Last news in Fakti

2 Юли, 2022 09:00 985 3

Ден на дипломатическата служба в Казахстан

  • казахстан-
  • дипломат-
  • празник-
  • ден на дипломата-
  • темиртай избастин

Професионалният празник Денят на дипломатическата служба на Република Казахстан се чества ежегодно на 2 юли.

Ден на дипломатическата служба в Казахстан - 1

Професионалният празник Денят на дипломатическата служба на Република Казахстан се чества ежегодно на 2 юли.

Празникът е учреден със съответния указ на държавния глава. Изборът на дата е съобразен с важно историческо събитие за страната. На 2 юли 1992 г. с указ на президента на Казахстан са одобрени правилата „За Министерството на външните работи на Република Казахстан“, „За посолството на Република Казахстан“ и „За основните права и задължения на длъжността - Извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан”.

Наскоро бе приета и концепцията за външната политика на независим Казахстан. Тя се основава на принципите на многовекторността и баланса.

Външната политика на Казахстан се определя от президента и парламента на страната и се осъществява от Министерството на външните работи.

Основните геополитически партньори на Казахстан са Русия, ЕС, САЩ, Китай и страните от Близкия изток.

Казахстан също така поддържа дипломатически отношения с всички страни от ООН.

Република Казахстан е член на Общността на независимите държави, Централноазиатското сътрудничество, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Тюркския съвет, Организацията за ислямско сътрудничество и ОДКБ.

По повод професионалния празник - Ден на дипломата на Казахстан редакцията на ФАКТИ поздравява всички служители на дипломатическата мисия на Казахстан и , по-специално, Извънредния и Пълномощен Посланик на Република Казахстан в Република България Н.Пр. Темиртай Избастин като му пожелаваме здраве, успешен мандат, просперитет и благополучие в неговата професионална кариера.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Тъпиро

    7 1 Отговор
    Нямаме ли шпиони и от казахския стан бе?
  • 2 Урюрвкос

    1 6 Отговор
    още дена измислена от болшевиките държава. Такива са Украйна, Азербайджан, Казахстан и др.Пръкнали се "суверени" - парченца от разрушената Империя.
  • 3 Еднополюстният свят свърши

    0 1 Отговор
    Империята на Лъжата и злото САЩ използват марионетните си режими САМО за своите интереси.