Last news in Fakti

21 Юни, 2022 14:15 831 3

Белгия репатриира от Сирия 16 деца и 6 майки

  • белгия-
  • деца-
  • сирия-
  • сирийски деца-
  • майки-
  • североизточна сирия -
  • кюрдски контрол-
  • град ербил-
  • лагера ал хол

Белгия репатрира от лагер под кюрдски контрол в Североизточна Сирия 16 деца на джихадисти и 6 майки, всичките с белгийско гражданство

Белгия репатриира от Сирия 16 деца и 6 майки - 1
Снимка: Shutterstock

Белгия репатрира от лагер под кюрдски контрол в Североизточна Сирия 16 деца на джихадисти и 6 майки, всичките с белгийско гражданство. Те са докарани през измивалата нощ със самолет на военното министерство, предаде Франс прес. Източник от съдебната система потвърди за АФП информацията, разпространена от белгийски медии.

Всички деца са под 12-годишна възраст и са били изведени заедно с шестте жени от лагера Ал Хол, после са били откарани по суша през границата до иракския град Ербил, където са били качени в самолета, уточни източникът. За операцията информира в комюнике и на пресконференция също така федералната прокуратура.

Според френскоезичната телевизия Ер Те Бе Еф майките вече са имали присъди в Белгия, по-специално за участие в дейността на терористична групировка, и след пристигането им са били предадени на правосъдието, а децата ще минат на медицински прегледи, преди да бъдат предадени на социалните служби.

Това е най-мащабната операция от този род, организирана от Белгия след падането от власт на групировката "Ислямска държава" през 2019 г. , довело до ареста на стотици жени и деца от различни страни, изпратени в лагери, контролирани от кюрди.

През март 2021 г., след съгласие на антитерористичните служби, белгийският премиер Александър Де Кро обеща "да направи всичко", за да репатрира от тези лагери децата под 12 години с доказан белгийско произход.

Белгийската агенция за анализ на терористичните заплахи прецени, че децата и майките от тези лагери се нуждаят от "постоянно наблюдение", което е много по-лесно осъществимо на територията на страната. През юли 2021 г. при първата голяма операция от този род под егидата на правителството бяха репатрирани 10 деца и 6 майки от сирийския лагер Родж.

Наред с Франция Белгия е сред европейските страни, откъдето след избухването на войната в Сирия през 2011 г. са заминали най-много чуждестранни бойци. От 2012 г. над 400 белгийци са отпътували там, за да се бият в редиците на джихадистите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    8 0 Отговор
    Сега децата еничари ли ще ги правиме или натовци?

    Коментиран от #2

  • 2 Соваж бейби

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Ами те от години са натювци бе ,ЦРУ ги създаде писле им загубиха контрола .А сега въх какво стана ,онези в пещерите още не могат да ги открият ,с какви техники работят мислиш ?
  • 3 ЯНТРА

    6 0 Отговор
    и до кога ще ни занимавате с тея лилави к....юнци
Новини по държави: