12 Юни, 2022 13:29 843 0

Министрите на отбраната на Австралия и на Китай се срещнаха за пръв път от три години

  • австралия-
  • китай-
  • министри-
  • отбрана-
  • среща

Канбера нарече разговора им "първа важна стъпка" след дълъг период на напрежение

Министрите на отбраната на Австралия и на Китай се срещнаха за пръв път от три години - 1
Снимка: БГНЕС

Министрите на отбраната на Австралия и на Китай се срещнаха днес за пръв път от три години и Канбера нарече разговора им "първа важна стъпка" след дълъг период на напрежение, предаде Франс прес.

Дискусията между Ричард Марлс, който е на този пост от май, и китайския му колега Вей Фънхъ, продължила повече от час, се състоя в кулоарите на форума по сигурността "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур.

"Това бе възможност за много открит и пълноценен разговор, по време на който повдигнах някои въпроси, тревожещи Австралия", заяви Марлс пред журналисти в Сингапур.

"В момента е наистина важно да имаме отворени линии за диалог", добави Марлс, който е и вицепремиер на Австралия.

"Отношенията между Австралия и Китай са сложни. И точно заради сложния им характер е наистина важно да започнем диалог още сега", допълни той.

Запитан какво ще последва, той заяви, че Австралия смята да действа "много сдържано и много обмислено. Не подценяваме трудностите, които срещнахме в двустранните си отношения".

Марлс изтъкна, че "може да има промяна в тона, но няма абсолютно никаква промяна в същността на националните интереси на Австралия".

Китай още не е коментирал срещата.

Отношенията между Пекин и Канбера са твърде обтегнати, по-специално откакто преди две години Канбера настоя независимо разследване да определи източника на коронавирусната пандемия. След това Канбера изключи китайския гигант "Хуавей" от пазара за изграждане на телекомуникационна мрежа 5Джи в Австралия. Китай - най-големият търговски партньор на Австралия - отвърна с мерки срещу над десет австралийски продукта, включително въглищата, виното и ечемика.

Марлс посочи, че е споменал в разговора инцидента с военния разузнавателен самолет, прехванат през май от Китай над Южнокитайско море, също и "постоянния интерес на Австралия към Тихия океан". Става дума по-конкретно за желанието на Австралия да следи за това "тихоокеанските страни да не бъдат поставени в положение на засилена милитаризация", заяви той.

Австралия се стреми да контрира влиянието на Китай в Пасифика. Новото левоцентристко правителство смята да удвои усилията в този регион след години на напрегнати отношения също и заради недостатъчните действия на предишния австралийски кабинет в борбата с климатичните промени.

През май китайският външен министър Ван И направи обиколка из тихоокеански страни, където не успя да получи необходимата подкрепа за сключване на регионален пакт за сигурност. Той обаче подписа редица споразумения. Приблизително по същото време новата австралийска външна министърка Пени Уонг също посети редица тихоокеански островни държави.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА