Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юни, 2022 09:20 1 338 13

"Известия": Русия не е против европейската интеграция на Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • известия

Президентът Владимир Путин заяви на 17 юни пред Петербургския международен икономически форум, че Русия не е против европейската интеграция на Украйна – и никога не е била

"Известия": Русия не е против европейската интеграция на Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Решението на европейските лидери Украйна и Молдова да получат официален статут на страни кандидати за членство в Европейския съюз среща широка подкрепа в общността, заявяват евродепутати, говорили пред руския в. "Известия".

Оценките на Русия в тази връзка са нееднозначни: от една страна, влизането в ЕС е тъждествено на стремеж към НАТО; от друга – евроинтеграцията е чисто икономически въпрос и не предизвиква претенции. При всяко положение кандидатският статут е само първа стъпка към членството и процесът може да се проточи дълги години, посочва изданието.

Още новини от Украйна

ЕС приветства всяка държава, показваща сериозно отношение към европейските ценности – демокрацията, свободата на словото и върховенството на закона. Кандидатският статут е силен политически сигнал към гражданите, че страната им е поела по верния път, коментира за всекидневника словашкият политик Иван Щефанец от делегацията на Европарламента за връзки с Украйна.

Досега Москва отказваше да приеме стремежа на Киев към НАТО, но говореше доста спокойно за интеграцията му с ЕС. През последните месеци обаче от руски представители се чуват все по-остри коментари, отбелязва "Известия". Първият заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски например заяви, че Русия гледа на евентуалното украинско членство в ЕС също като на участие в Северноатлантическия съюз. Московският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко обясни това с думите, че ЕС "се преражда в някакъв придатък на НАТО", а посланикът на Русия в общността Владимир Чижов подчерта, че с оглед на това Москва смята разширяването на Евросъюза за "негативно, всъщност враждебно спрямо руските национални интереси".

Президентът Владимир Путин обаче заяви на 17 юни пред Петербургския международен икономически форум, че Русия не е против европейската интеграция на Украйна – и никога не е била. На този фон оценките на руски представители донякъде се смекчиха, допълва "Известия".

Предоставянето на кандидатски статут на Украйна и Молдова е "пореден опит за внасяне на дразнещ фактор в европейската политика" – "важен е контекстът, не тъй безобиден, както преди три години (. . .) - обстановката на тотална фронтална санкционна атака срещу всичко руско", заявява пред вестника бившият заместник-министър на външните работи на Русия Григорий Карасин, председател на комисията по външни работи в горната камара на руския парламент.

Процесът на присъединяване към ЕС показва, че в дадена страна са започнали проевропейски процеси и реформи. ЕС безспорно отчасти ги финансира. От това ще спечели не само Украйна, но и цяла Европа, изтъква германският политик Енгин Ероглу от външнополитическата комисия в Европарламента.

И евродепутатите, и Европейската комисия подчертават: бързината, с която Киев ще влезе в ЕС, зависи единствено от него самия, обобщава "Известия", припомняйки изискванията на общността към Украйна за борба с корупцията и олигарсите, гарантиране на основните човешки права и др.

Словашкият евродепутат от външнополитическата комисия в ЕП Милан Угрик е убеден, че кандидатският статут на Киев е само политически жест от страна на ЕС, несъчетан с реални намерения.

Пълноценното членство на Украйна би било финансова катастрофа. С оглед размера на украинския БВП приносът ѝ към общия бюджет ще е незначителен, но тя ще получава големи средства от селскостопанските фондове на ЕС, тъй като обработваемите ѝ площи са повече от тези на Германия и Франция, взети заедно, обяснява той.

Кандидатският статут на Украйна и Молдова предизвика негодувание у други страни, които от години се стремят към членство в ЕС. Еврокомисията отказа такъв статут например на Грузия, докато не е "стигнала до политическо единство, за да прокара ясен път към реформи и ЕС". Тбилиси обаче не споделя оценката на Брюксел, пише "Известия".

"Естествено не завиждам на ничий успех, обратното, радвам се за украинците и молдовците, но Грузия заслужаваше повече. Ако някоя от тези три страни изобщо заслужаваше (такъв статут), това бяхме ние", цитира изданието думи на грузинския премиер Иракли Гарибашвили.

Балканските държави приеха новината скептично. Албанският премиер Еди Рама например изрази надежда, че "украинският народ не си прави много илюзии". "Северна Македония има статут на кандидат от 17 години, ако не греша, а пък Албания – вече 8 години, тъй че добре дошла, Украйна", каза той.

Всяка страна кандидат върви по един и същ път, но с различна скорост според ресурсите си, политическата воля и прилаганите усилия. Няма ясно установен ред и фактът, че страните от Западните Балкани са поели по-рано по този път, не им дава някакви значими предимства и право да настояват да бъдат приети по-рано. Така изглеждат нещата от гледна точка на ЕС, резюмира пред "Известия" политологът Николай Кавешников.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от друг ъгъл

    13 5 Отговор
    Русия просто не иска кравари пред портата си, т.е агресорите от САЩ и подчинените им нато!
  • 2 Хаха

    6 10 Отговор
    Путин как ще обясни на мужиците че магучая Русия дето имал цялата Менделеева таблица на територията си не може да осигури нормално съществуване на народа си.
  • 3 Госあ

    12 3 Отговор
    За руснаците е важно да няма натовски войски в Украйна. Това на всеки е ясно. Иначе, не вярвам да имат проблем, че западняците ще им помпат ресурсите за сметка на корупцията на укрите. Това си е тяхна работа. И без това и сега си разполагат с тях.
  • 4 Българка

    8 9 Отговор
    Какво ни интересува мнението на държава- международен терорист
  • 5 оня с коня

    8 8 Отговор
    След Разпада на СССР,от Русия вече НИЩО НЕ ЗАВИСИ.тя обаче "разрешава" на Украйна да влезе в ЕС,сякаш някой Й иска мнението...
  • 6 Путин се срамува

    7 9 Отговор
    Ядрения терорист Путин, започна да се срамува от себе си и прави опит да обърне световното обществено мнение!?!
  • 7 Летописец

    6 4 Отговор
    Русия не еднократно е заявявала , че не е против украинско членство в ЕС . Това което Русия не желае е : Украйна да не се превръща в оръжейна база срещу руснаците . А доколко една все още нацистка държава като Украйна съответства на "европейските ценности " ❓ Това бюрократите в Брюксел да преценят !

    Коментиран от #11, #12

  • 8 политанализатор

    2 7 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРЕДИ МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ
  • 9 !!!?

    3 1 Отговор
    Чрез тотална депутинизация, към европейска интеграция !!!?
  • 10 ежко

    1 3 Отговор
    На украинците им показаха демото на ЕС,ама тепърва ще реват като убодени мечета.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Летописец":

    1. Янукович дойде на власт защото в ПРЕДИЗБОРНАТА СИ ПРОГРАМА ОБЕЩА НА УКРАИНЦИТЕ ПРОЗАПАДЕН КУРС НА УПРАВЛЕНИЕ.
    2. Путин привика Янукович в Москва и след като даде обещание за 3 милиарда долара помощ на Украйна, притисна Янукович да се откаже от сближаването с Европа.
    3. Янукович обяви, че преговорите с ЕС се отлагат за в бъдеще.
    4. Волните и свободолюбиви Украинци разбраха, че са ИЗЛЪГАНИ И ПРОДАДЕНИ.
    5. Прогониха кремълския лакей.
    6. Путин реши да даде урок на новата власт в Киев и организира отцепването на п-в Крим от Украйна, въпреки че с меморандума от Будапеща, Русия заедно с Англия и САЩ, е ГАРАНТ ЗА суверинитета и ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА.
    7. "Крым-наш" - при положение, че повече от 20 ГОДИНИ след като Украйна отново става независима, след разпадането на СССР, никой не поставяше въпроса за отделянето на Крим.
    8. Този гаров жул?к Янукович се подигра с казаците и те го натириха. Пак добре, че не го съсякоха, според обичаят им. Сега кв?чи като наритано псе, като нашите „пут?нофили“ му пригласяте.
  • 13 Ваксина всяка година

    1 0 Отговор
    Че защо да е против влизането на "Некорумпираните " Украинци. Путин е разочарован от българите и сега единствена надежда тоя Извратен Евросъюз да се разпадне е в Украйна. Даже обмисля да направи томбола на Украинците за 2000 билета на концерта на Ку-Ку бенд от радост.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания