Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Юни, 2022 16:35 1 930 24

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ

  • русия-
  • газ-
  • европа-
  • ес-
  • въглища

Най-големите купувачи на руски газ в Европа се оглеждат за алтернативни доставки на гориво и дори обмислят връщане към въглищата

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ - 1
Снимка: Shutterstock

Най-големите купувачи на руски газ в Европа се оглеждат за алтернативни доставки на гориво и дори обмислят връщане към въглищата, за да се справят с намалените газови потоци от Русия, които носят заплаха от енергийна криза през зимата, ако газохранилищата не се напълнят, обобщава Ройтерс.

Още новини от Украйна

Италианският енергиен гигант "Ени" заяви, че е бил информиран от "Газпром", че ще получи само част от искането си за доставки на газ в понеделник, което приближава страната към обявяването на състояние на готовност, което ще позволи приемане на мерки за спестяване на газ.

Германия, която се сблъска с намалени газови потоци, обяви в неделя план за увеличаване на нивата на съхранение на газ и заяви, че може да рестартира електроцентралите на въглища, които е имала за цел постепенно да закрие.

"Това е болезнено, но в тази ситуация е чиста необходимост да се намали потреблението на газ", каза министърът на икономиката Робърт Хабек, член на Зелената партия, която настоява за по-бърз отказ от въглищата, които произвеждат повече парникови газове при изгаряне.

"Но ако не го направим, тогава рискуваме газохранилищата да не бъдат напълнени в края на годината за зимния сезон. И това е изнудване на политическо ниво", каза той.

Русия повтори в понеделник, че Европа е виновна сама за газовата криза, след като Западът наложи санкции в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Енергийната криза увеличава проблемите за европейските политици, които вече се притиснати от нарастващата инфлация в сметките за енергия на домакинствата и цените на храните.

Главният изпълнителен директор на най-големия производител на електроенергия в Германия RWE, Маркус Кребер, каза, че може да отнеме три до пет години преди цените на електроенергията да паднат обратно до по-ниски нива.

Потоците от руски газ към Германия през газопровода "Северен поток 1", основният маршрут, снабдяващ най-голямата икономика в Европа, продължаваха да работят с около 40% от капацитета си в понеделник, въпреки че бележат слабо увеличение от началото на миналата седмица.

"Ени" и немската компания "Юнипер" заявиха, че получават по-малко от договорените обеми на руски газ.

Германското министерство на икономиката заяви, че задействането на електроцентрали, работещи с въглища, може да добави до 10 гигавата мощност, в случай че доставките на газ достигнат критични нива. Закон, разрешаващ подобен ход, отива в горната камара на парламента на 8 юли.

Наред с връщането към въглищата, германските мерки ще включват тръжна система, която стартира през следващите седмици, за да стимулира индустрията да консумира по-малко газ и финансова помощ за оператора на газовия пазар в Германия чрез държавния кредитор KfW за по-бързо запълване на газовите хранилища.

Правителството на Австрия реши в неделя да преобразува резервна газова електроцентрала за производство на електроенергия от въглища, ако ограничените доставки на газ от Русия доведат до извънредна ситуация.

Германия и Италия са сред най-зависимите от руския газ държави, но други европейски страни също се сблъскват с недостиг на газ, докато потреблението се е повишило необичайно за времето на годината на фона на рано нахлулата гореща вълна, налагаща използването на климатици.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че намаляването на доставките не е било преднамерено и е свързано с проблеми с поддръжката. Италианският премиер Марио Драги отхвърли това обяснение като лъжа.

Италия, чийто технически комитет за газ трябва да се събере във вторник, заяви, че може да обяви повишена готовност заради намаляването на газовите доставки тази седмица, ако Русия продължи да ограничава подаването.

Този ход ще предизвика мерки за намаляване на потреблението, включително нормиране на газ за определени промишлени потребители, увеличаване на производството във въглищните електроцентрали и също така искане за повече внос на газ от други доставчици по съществуващи договори.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТАМАТ MAГАPETO

    66 2 Отговор
    тогава да ни върнат парите дето ни взеха за наще въглещни централи , оня борел ли там беше или къвто е

    ние и парните локомовити още си пазим така че нито ток ни трябва нито газ

    само дето магаретата изядохме та нямаме магарета ама ще си внесем от някъде
  • 2 Алекс

    41 1 Отговор
    Италия възобновява 7 тема на въглища!
  • 3 Гошо

    49 1 Отговор
    Може и към парните машини да се върне ,какъв е проблема
  • 4 Матрософ

    4 65 Отговор
    Няма страшно. Рашките видяха, че трябва да изнасят, иначе гърмят
    и те ще останат без газ. Сега е време Европа да врътне кранчето
    от другата страна.
  • 5 Сократ

    72 1 Отговор
    Браво! Сега ще обяват, че са се справли и с глобалното затопляне.
    Ако не сте чули, немските зелени обявиха, че въглищата са по-екологични от газа. Честито.

    Коментиран от #17

  • 6 ОлеМале

    58 0 Отговор
    ха сега ,ами зелената сделка,ами Грета.
  • 7 Грета

    47 0 Отговор
    ЩЕ откачаааа !

    Коментиран от #8

  • 8 КарлЮнг

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "Грета":

    Е колко повече ?!
  • 9 морски

    47 0 Отговор
    Белгия , Дания , Нидерландия и Германия купуват въглища от Русия .Корабите не спират да плават по линията Кандалакша -З.Европа !!!
  • 10 Ахмедов

    46 1 Отговор
    Европа, не става само с омраза! Трябва и далновидност и грижа за обикновените хорица!
  • 11 Хихи

    52 2 Отговор
    Западняците се връщат в 19-ти век. Русия е бензиностанция с ракети, а ЕС ще бъде кюмурджийница с джендъри.

    Коментиран от #18

  • 12 Tърновец

    47 0 Отговор
    Моментално отваряне на блокове 3 и 4 от АЕЦ Козлодуй и резтартиране на Белене. Кунева и Паси - на топло

    Коментиран от #16

  • 13 Хаха

    35 0 Отговор
    Германия иска да активира своите ТЕЦ на въглища. Девойката Грета изпада в истерия. Въглищата на Донбас ще станат търсена стока. Зелената приказка няма щастлив край. Злите езици твърдят, че глобалното затопляне си отива. Светът постепенно излиза от либералния махмурлук и навлиза в реалността. ПП с ресурсите на Сорос- медийни и кадрови в българските институции се опитва да ни върне в 90-те на миналия век.
  • 14 ХА ХА ХА

    45 0 Отговор
    АБЕ КЪДЕ ОТИДЕ ЕКОТО И ОПАЗВСНЕ НА ПРИРОДАТА ????? ТА НАЛИ ТОЧНО ТОЯ НИ НАТИСКАХА И НИ ПРИНУЖДАВАХА ДА ЗАТВАРЯМЕ МАРИШКИЯ БАСЕЙН И НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ???? ЗНАЧИ ВСЕКИ ОТ ТЯХ ИГРАЕ СПОРЕД ТОЯГАТА .....И НИКОИ НЕ МИСЛИ ЗА БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО НАС !!!! ТЕ МОГАТ .....НИЕ....НЕ !!!!! ЕГА ТИ ДЕМОКРАЦИЯТА !!!!
  • 15 Соломон

    40 1 Отговор
    ПРОДАЖНИТЕ АДМИНИСТРАТОРИ, които прекратиха проекта АЕЦ "Белене" в ЗАТВОРА и проекта да се запусне отново, като СТРАТЕГИЧЕСКИ ДЪРЖАВЕН ОБЕКТ !

    Всички на които им ТЕКАТ ЛИГИТЕ по ОТНЕМАНЕ на проекта от ДЪРЖАВАТА, да се ПРОГОНЯТ от България !

    Държавата е инвестирала вече милиони по проекта !
  • 16 Пластмасов ластик

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Tърновец":

    Забрави! Там вече няма нищо!
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сократ":

    тогава защо плащаме зелена енергия ако е така, нека ги съдим във хага да ни върнат парите

    грета тумбакова какво каза по въпроса? тя къде е сега? къде я покриха в някой публичен дом ли е?
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хихи":

    туй нашия умния канад ли го каза? абе да си хваща пътя за канада тоя лъжец че не бил канадски гражданин още като дойде , дойде със лъжа па и кой ли ни го натресе иние увцете блееем
  • 19 Човек с памет

    10 0 Отговор
    ... а трябвало да мислят по-рано. Но явно не им се удава.
  • 20 Кокорчо🙄

    12 0 Отговор
    Въглищата били много отровни, а при един дъжд какво се случва, тази пепел не тори ли земята
  • 21 Ицо

    13 1 Отговор
    Европа със санкциите дето налага ще се върне в каменната ера
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ежко

    10 0 Отговор
    "Но ако не го направим, тогава рискуваме газохранилищата да не бъдат напълнени в края на годината за зимния сезон. И това е изнудване на политическо ниво"?!? Изнудване?Къде пише,че Русия трябва да се грижи за благосъстоянието на Италия?!?И като откаже, това било изнудване, моля ви се!
  • 24 така ли стана

    8 0 Отговор
    с зелената далавера?!Лайнарковата трупа ще събират кюмур,и клечки за подпалки са Мишел,Бухара-борел!А болния с Стола ги събира с чувала.....Идва зима бе не нефели кокони...
Новини по държави: