Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2022 12:30 893 5

Белгия е подслонила повече бежанци от Украйна, отколкото от Сирия

  • белгия-
  • бежанци-
  • украйна-
  • война-
  • русия

Досега в страната са приети над 46 хиляди украинци, докато преди седем години от Сирия, Афганистан и Ирак са били допуснати 45 630 души

Белгия е подслонила повече бежанци от Украйна, отколкото от Сирия - 1
Снимка: Shutterstock

Белгия е подслонила в първите три месеца от войната в Украйна повече бежанци, отколкото при мигрантската криза през 2015 г., съобщиха местни медии.

Досега в страната са приети над 46 хиляди украинци, докато преди седем години от Сирия, Афганистан и Ирак са били допуснати 45 630 души, сочат данните. Отбелязва се, че този път в Белгия не се наблюдават спорове как да се постъпи с украинците.

Още новини от Украйна

Белгия е подслонила повече бежанци от Украйна, отколкото от Сирия
Снимка: Shutterstock

Медиите поясняват, че за разлика от бежанците от Азия, в случая с украинците не е необходимо молбите за убежище да се оценяват една по една, защото се предоставя автоматично статут на закрила. Отчита се, че от политическа гледна точка пристигането на украинците се разглежда различно.

Докато сирийците, афганистанците и иракчаните бяха принудени да чакат на дълги опашки молбите им да бъдат оценени, украинците не се забелязват толкова и отразяването на присъствието им в медиите е друго. Допълва се, че разлика има и в състава на бежанците - основната част от пристигащите украинци са майки с малки деца. За сравнение преди седем години 73 на сто от кандидатите за убежище са били мъже и главно мюсюлмани, на което белгийците не гледаха с добро око.

През май белгийските власти съобщиха, че е възможно в страната да пристигнат до 170 хиляди бежанци от Украйна, но добавиха, че е по-вероятно бежанците от тази страна да не превишат 100 000. Преди месец подслонените в Белгия украинци бяха 38 хиляди.

Белгия е подслонила повече бежанци от Украйна, отколкото от Сирия
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Епа

    8 1 Отговор
    Немое само арабско требе и бело
  • 2 смех

    15 0 Отговор
    Очаквам меле между украински нацистки формировяния и елитните части от Конго на централният пазар в Брюкселл
  • 3 Гост

    15 0 Отговор
    То изобщо в Белгия има ли белгийци? Останаха араби, негри и сега укри. Интересно какво ще стане за напред.
  • 4 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    Най добре е войните да спрат ,МиР‼
    Другото сме изговорили ,да се помогне на тези държави не е само Украйна ,хората да имат дом и работа пък кой е решил да се мести ,учи или работи в друга държава да го прави по свой избор.Не по принуда
  • 5 Много ясно

    5 1 Отговор
    Просто всичко е лицемерие и толерастия по тези географски ширини.
Новини по държави: