Last news in Fakti

15 Юни, 2022 10:35 963 0

Руанда "не е обезсърчена" от анулирането на британския полет с мигранти

  • руанда-
  • великобритания-
  • депортиране-
  • полет-
  • бежанци

Властите казаха още, че остават "ангажирани" с това партньорство

Руанда "не е обезсърчена" от анулирането на британския полет с мигранти  - 1
Снимка: Shutterstock

Руандийското правителство заяви днес, че "не е обезсърчено" от анулирането на полета, с който трябваше снощи да бъдат депортирани за Руанда мигранти от Великобритания, в резултат на съдебно решение. Властите казаха още, че остават "ангажирани" с това партньорство, предаде Франс прес.

"Не сме обезсърчени от това развитие. Руанда остава изцяло ангажирана да полага усилия с цел това партньорство да действа", заяви за Франс прес говорителката на правителството Йоланд Маколо.

"Сегашното положение, при което дадени лица осъществяват опасни пътувания, не може да трае повече, защото то причинява неизразими страдания на толкова много хора. Руанда поддържа готовност да приема мигранти, когато пристигнат, и да им предлага сигурност и възможности в нашата страна", изтъкна тя.

Първият полет от Великобритания за източноафриканската страна трябваше да се състои снощи, но бе анулиран в последната минута поради решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

С проекта си да изпраща в Руанда кандидатите за убежище, които са пристигнали нелегално Великобритания, британското правителство цели според негови изявления да намали нелегалните пътувания през Ламанша, които стават все повече въпреки повтарящите се обещания на кабинета да контролира имиграцията след Брекзит.

Тази политика бе наречена "неморална" от църковните дейци в Англия и подложена на силни критики от Върховния комисариат на ООН за бежанците и от правозащитници.

Британското правителство изрази снощи решимостта си.

"Няма да бъдем обезкуражени да правим, каквото трябва, и да изпълняваме плановете си за контрол на границите на страната", заяви вътрешната министърка Прити Пател. Юридическият екип на кабинета "проучва всяко решение, взето във връзка с този полет, и подготовката за следващия полет започва сега", каза още тя.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА