Last news in Fakti

10 Юни, 2013 17:04 1 885 1

Холандия държи на склад 22 американски ядрени глави

  • холандия-
  • сащ-
  • ядрени глави
Холандия държи на склад 22 американски ядрени глави - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


 22 американски ядрени оръжия се съхраняват на холандска територия, съобщи Би Би Си

Това разкри бившият премиер на страната Рууд Люберс, управлявал Холандия в периода 1982-1994. Той твърди, че ядрените глави се съхраняват в подсилени подземни помещения в авиобазата Вьолкел, намираща се в град  Брабант.

В интервю за документален филм на Нешънъл Джеографик Люберс заявява: „ Никога не съм предполагал, че тези отвратителни неща може да са все още там долу и през 2013 г. Смятам, че те са абсолютно ненужна традиция във военното мислене“.

Според местния вестник „Телеграф“, оръжията във Вьолкел са ядрени глави B61. Те са били проектирани и произведени в САЩ през 1960 г.

Холандската обществена телевизия цитира мнението на говорителя на Кралските холандски военовъздушни сили, според когото по тези въпроси никога не се говорило публично и бившият премиер е напълно наясно с това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остап Бендер

    0 0 Отговор
    на статия за ядрени глави сте сложили снимка на ЗРК Петриот
Новини по държави: