Last news in Fakti

27 Юни, 2022 20:15 2 257 52

Белият дом вижда дефолта на Русия, за първи път от 1918 г.

  • русия-
  • сащ-
  • дефолт-
  • дълг

Русия не изплати външния си дълг за първи път след болшевишката революция преди повече от век

Белият дом вижда дефолта на Русия, за първи път от 1918 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Русия не изплати външния си дълг за първи път след болшевишката революция преди повече от век, което допълнително отчуждава страната от глобалната финансова система след санкциите, наложени заради войната ѝ в Украйна, пише СиБиЕс.

Притежателите на облигации твърдят, че не са получили просрочени лихви в понеделник след изтичането на основния срок за плащане в неделя, предадоха "Ройтерс" и Bloomberg. Белият дом намекна за дефолт на задълженията на Русия, което е първо по държавния ѝ дълг от 1918 г. на брифинг за медиите в понеделник.

"Изглежда, че банките са се съобразили с международните санкции и са задържали плащане", каза Крис Уифър, икономически анализатор в консултантската фирма Macro-Advisory.

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ прекрати способността на Русия да изплаща своите милиарди дълг на международните инвеститори чрез американски банки. В отговор руското финансово министерство заяви, че ще изплати деноминирани в долари дългове в рубли и ще предложи "възможност за последващо конвертиране".

Русия заяви, че има парите да плати дълговете си, но западните санкции създадоха "изкуствени пречки" като замразиха нейните валутни резерви, съхранявани в чужбина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери по време на конферентен разговор в понеделник, че "няма основания да наричаме тази ситуация дефолт", заявявайки, че Русия е платила, но не може да бъде обработено поради санкции.

"Това се случи заради санкции, но санкциите бяха изцяло във ваш контрол", каза Джей С. Ауслендър, водещ адвокат по държавни дългове във фирмата на Уилк Ауслендър в Ню Йорк. "Всичко това беше под ваш контрол, защото всичко, което трябваше да направите, беше да не нахлувате в Украйна".

Колко дължи Русия?

Около 40 милиарда долара в чуждестранни облигации, около половината от тях за чужденци. Преди началото на войната Русия имаше около 640 милиарда долара в чуждестранна валута и златни резерви, голяма част от които се държаха в чужбина и сега са замразени.

Русия не е просрочвала своите международни дългове от болшевишката революция, когато Руската империя рухна и бе създаден Съветският съюз. Русия не погаси вътрешните си дългове в края на 90-те години, но успя да се възстанови от с помощта на международна помощ.

Русия всъщност е в дефолт от месеци в очите на инвеститорите в облигации, каза Лиъм Пийч, икономист, специализиран в нововъзникващите европейски пазари в Capital Economics.

Застрахователните договори, които покриват руския дълг, оценяват 80% вероятност от дефолт в продължение на седмици, а рейтингови агенции като Standard & Poor's и Moody's поставиха дълга на страната дълбоко в територия - боклук.

Как да разберете дали дадена държава е в дефолт?

Рейтинговите агенции могат да намалят рейтинга до дефолт или съдът може да реши въпроса, но са спрели рейтинга на Русия. Притежателите на облигации, които имат суапове за кредитно неизпълнение - договори, които действат като застрахователни полици срещу дефолт - могат да поискат от комисия от представители на финансови фирми да реши дали неизплащането на дълг трябва да предизвика изплащане, което все още не е официално обявяване на дефолт.

Комитетите за определяне на кредитни деривати - индустриална група от банки и инвестиционни фондове - вероятно ще отбележат "кредитно събитие", каза Пийч.

На 7 юни комисията постанови, че Русия не е платила необходимата допълнителна лихва, след като е направила плащане по облигация след падежа на 4 април. Но комисията отложи предприемането на по-нататъшни действия поради несигурност относно това как санкциите могат да повлияят на всяко споразумение.

Какво могат да направят инвеститорите?

Формалният начин за обявяване на дефолт е, ако 25% или повече от притежателите на облигации кажат, че не са получили парите си. След като това се случи, разпоредбите в бележките към документите, казват, че всички други чуждестранни облигации на Русия също са в дефолт и притежателите на облигации могат да потърсят съдебно решение за налагане на плащане.

При нормални обстоятелства инвеститорите и правителство в дефолт обикновено договарят споразумение, при което на притежателите на облигации се дават нови облигации, които са на по-ниска стойност, но които поне им дават частична компенсация.

Но санкциите забраняват сделките с руското финансово министерство. И никой не знае кога ще приключи войната или колко може да струват неизпълнените облигации.

В този случай обявяването на дефолт и съд "може да не е най-мъдрият избор", коментира Ауслендър. Не е възможно да се преговаря с Русия и има толкова много неизвестни, така че кредиторите може да решат "да задържат засега".

Инвеститорите, които искат да излязат от руския дълг, вероятно вече са се насочили към изход, оставяйки онези, които може би са купили облигации на понижени цени с надеждата да спечелят от уреждането в дългосрочен план. И може да искат да не се набиват на очи за известно време, за да избегнат свързването им с войната.

След като дадена държава изпадне в дефолт, тя може да бъде отрязана от заеми от пазара на облигации, докато дефолтъ бъде уреден и инвеститорите си възвърнат доверието в способността и готовността на правителството да плаща. Но Русия вече е отрязана от западните капиталови пазари, така че всяко връщане към заемите е много далеч.

Кремъл все още може да заема рубли у дома, където разчита предимно на руски банки за закупуване на облигациите си.

Какво ще бъде въздействието на дефолта на задълженията на Русия?

Западните санкции заради войната накараха чужди компании да бягат от Русия и прекъснаха търговските и финансовите връзки на страната с останалия свят. Дефолтът би бил още един симптом на тази изолация и прекъсване.

Уифър коментира, че дефолтът няма да засегне руската икономика в момента, защото страната не е вземала международни заеми от години на фона на санкциите и прави много пари от износ на суровини като петрол и природен газ.

Но в дългосрочен план, когато войната приключи и Русия се опита да възстанови икономиката си, "това е моментът, където наследството на дефолта ще бъде проблем. Това е нещо като, ако физическо лице или ако компания получи лош кредитен рейтинг, отнема години за да се преодолее това".

Инвестиционните анализатори предпазливо смятат, че неизпълнението на задълженията на Русия няма да има такова въздействие върху световните финансови пазари и институции, както от по-ранно неизпълнение през 1998 г. Тогава неизпълнението на задълженията на Русия по вътрешните рублови облигации накара правителството на САЩ да се намеси и да привлече банки да спаси Long-Term Capital Management, голям хедж фонд в САЩ, чийто колапс, според опасенията, можеше да разтърси по-широката финансова и банкова система.

Притежателите на облигации - например фондове, които инвестират в облигации на развиващите се пазари - могат да понесат сериозни загуби. Русия обаче изигра само малка роля в индексите на облигации на развиващите се пазари, ограничавайки загубите за финансиране на инвеститорите.

Но едно руски дефолт може да има вълнообразен ефект, като засили натиск върху глобалните дългови пазари и направи инвеститорите по-склонни към риск и по-малко склонни към авансови средства, което "би могло да доведе до допълнителни дефолти на други нововъзникващи пазари", коментира Уифър.

Източник: СиБиЕс


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    63 16 Отговор
    Говедарите са в дефолт от 2012г и кво да не си обслужват случайно дълга от над 30 трилиона?

    Коментиран от #40

  • 2 А ма

    52 7 Отговор
    Оло, остави тази тема на Джамбигей да се изпразни. Тези простотии му ходят.
  • 3 Бесен _Язовец

    53 10 Отговор
    Кво да не пратят ЧСИ в Русия за да си приберат дълговете говедарските банки?
  • 4 Правилен ход

    17 72 Отговор
    Набийте им го до макарите на руските фашисти. За да разберат, че са едно голямо айно на световната карта. Бог да приюти невинните души на избитите украински деца и да им даде покой. Какъвто руските сви не няма да намерят никога! Те са за Ада!

    Коментиран от #16, #26, #31, #36, #48

  • 5 Гошо

    52 8 Отговор
    Автора я кажи какво ще стане с тия дето имат да взимат лихви от тоя заем Дане стане те пък да обявят фалит че кой ги знае къде са заложили облигациите За Русия го знаем искат да си платят но не им дават То насила можеш да вземеш ама да дадеш не
  • 6 Иванушка 🇷🇺

    13 44 Отговор
    Джавелин- най- добрата отварачка за 🇵🇾🇿🇰И консерви!
    (27.06 06:00)
    Танкове:
    1 552
    +20
    Бойни бронирани машини:
    3 687
    +28
    Всичката тази висококачествена стомана ще бъде рециклирана! Кацапите са много богати, щом могат да си позволят такива загуби!

