Last news in Fakti

12 Юни, 2022 12:13 1 688 27

Естония: Не трябва да се страхуваме от разпадане на отношенията с Русия

  • естония-
  • кая калас-
  • премиер-
  • русия-
  • отношения

"Газът може да е скъп, но свободата е безценна", заяви естонският премиер, ж

Естония: Не трябва да се страхуваме от разпадане на отношенията с Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Естонският премиер, Кая Калас, призова западните съюзници да предотвратят преждевременното мирно споразумение между Русия и Украйна, предаде news.bg.

"Трябва да внимаваме с преждевременните призиви за прекратяване на огъня и мир, пише тя в статия за британския вестник "The Sunday Telegraph". Нашата политика трябва да се основава на разбирането, че руската заплаха няма да изчезне утре. С Русия в действителност не трябва да има никакви бизнес отношения както преди."

Според Калас, западните страни не трябва да се страхуват от влошаване на отношенията с Русия и дори от пълното им разпадане. "Газът може да е скъп, но свободата е безценна", заяви естонският премиер.

Припомняме, че вчера руският посланик бе извикан в естонското външно министерство заради думите на Путин, че славяните са живели на територията на Нарва "от зората на времето".

На 10 юни Путин заяви, че Петър Велики не е завладявал чужди земи, а е "отвоювал" и връщал руски земи.

В речта си по случай 350-годишнината от рождението на Петър Велики Путин не споменава войната срещу Украйна, но с усмивка прави паралел с днешната си политика: "Е, явно тогава и на нас се е паднало да се върнем и да се укрепим."

"Това, че трябва да се защитаваме, да се борим, това са очевидни неща. Почти нищо не се е променило. Ето, Петър Велики Велики води Северната война в продължение на 21 години. Изглежда, че той беше във война с Швеция, той отне ли им нещо. Той не отне нищо: той върна (територии)", отбеляза Путин.

По време на тази война Петър I анексира територията, на която основава новата столица Санкт Петербург. Путин посочи, че в началото на войната европейските държави смятат тези земи за притежание на Швеция. "Всички я признаха за шведска и от незапомнени времена там са живели славяни заедно с угро-финските народи. Освен това тази територия е била под контрола на руската държава", подчерта той, като посочи и директно град Нарва.

Думите му предизвикаха възмущение от страна на естонското външно министерство. "Това, което президентът Путин каза, включително за естонския град Нарва, е достойно за съжаление. Това е напълно неприемливо и то в момент, когато Русия провежда реваншистка политика под прикритието на идеологията "Руски свят" чрез унищожаване на украинската държавност и нация ", се казва в изявление на естонското министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    42 18 Отговор
    Простотията ходи по хората и е безкрайна по отношение на "цивилизования" запад....хахаха.

    Коментиран от #6

  • 2 Госあ

    46 19 Отговор
    Много сте малки и фалшиви, че да говорите за свобода.
  • 3 Цървул Цървул

    7 18 Отговор
    Чухонци, сър.
  • 4 волен сидеров

    24 16 Отговор
    ХА ХА ХА ХА И ТАЗИ СКОРО Е ПЪТНИК
  • 5 Гост

    41 12 Отговор
    Докъде стигнаха "демократите" с "ценности" - пропаганда войната да не спира, т.е. повече трупове и разруха! Но за каката едва ли е проблем, щом от двете страни са рускоезични! Иначе на всичко е готова срещу жълти центове, освен разбира се да отиде доброволец на фронта! Вкл. и във филми за възрастни да участва!
  • 6 Хах

    15 30 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИН":

    Не си българин а Кремлински лакей.

    Коментиран от #17

  • 7 Боже, и тези ли?

    36 15 Отговор
    Един милион, бивш квартал на Русия. Огромно търпение имат руските политици, какво ли ще стане, ако на Мечо му кипне от комарЧета и калинки. Време е Русия да си прибира "подаръците" и провинциите, мисля си. Честит празник на Русия, в нея е надеждата за един по-справедлив многополясен свят. И Китай, Индия, Бразилия, Иран. Индиецът беше великолепен в Давос.
  • 8 Е ти от какво да се

    28 10 Отговор
    страхуваш? За еврокрадците щатски подлоги парички винаги ще има.
  • 9 Мефистофел

    38 13 Отговор
    А бе на такива политици кой им пише изказванията? Каква свобода? Васали сте на НАТО и ЕС. Без население и без икономика останахте.
    ПП. Мани, че и ние не сме по-добре. С Тикви и Кировци.

    Коментиран от #24

  • 10 хах

    23 12 Отговор
    Тая като влезе зад решетките ще разбере че свободата в безценна. Като почнат да мръзнат естонците зимата ще им е само до свобода.
  • 11 Тая чувала ли е за гилотината

    24 12 Отговор
    И Мария- Антоанета...С така скъпа "свобода" ще завърши след някой социален бунт увиснала от огладнялата тълпа обесена на стълб в Естония ...
  • 12 Получават едни и същи имейли от нату

    19 9 Отговор
    С нашия прелюбодеец киру
  • 13 На запад ги подиграват тия от бившите съ

    28 10 Отговор
    -ветски републики на Изток ..Гледах вчера един унизителен английски филм по кабела "Добре дошли в Източна Европа", трябваше да е комедия....беше за Латвия май, представяха ги като прасета, живеещи в кочина.. същите кадри често показват и от България по западните им филми - на циганско гето, все едно цялата държава е циганско гето и няма нищо хубаво в нея....

    Коментиран от #15

  • 14 Най-сетне

    13 25 Отговор
    Естонците го разбраха-СВОБОДАТА Е СКЪПА. Тъпия българин май е забравил какво беше преди 89та. Някъв мазохистичен носталгизъм го дразни.

    Коментиран от #22

  • 15 Аха и?

    8 19 Отговор

    До коментар #13 от "На запад ги подиграват тия от бившите съ":

    Първо, не са далеч от истината. Второ ти май биеш към източната кочина а?

    Коментиран от #26

  • 16 хахахахахахахахахааха

    16 10 Отговор
    Тая скимти така, защото и там има много руснаци. Отаналото и в трите републики е гори, мочурища и ливади с тук там крави по тях.
  • 17 соросоробите си

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хах":

    въобразяват, че другите са като тях. И потпалвачите на войната започнаха да го дават вече назад. Преквалифицирай се овреме, че скоро ще си безработен.
  • 18 Мишел

    17 7 Отговор
    Някои се правят, че не знаят, че преди 1917-1918 г. не е имало държавите Естония, Литва, Латвия, Украйна.😃
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Антируснак

    7 16 Отговор
    Мизерия и глад за мос.калските гов.еда, винаги са крали от съседите си...
  • 22 Мишел

    18 7 Отговор

    До коментар #14 от "Най-сетне":

    Вярното е , че българинът не е забравил, че преди 1989 според ООН България е била на 17-то място в света по развитие на човешкото общество , а сега е след 115-то място по същия показател.
  • 23 В.В.П.

    17 4 Отговор
    Литва ,Латвия ,Естония са творение на СССР.Горби перестройчика им подготви демократични референдуми...СССР им направи държава.Бкагодарете на КПСС.Малко уважение..
  • 24 сноу

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мефистофел":

    Как кой -вики курабийката бе ...е..малко неприятно но понякога от многото демокрация по краварско, настъпва едно нещо много приличащо на война т.е. кой когото хване на мушката, набързо му обяснява колко е свободен....Та в такива моменти викиту изпраща на министърките на такива огромни и велики държави като тая ,копирани по няколко пъти..
  • 25 Просто човек

    5 11 Отговор
    Браво за смелостта! Тук сме умрели от страх...
  • 26 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Аха и?":

    Западната определено е по смръдлива. Особено пък английската. Хигиената им е пословична.
  • 27 Циник

    2 4 Отговор
    Поредната измислена държава, която взе да се взема много насериозно. Ама ще е довреме...
Новини по държави: