Last news in Fakti

30 Юни, 2022 11:27 697 6

Доклад: Всяка седмица в САЩ изчезват по две вестникарски издания

  • сащ-
  • преса-
  • вестници-
  • криза

Въпреки че проблемът е признаван все повече, в Съединените щати всяка седмица продължават да изчезват по две вестникарски издания

Доклад: Всяка седмица в САЩ изчезват по две вестникарски издания - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че проблемът е признаван все повече, в Съединените щати всяка седмица продължават да изчезват по две вестникарски издания, предаде Асошиейтед прес, цитирайки доклад за състоянието на медиите в страната.

Според Факултета по журналистика, медии и интегриран маркетинг и комуникации на Северозападния университет районите в САЩ, в които няма надежден източник на местни новини, по правило са по-бедни, със застаряващо и по-слабо образовано население от тези с добро покритие. В страната в края на миналия месец е имало 6377 вестникарски издания, в сравнение с 8891 издания през 2005 година, пише в доклада.

Въпреки че пандемията от новия коронавирус не е довела до това, от което много хора в сектора са се опасявали, от 2019 г. са изчезнали 360 вестникарски издания, като с изключение на 24 от тях става дума за седмични издания, обслужващи малки населени места. По оценка на доклада 75 000 журналисти са работели във вестникарски издания в САЩ през 2006 г., а сега техният брой е спаднал до 31 000. Годишните приходи на печата са спаднали в същия период от 50 милиарда долара до 21 милиарда долара.

Въпреки че филантропи и политици са започнали да обръщат по-голямо внимание на проблема, факторите, които са допринесли до срива на рекламния модел на сектора, не са се променили, отчита докладът.

Насърчаването на растежа на сегмента на изцяло цифровите новини през последните години не е било достатъчно, за да компенсира цялостната тенденция, каза професор Пенелъпи Мюз Абърнати, основният автор на изследването. По нейна оценка в САЩ се разширяват "новинарските пустини" и около 70 милиона американци живеят в окръг, в който няма местна новинарска организация или има само една.

Голяма част от промените в сектора се дължат на ръста на вестникарските вериги, включително на нови регионални вериги, които са закупили стотици издания на малките или средни пазари, пише в доклада. Вече по-малко от една трета от седмичните издания в страната и около десетина от всички 150 градски и регионални ежедневници се притежават и управляват от местни собственици.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мефистофел

    11 1 Отговор
    "Всяка седмица в САЩ изчезват по две вестникарски издания"

    И цега каво да правим, да плачем ли? Ми те и без това почти всичките са менте.
  • 2 цербер

    4 0 Отговор
    ... каза професор Пенелъпи Мюз Абърнати - основнАТА авторКА на изследването.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мунчо

    7 1 Отговор
    Чи то и в България няма книжни вестници...всички четем писанията на миси.рите от ф.ъкти....и трябва да им кажа на тез гугутки ,че са много далеч от журналистиката ... много...аз на младини съм чел заглавната статия на работническо дело и на правда и тия си нямат на представа, че може да има толкова учени думи в една статия ...
  • 5 не може да бъде

    5 0 Отговор
    "Китайците са най-умният народ в света.Открили са барута ,но не са го използвали за военни цели.Открили са хартията ,но не са я използвали за печатане на вестници.Открили са Амерака ,но не са се заселили там"- Марк Твен
  • 6 сирене

    1 0 Отговор
    няма значение, докато ФАКТИ продължава да ги тиражира, винаги ще имат публика в Бг...