    Коментиран от #18

  • 7 Само Княжество москва е на татарите

    10 47 Отговор
    Русия не съществува,москали им казват,цялата монголотатарска територия е на Украйна(Киевска рус) създадена от легендарния украински боец Рюрик

    Коментиран от #20, #29, #34

  • 8 Тепърва се започва

    11 40 Отговор
    Реално изпадане в дефолт. Следва фалит, а след още малко и започване на процеса на разпада на федерацията и появата на нови независими държави.

    Коментиран от #13

  • 9 МирО

    43 8 Отговор
    Какъв дефолт???
    С куфари ли да носят пачките ??
    САщ и ЕС забрани достъпа до банковите системи
    (да неговорим за блокираните 600 милярда в западни банки)
    Рашаните само последните мееци от газ и нефт са заработили
    няколко десетки милярда долара - те имат средствата, няма как
    да направят транзакциите.
  • 10 аре бегайте

    43 5 Отговор
    Бялата колиба да види собствения си дефолт . 30 трилиона дългова . Ако беше друга държава отдавна щяха да я обявят за фалирала .
    Цялата им територия барабар с природните богатства е оценена на 45 трилиона долара . Като стигнат тая цифра - какво ще правят после ?
  • 11 Оповръщани пияни усраняци

    10 33 Отговор
    Пияните скотове го виждат фалита всеки ден в п.ро.сия, тя винаги е била фалирала, от както я има но сега вече е за последно преди разпада.
  • 12 Мдааааа

    46 7 Отговор
    Дефолт е когато някой не може да си плати задълженията или не иска да ги плати. Тук изобщо случаят не е такъв. Русия може и иска да си плати. А запада по всякакъв възможен начин се опитва да и пречи да направи това. Такава налудничава ситуация все още не е имало. И някой изяде дървото но няма да е Русия това.

    Коментиран от #23

  • 13 могат да дрънкат каквото си искат

    29 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тепърва се започва":

    Русия не смята текущата ситуация за дефолт, защото е извършила необходимите платежи своевременно - на 20 май .
    Пресслужбата на ведомството съобщи, че на 20 май министерството е извършило платежи по еврооблигациите със срок на погасяване през 2026 година в размер на 71,25 милиона долара и през 2036 година на стойност 26,5 милиона долара.

    в същия ден плащания са получили от Националния разчетен депозитар, след което са били предадени на държателите на цените книжа и чуждестранните финансови посредници, включително и на системата "Евроклир", за последващо предаване на клиентите на организацията.

    "По този начин, задълженията по обслужването на държавните ценни книжа на Русия са изпълнени от министерството на финансите на Русия в пълен обем в съответствие с емисионната документация на емисиите на еврооблигации"
  • 14 хипотетично

    37 4 Отговор
    А какво ще стане ако Китайците изведнъж предявят искания по заемите които им дължат краварите ?
  • 15 Милен

    3 21 Отговор
    Сега китайчетата ще изкупят облигациите за дългът на Русия на една десета от цената им и всички ще са доволни, тъкмо и кредиторите кредиторите ще получат нещо и няма да са пълно капо :))))
  • 16 Йо Несбьо

    30 7 Отговор

    До коментар #4 от "Правилен ход":

    Ей, го и този! Имам чувството, че всеки руски куршум все невинни украински деца убива! Стига глупости! Руснаците се бият с ВСУ (Варненски Свободен Университет), там деца няма...

    То излиза, че руските ракети все детски градини и болници целят, полека с лъжите поне малко!
  • 17 12340

    13 5 Отговор
    следва тов.Сталин.
    Той не е мекушав кто Путин.
  • 18 Затова ли спряхте, драги борци

    26 7 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка 🇷🇺":

    за свобода на словото,руските телевизии - за да вярваме на подобни изнасилвания на цифри? Е да, ама ние имаме и други средства за информация - и от тях става ясно, че Украйна "контролира" под 3/три/ процента от територията на Донбас. А и това, за което тя смята, че контролира, е доста съмнително...
  • 19 БАЙ КУРТИ

    28 5 Отговор
    Така , до автора . Защо криеш някои подробности . РУСИЯ ПРЕВЕЖДА парите по еврооблигациите с падеж до 2026 г . Но БАНКИТЕ В ОБОРА не ги превеждат защото имало санкции. И много скоро очаквайте удара от КИТАЙ/РУСИЯ. ВЕЧЕ виждам края на еднополюсния модел/ . А това ще стане и ще повече всички Триполови към дъното
  • 20 Украински ?

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Само Княжество москва е на татарите":

    И вероятно е гласувал за Зеленски? Хайде,бе...
  • 21 Соломон

    15 2 Отговор
    Тези БАНКИ, кой управляват ?
    САЩ, Русия или и ДВЕТЕ ?!

    Ако управляват и двете държави, то ЗАЩО ХОРАТА се УБИВАТ помежду си ?!
    Явно ХОРАТА не знаят откъде им идват ЗЛИНИТЕ !

    Банките поникнали, като гъби след дъжд в градове и паланки, не представляват ли ПИПАЛАТА на ОКТОПОДА, срещу който хората могат да ПОКАЖАТ своето ВЪЗМУЩЕНИЕ !

    Навремето РОБИТЕ са ТРОШИЛИ оръдията на труда, в знак на протест !
  • 22 Щом най

    24 3 Отговор
    голямия длъжник на света САЩ го казва,ясно пропаганда нищо ново те по цял ден само това правят но не забелязват май как те самите стемително вървят на долу
  • 23 Не е така

    14 9 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааааа":

    Дефолт е когато някой не си плати задълженията по дълговете си в срок и по начина предвиден при сключването на споразумението за този дълг. Причината поради която не го прави няма никакво значение възможностите, намеренията и желанията или нежеланията нямат никакво значение за изпадането в дефолт. Дървото ще го изяде този които заем вече няма да може да получи никога при никакви условия защото е черния списък

    Коментиран от #27

  • 24 123

    14 4 Отговор
    Иска и се на краварите ама на дали ще стане това
  • 25 Шляхтиц

    15 3 Отговор
    Който не е изчистил снега пред собствената си врата, се оплаква от неизчистения сняг пред вратата на съседа. Стара поговорка от Римско Време.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Милен

    17 2 Отговор

    До коментар #23 от "Не е така":

    А ако този някой няма нужда от заем какво следва?

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Йо Несбьо

    18 7 Отговор

    До коментар #7 от "Само Княжество москва е на татарите":

    Преди седмица ми твърдяха нещо подобно - "украинците от 300 години насам"... Стоях смаян! Такова изнасилване на фактите! Кога е съществувала Украйна?! За кратко след разпада на Руската империя 1918-1921 и впоследствие от 1991, защото имаше такава съюзна република в рамките на СССР.

    Самите земи и населението там е било под юрисдикцията на Русия, Полша и Литва, Австро-Унгария, Волжка България, Хазария, Османската империя, Монголите...

    До днес там има чехи, словаци, унгарци и още, и още, които под натиска на събитията изкуствено стават украинци...

    Та, Аспарух със сигурност е знаел, че е българин, но Рюрик много би се учудил, че го пишат украинец.
  • 30 Ямаха р1

    12 7 Отговор
    Всички в Белия дом да се наредят на опашка и по една свирчица на всички в Кремъл,на Влад по две😄😄😄

    Коментиран от #51

  • 31 Коко

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Правилен ход":

    Ти добре ли си?
  • 32 Пияни страхливи роби

    4 6 Отговор
    Райняното султанче назобено с новичок е на колене, нема вече шампанско, нема яхти, онли кал и самагон в обора
  • 33 Милен

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Не е така":

    Ами какво да следва, взимаш заем срещу по-висока лихва и съответните гаранции ако не можеш да го погасиш. А ти защо си мислиш, че всички банки са под контрола на "развития" запад, за Русия едва ли ще е проблем да пласира облигациите си на азиатските пазари, а и защо са им заеми в долари и евро след като не могат да си купят нищо с тях?

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Милен

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Не е така":

    А и като гледам колко са "колосални" размерите на Руския дълг "Около 40 милиарда долара в чуждестранни облигации, около половината от тях за чужденци" горе долу колкото нашият възниква въпросът каква и е нуждата на Русия да търси още заеми.

    Коментиран от #37

  • 36 Грогу

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Правилен ход":

    Дайте си реална преценка какво пропагандирате .Не може да се управлява с брутални лъжи . Даже зад океана започват лека полека да се опитват с приемане на закони да си върнат НОРМАЛНОТО. Тази неолиберална секта е на края на власта си , така , че няма да имате време да направите народа в България като българите в Македониия.
  • 37 Не е така

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "Милен":

    Тепърва нуждата и ще става огромна. След загубата на монополната и позиция на европейския енергиен пазар за нея идват много трудни времена. Китай не плаща цените които плащаха в ЕС, а с времето ще почне се повече да извива ръцете на Русия се повече и повече и тъй като тя няма избор ще приема се по ниски цени. Което ще обрече икономиката на много бърз крах. С този брилянтен ход на американците в момента Русия ще се окаже и лишена от възможност за външно финансиране, а това означава и фалит. А след фалита закономерно ще последва и разпада на федерацията. Просто Русия влезна перфектно в капана които и подготвиха и вече няма никакво измъкване от там.

    Коментиран от #39

  • 38 Не е така

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "Милен":

    Нищо няма да пласира. Ще има схема дълг за ресурси, но при условия които ще направят нещата за Русия още по тежки, защото ще я лишат от последните и източници свежи средства от вън.Русия е практически ще стане безгласен и напълно подчинен сателит тип суровинен придатък на Китай поне в началото, а след разпада и Китай ще получи и руски територии.
  • 39 Милен

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "Не е така":

    Ами тя нуждата от горива и ресурси в Европа все повече ще намалява, след като големите концерни изнесат производството си в страни които им предлагат по евтини такива, така, че европейският пазар за горива и ресурси едва ли ще е приоритет за Русия в идните години. Въпросът е какво ще правим ние без реално производство май трябва да се преорентираме към виртуални продукти и да живеем живота си в метавселената.

    Коментиран от #41

  • 40 САЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен _Язовец":

    Кой казва, че не го обслужване?
  • 41 Не е така

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "Милен":

    Нуждата от въглвеодороди ще намаля и то много бързо. Сегашните събития просто ускориха вече започналия и необратим процеса на пълен отказ от въглеводородите с поне 10-15г. Отказа от замърсяващата енергия ще се окаже последния пирон в ковчега на руската икономика, а и на самата федерация.

    Коментиран от #42

  • 42 Милен

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Не е така":

    Хаха да виждаме с какви темпове се освобождаваме от въглеводородите, след като възобновяваме тецовете на въглища, за първи път от незнам си колко години рудниците в маришкия басейн сключват договор за износ на въглища, сигурно кюмюра се превръща в новата "зелена енергия".

    Коментиран от #45

  • 43 Стрелата

    5 2 Отговор
    Най големите борчлиии тръгнали чужди сметки да правят.
  • 44 От страни

    7 2 Отговор
    Последния глупак разбира че след като Русия си плаща а банките спират плащанието това не е дефолт на Русия а на банките.
  • 45 Не е така

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Милен":

    Прехода не може да стане веднага, а искат бързо да се откажат от доставките от Русия. Разбира се, че ще отворят последно затворените си мощности от собствени ресурси за да заместят руските. Но те са затворени точно поради заместването им с зелена енергия и отново ще бъдат затворени с нарастването на създадените мощностите за генериране на зелена енергия.

    Коментиран от #46, #52

  • 46 Милен

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Не е така":

    Само времето ще покаже кой е прав, да се надяваме, че ще сме живи да видим развръзката от случващото се, аз не съм оптимист за това което ни очаква, надявам се ти да си прав но едва ли.

    Коментиран от #47

  • 47 Не е така

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Милен":

    Европа ще се оправи. Разбира се ще има сътресения, трудни няколко години, но това е цена която трябва да се плати от всички за да се поправят щетите нанесени от поне две поколения продажни европейски политици защитаващи интересите на Путлер.Всяко зло е за добро както казват.Така хем ще се предпази природата хем ще се предпазят хората от военно престъпния кремълски режим

    Коментиран от #49

  • 48 иваило

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Правилен ход":

    е сега на теб ти го набиват всеки ден искаш и на други не всички са джендърки замисляш ли се .сега Руснаците го набиват на скапаните америнканци идва им времето
  • 49 гого

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Не е така":

    скъпа като избиваха хора в либия защо не мрънка >?или целия ти беше в теб и умираше оъ кеф
  • 50 нидялко

    2 2 Отговор
    Дет се вика, ако ти имаш да даваш на банката един милион, тогава ти имаш проблем. Но ако имаш да даваш на банката сто милиона, то тогава банката има проблем.
  • 51 хаос

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ямаха р1":

    така ще говориш когато успеещ да си го изкараш от устата
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания