Last news in Fakti

4 Юли, 2022 14:30 1 609 3

32 000 жители на Сидни и околностите ще бъдат евакуирани

  • австралия-
  • сидни-
  • евакуация-
  • наводнения-
  • дъжд

Части от 5-милионния град са изправени пред четвърто наводнение за година и половина

32 000 жители на Сидни и околностите ще бъдат евакуирани  - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 30 000 жители на Сидни и околностите му днес са били приканени да се евакуират или да се подготвят да напуснат домовете си, тъй като най-големият град в Австралия се подготвя за най-тежките наводнения от 18 месеца насам, съобщи Асошиейтед прес.

Части от 5-милионния град са изправени пред четвърто наводнение за година и половина, след като проливните дъждове от петък насам предизвикаха преливане на язовири и излизане на реки от бреговете им.

„Последната информация, с която разполагаме, е, че има много голяма вероятност наводненията да са по-тежки от всяко от другите три наводнения, които тези райони преживяха през последните 18 месеца", заяви министърът на извънредните ситуации Мъри Уат пред Аустрелиън броудкастинг корпорейшън (Ей Би Си).

Настоящото наводнение може да засегне райони, които са успели да останат сухи по време на предишните бедствия, добави Уат.

32 000 жители на Сидни и околностите ще бъдат евакуирани
Снимка: Shutterstock

Премиерът на щата Нов Южен Уелс Доминик Перотет заяви, че заповедите и предупрежденията за евакуация са засегнали 32 000 души.

„Може да се очаква, че броят им ще се увеличи през седмицата", каза Перотет.

През последните дни службите за спешна помощ са извършили 116 спасителни операции при наводнения, като 83 от тях са извършени след 21:00 ч. в неделя, каза той. До днес сутринта са подадени още стотици молби за помощ.

Ръководителят на Австралийското бюро по метеорология Джейн Голдинг заяви, че в някои райони между Нюкасъл, северно от Сидни, и Уолонгонг, южно от Сидни, са паднали повече от един метър дъжд през предходните 24 часа. На някои места се е излял потоп от 1,5 метра.

„Системата, която генерира това време, показва признаци, че утре ще отслабне, но през днешния ден се очакват още дъждове", каза Голдинг.

По думите ѝ през цялата седмица се очакват дъждове по цялото крайбрежие на Нов Южен Уелс, включително в Сидни.

„Водата тече много бързо", каза Голдинг. „По реките е опасно и доколкото ще има още валежи от дъжд, това означава, че рискът от внезапни наводнения все още не е отминал.“

Комисарката по извънредните ситуации на щата Карлин Йорк заяви, че силните ветрове са повалили дървета, повредили са скатове и са блокирали пътища. Тя посъветва да не се предприемат ненужни пътувания.

Край бреговете на Нов Южен Уелс товарен кораб с 21 души екипаж се носеше по течението на морето, след като загубил захранване. Местни медии съобщават, че корабът, който е напуснал Уолонгонг в понеделник сутринта, е бил закотвен близо до брега и влекач действа, за да го предпази от близките скали. Планът за транспортиране на екипажа на кораба по въздух до безопасно място беше изоставен поради лошото време.

Перотет заяви, че правителството и общностите трябва да се адаптират към големите наводнения, които стават все по-чести в най-населения щат на Австралия.

„Виждайки това, което наблюдаваме сега в Сидни, няма съмнение, че тези събития стават все по-чести. И правителствата трябва да се приспособят и да се уверят, че реагират на променящата се среда, в която се намираме", добави той.

32 000 жители на Сидни и околностите ще бъдат евакуирани
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви продажни

    4 1 Отговор
    Да ги евакуират в Украйна - нали са подлоги на САЩ!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тралала

    0 0 Отговор
    Що крокодили и акули сега имат свободен достъп до хора.
Новини по държави: