Last news in Fakti

5 Юли, 2022 12:30 760 3

На 5 февруари 2023 г. Кипър избира президент

  • кипър-
  • избори-
  • никозия-
  • президент-
  • никос анастасиадис

В неделя, 5 февруари 2023 г. ще се състои гласуването на първия кръг от изборите. В неделя, 12 февруари 2023 г., ще се състои повторно гласуване, ако на първия кръг не бъде обявен победител

На 5 февруари 2023 г. Кипър избира президент - 1
Снимка: Shutterstock

Президентските избори в Република Кипър ще се състоят на 5 февруари 2023 г., а ако е необходимо провеждането на втори тур, той ще се състои на 12 февруари, съобщава агенция КНА, позовавайки се на министерството на вътрешните работи.

"В неделя, 5 февруари 2023 г. ще се състои гласуването на първия кръг от изборите. В неделя, 12 февруари 2023 г., ще се състои повторно гласуване, ако на първия кръг не бъде обявен победител", се посочва в съобщението.

На 23 декември 2022 г. ще бъде публикувана заповед на министъра на вътрешните работи за провеждането на изборите, посочва ТАСС.

27 декември е последният ден за вписване в избирателните списъци и за подаване на заявления за гласуване в избирателните секции в чужбина.

Кандидатурите на всички участници в изборите ще бъдат официално представени един месец преди гласуването, тоест на 5 януари.

Министерството на вътрешните работи подчерта, че всички тези дати са били договорени след консултации с политическите партии.

Настоящият президент на страната - 75-годишният Никос Анастасиадис - заяви, че не възнамерява да се кандидатира за трети мандат на поста. Той заема длъжността от 2013 г. и беше преизбран през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даскал

    2 2 Отговор
    Кипър е Гърция.
  • 2 Бай Лисан

    2 3 Отговор
    Византийци,вВий таз работа с бат Ердо съгласувахте ли я?

    Коментиран от #3

  • 3 Е нали

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Лисан":

    Щом Мицотакис даде зелена светлина, ердото няма думата, ще се подчини.