Last news in Fakti

6 Юли, 2022 11:17 1 318 21

Турция и Италия задълбочават сътрудничеството си

  • италия-
  • турция-
  • драги-
  • ердоган-
  • сътрудничество

В областта на отбранителната промишленост

Турция и Италия задълбочават сътрудничеството си - 1
Снимка: БГНЕС

Турция и Италия са решени да задълбочат сътрудничеството си в областта на отбранителната промишленост, заяви снощи турският президент Реджеп Ердоган на съвместна пресконференция с гостуващия в Анкара министър-председател на Италия Марио Драги, предаде Анадолската агенция.

Засилването на двустранното сътрудничество в областта на отбраната служи на взаимните интереси и двете страни са на едно мнение за това, заяви Ердоган на пресконференцията.

Турският президент каза, че Турция и Италия са готови да подпишат възможно най-скоро споразумение по проекта за система за противовъздушна отбрана SAMP/T.

В рамките на посещението на Марио Драги в Анкара представители на двете страни подписаха девет споразумения за сътрудничество в няколко области, включително отбрана, търговия, дипломация и развитие, съобщава Анадолската агенция.

Двамата лидери обсъдиха руско-украинската война и отношенията между Турция и ЕС, съобщи Ердоган, който благодари на Драги за подкрепата на Италия за по-нататъшното подобряване на отношенията на Турция със съюза.

"Събитията в нашия регион още веднъж конкретно показаха, че Турция е важна в много области за ЕС", добави турският президент.

Ердоган посочи, че е обсъдил с Драги темите за връщане към преговорния процес между Русия и Украйна и плана на ООН за износ на украинско зърно през Черно море.

Двамата са обсъдили и темата за нелегалната миграция, като Ердоган отново спомена практиката на отблъскване на нередовни мигранти от страна на Гърция. Атина отрича тези твърдения.

Италианският министър-председател от своя страна заяви: "Изправени сме пред големи предизвикателства, като се започне от войната в Украйна, и искаме да работим заедно за тяхното преодоляване", съобщава Анадолската агенция.

Турция и Италия са единни в осъждането на войната на Русия в Украйна и изразяването на подкрепа за Киев, каза Марио Драги.

Той благодари на Турция за посредническата ѝ роля при деблокирането на износа на зърно от Украйна.

По отношение на либийската криза Драги заяви, че стабилизирането на ситуацията в северноафриканската страна е от решаващо значение и е приоритет за Италия и Турция.

"Съгласихме се, че трябва да направим всичко възможно, за да възстановим стабилността в Либия. За тази цел решихме да работим в много тясно сътрудничество", каза той.

Снощи Ердоган и Драги присъстваха на специален концерт, организиран от Президентския симфоничен оркестър. За спомен от концерта Ердоган подари на Драги нотите на марша, който е композирал италианският музикант Джузепе Доницети, известен в Османската империя и като Доницети паша, за султан Абдулмеджид и е бил използван като национален химн на Османската империя в периода 1839-1861 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ерол

    20 7 Отговор
    Президентът Ердоган с умела дипломация си извоюва още по голям международен авторитет. Ето с Марио Драги паша слушат марша на Доницети паша. А къде са нашите паши?

    Коментиран от #3

  • 2 В други новини

    4 12 Отговор
    Инцидентът в град Ван, при който турските сили за сигурност стреляха по малък камион с мигранти, убивайки дете, придоби международен отзвук, много негативен за Турция.

    Инцидентът в града близо до границата на Турция с Иран беше заснет, предизвиквайки негативна международна публичност за практиките на безмилостната турска полиция в регион, където сблъсъците с кюрдите са ежедневие.

    Новината беше потвърдена пред CNN от местен служител във Ван, който пожела да остане анонимен. Възрастта на детето не е потвърдена, но информацията е за четиригодишно момче, се вижда от особено жестокия визуален материал, който се разпространява и беше излъчен и от CNN.

    Други 12 души са ранени в резултат на инцидента. Очевидецът Дидар Тосун каза, че е видял семейства с деца сред мигрантите. Властите не са потвърдили националността на хората в автомобила, но се казва, че са афганистанци.

    Коментиран от #10, #21

  • 3 Конгресът

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ерол":

    Само че "великата" и "силна" Турция води голяма битка с "малката" и "слаба" Гърция, за да успее(няма) да купи от... омразната за нея Америка поне старите самолети F-16 както пише Sözcü ! 😆
  • 4 Психично болния дърт санитар от махалата

    2 0 Отговор
    Помислих, че в сферата на икономиката, искат войни тези и други като,, тошко,,.... и дъртата съсетка....!
  • 5 Достойнство 0 - Просия 100

    3 19 Отговор
    Неотдавна Драги публично нарече Ердоган ужасен диктатор. Нищо не е случайно. След руснаци, евреи, араби, французи, американци, поклоните продължават към италианците. Спускането ще приключи, когато Ердоган също коленичи пред Мицотакис.

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДрагиМити

    4 1 Отговор
    Говорили са за статуквото на така наречените дванадесет острива предадени на гърците след Втирата Светивна Виина а съшо така и някои неща около Либия. Представете си никои няма да може да прекоси Средиземно Море от единия до другия краи без съгласието на Италия или Либия например.
  • 8 Българските турци

    11 4 Отговор
    Разликата между Турция и Гърция е че гърците купуват оръжие а турците разработват съвместно производство както със С-400 така и със SAMP/T .
  • 9 Агата

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Достойнство 0 - Просия 100":

    Колениченето е присъщо на българите.
  • 10 Агата

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "В други новини":

    ЕС прави всеки ден това в Егейско море с ръката на фронтекс Гърция.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хййй

    14 2 Отговор
    Не мразете Турция за миналото в историята ни, просто са били по-големи тарикати от нас, и сега също са.. Спрете с този комплекс.

    Коментиран от #19

  • 13 Агия София

    0 3 Отговор
    Рибите в егейското са гладни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой пак е коленичил

    1 2 Отговор
    На килимчето като Мичотакис 🤣🤣🤣
  • 19 Че за какво да я мразим

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хййй":

    Даже сме и благодарни, че 5 века сме били част от най-великите империя. Съхранила ни е без войни и сме се размножили от 1/4 милион до 4 милиона калпака.
  • 20 Хуманизъм

    1 3 Отговор
    Режимът на Ердоган ще бъде изправен пред международен съд за геноцида на язидските кюрди, според заключението на разследването, където се споменават тежки обвинения и ужасни престъпления на турския режим срещу язидското малцинство, пише днес Guardian.
  • 21 А защо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "В други новини":

    не пишете как терористите убиват малки бебета и цели семейства.
Новини по държави: