажници и манипулатори,вкл. и в "Економист"!Русия продавала много петрол пък цената му се вдига!Не нас тия лъжи!
  • 34 Васил

    1 23 Отговор
    Продават повече ама на безценица докога ще устискат.
  • 35 Патриот

    1 5 Отговор
    Е нали и ние още купуваме от него. България е изключение от петролното ембарго, 80‰ продуктите ни се правят с евтиния руски петрол Уралс, а не виждам разлика на бензиностанцията. Лукойл(руснаците) яко ни клатят и ни го продават за Брент с двойна наценка. Ей така, по братски както винаги и заблудените кокосови орехи чакат от там оправия. Оле Мале!!!
  • 36 АЗ КАЗАХ

    0 8 Отговор
    Тези държави дано си запазят темпото за поръчки и когато Русия ще трябва да плащат репарации в МИЛИАРДИ ЕВРО на Украйна.
  • 37 отан

    3 0 Отговор
    Само нашите управници подлогите на соросоидни евроси ни цакат със скъп петрол
  • 38 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Ще го извъртят некак си...Нали каза Урсула - изкупуват го та да не го продаде по скъпо и не изкара много пари...
  • 39 Газолина

    1 0 Отговор
    А вие какво очаквахте, това да не е каша, забъркваш и ядеш, така бързо става отказването от петрол
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания