Last news in Fakti

28 Юни, 2022 04:17 2 614 8

28 юни 1914 г. Атентатът в Сараево - Юни 2022

  • сараево-
  • атентат-
  • първа световна война-
  • гаврило принцип

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания

28 юни 1914 г. Атентатът в Сараево - Юни 2022 - 1
Снимка: Архив

На 28 юни 1914 година Гаврило Принцип убива в Сараево престолонаследника на Австро-Унгария Франц Фердинанд и неговата съпруга.

Целта на Принцип е освобождаването на Босна от господството на австрийския император и създаването на независима югославска държава. А атентатът е средството за постигането на тази цел.

19-годишният студент Гаврило Принцип е босненски сърбин. Той е член на организацията "Млада Босна", която иска обединение със Сърбия. Шофьорът на ерцхерцога обърква пътя, спира и предизвиква задръстване. Гаврило Принцип е сред зяпачите. Той застрелва Франц Фердинанд с два изстрела.

При разпита младежът заявява, че атентатът не е поръчан от Белград, а е самостоятелна акция. Човекът дръпнал спусъка на Първата световна война умира от туберкулоза в затвора през 1918 година. Смъртта му настъпва 8 месеца преди края на мащабния конфликт, отнел живота на 10 милиона души.

След атентата австро-унгарският Съвет на министрите взима решението да постави на Сърбия неприемлив ултиматум, след чието отхвърляне да се прибегне до военна сила. Войната започва само 37 дни по-късно, а германският кайзер Вилхелм Втори обещава на Виена военна подкрепа в случай на нападение срещу Сърбия.

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания. "Великите сили са пресметнали рисковете и евентуалните изгоди и в крайна сметка са се произнесли в полза на войната", казва историкът Кристофър Кларк. Поради това в повечето случаи атентатът от Сараево се определя като искрата, предизвикала световния пожар, а не като причина за Първата световна война.

Родната къща на Принцип в Обляй е разрушена.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    това е жестокост
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ццц

    15 1 Отговор
    Нагли ама нагли. За пореден път крадецът (западът) вика дрежте крадеца. Да си припомним ли как снимки от хора на носилки по паркинзите от едно малко италианско градче, превърнаха вирус в чума? Корумпираният журналист е много по-опасен от корумпирания политик. Единият е ограничен с мандат, а другият го ограничава само фантазията.
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор
    ВЪХ ,
    БОСНЯ БИЛА ХРИСТИАНСКА ДЪРЖАВА ,
    А НЕ МЮСЮЛМАНСКА
    КАКТО Е В УЧЕБНИКА НА НАТО :)