28 Юни, 2022 10:30 1 008 16

Международната общност осъди Русия след удара в Кременчук

  • украйна-
  • русия-
  • кременчук-
  • киев-
  • москва-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • г-7

Г-7 декларира подкрепата си за Киев, пишат световни медии

Международната общност осъди Русия след удара в Кременчук - 1
Снимка: Shutterstock

Международната общност осъди действията на Русия в Украйна, след като ракета порази мол в град Кременчук, причинявайки смъртта на най-малко 16 души и ранявайки 59, пише френският в. "Монд".

Удари бяха нанесени и в град Лисичанск, където загинаха най-малко осем мирни граждани.

Френският министър на въоръжените сили Франсоа Льокорню съобщи, че Париж ще изпрати на Украйна "значителни количества" бронетранспортьори, позволяващи на силите на Киев да се придвижват под вражески обстрел, пише в. "Фигаро". Френските бронетранспортьори са въоръжени, подчерта министърът. Той добави, че Франция ще изпрати на Украйна и още шест от самоходните оръдия "Сезар", освен дванайсетте, които вече са разположени срещу руските сили.

На срещата си в баварските Алпи страните от Г-7 отново демонстрираха единството си и готовността да окажат натиск по всякакви начини на руския президент Владимир Путин, пише френският в. "Либерасион". Те декларираха, че са готови да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото се налага".

Лидерите на Г-7 осъдиха нападението в Кременчук в изявление преди последния ден на срещата на високо равнище, като подчертаха, че „безразборните нападения срещу мирни граждани са военно престъпление“, пише британският в. „Индипендънт“. Те обещаха да потърсят сметка на „руския президент Владимир Путин и отговорните за това“.

Срещата на Г-7 преминава под знака на войната в Украйна и се очаква тя да бъде начело на дневния ред и на срещата на лидерите на НАТО днес в Мадрид, на която ще присъства и генералният секретар Йенс Столтенберг.

Светът е по-единен в подкрепата си за Украйна, отколкото твърди Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от британския в. „Гардиън“. „Не трябва да влизаме в капана, поставян от Путин, който твърди, че светът е разделен на глобалния Запад – Г-7 и неговите приятели на север – и всички останали. Това не е вярно“, подчерта канцлерът. „Има демокрации по цял свят и те имат много сходни гледни точки“, добави Шолц, който е домакин на срещата на върха тази седмица.

В опит да противодейства на представянето на Г-7 като богаташки клуб, обсебен само от война в Европа, Шолц покани лидерите на Южна Африка, Индия, Аржентина, Сенегал и Индонезия да се присъединят към дискусията за световния глад, развитието и околен свят. На срещата обаче бяха отделени само 90 минути за обсъждане на продоволствената сигурност на света, здравеопазване и климат, а обсъждането на дълговете и на нови фондове за специални права на тираж – два въпроса от централно значение за Африка – отсъстваха от програмата и вече се смятат за въпроси, които трябва да бъдат обсъдени на срещата на Г-20 по-късно тази година, отбелязва британското издание.

НАТО обяви вчера, че в отговор на руското нашествие в Украйна увеличава до 300 000 броя на силите си, поддържащи висока бойна готовност, пише в. „Вашингтон пост“. Столтенберг обяви решението ден преди началото на срещата в Мадрид, на която ще присъства и Джо Байдън.

На срещата може да бъдат обявени и новини за кандидатурите на Швеция и Финландия, които са блокирани от Анкара, отбелязва американското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    26 6 Отговор
    Осъдила общността Русия, но в кой съд, по кое дело, за какво, с какви доказателства.... Не се знае и кой е виновен за случилото се, чия е ракетата, въобще дали е ракета, колко и доколко цивилни са убитите! Не знам победителите да ги съдят, иначе Англия и Америка отдавна да са осъдени за Дрезден, Хамбург, Хирошима, Нагасаки.... София, където доказано са избили и осакатили стотици хиляди цивилни без причина! Също така за Югославия, Ирак, Афганистан....
  • 2 Дедо Гошо

    25 5 Отговор
    Аз пък осъждам международната общност за всички войни по света
  • 3 Доротея

    21 5 Отговор
    Точно оръжията, които пращате са причина за това безоразие! Не си ли спомняте, че когато сърбите сваляха някой американски самолет, цивилните жертви се увеличаваха?
  • 4 ЦЕцКа

    22 5 Отговор
    Щом пищят толко много значи е имало бая въоръжение в мола за унищожаване. Те укритие го крият по обществени згради
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОНТРАТА

    22 4 Отговор
    Международната общонст Г-7 смех смех
  • 7 Шерлок Холмс

    22 5 Отговор
    Соросоидната общност която разпалва конфликти по целата планета осъжда.
  • 8 Само питам

    14 4 Отговор
    От кого пазиха 20 000 плицаи тази,, международна общоност "?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дядо Рунгел

    10 0 Отговор
    Първият заместник-представител на Русия в ООН Полянски предположи, че в ситуацията с търговския център в украинския Кременчуг е имало провокация в стил Буча.

    "Трябва да изчакаме какво казва нашето Министерство на отбраната, но вече има твърде много очевидни несъответствия. Точно от това се нуждае режимът в Киев, за да запази фокуса върху Украйна преди срещата на върха на НАТО", каза Полянски.
  • 13 сороснерес

    8 1 Отговор
    Международна банда осъжда Русия..А къде бяхте когато сащ и техните подлоги бомбардираха Белград, Ирак,Либия,Сирия, а хим.оръжие намерихте ли ..или имаше само една пикня в тази колба която размахваше сащ в оон...Лимери..хиени...
  • 14 КРЕМЕНЧУК✊

    0 6 Отговор
    НЕВИННА ЖЕРТВА НА „РУ.ИЯ ПСИХО ТЕРОРИСТ”😡
  • 15 Сократ

    6 2 Отговор
    Международната общност осъди Русия след удара в Кременчук

    Една шепа престъпници осъдили били Русия. Смех в залата.
  • 16 Ген. Гурко

    1 0 Отговор
    От кого конкретно е представена тази така наречена уж международна общност? Не са ли същите почти държави които съсипаха цяла северна Африка с милиони неввинни жертви на демократичните им оръжия.? Нищо от това не е вярно. Това е коалицията на лъжата. Втората коалиция след коалицията на желаещите преди да разсипят завинаги Ирак и да го ограбят.
Новини по държави: