Last news in Fakti

7 Юли, 2022 18:15 542 0

Посланик Саймън Шерклиф: Няма арестуван британски дипломат в Иран

  • великобритания-
  • иран-
  • дипломат-
  • посланик-
  • саймън шерклиф

Посланикът на Обединеното кралство в Иран отхвърли съобщения в медиите за арестуван британски дипломат

Посланик Саймън Шерклиф: Няма арестуван британски дипломат в Иран - 1
Снимка: Shutterstock

Посланикът на Обединеното кралство в Иран каза, че разпространените в някои медии съобщения за арест на британския заместник-посланик в Техеран Джайлс Уитакър са неверни, предаде ДПА.

„Съобщенията, че нашият заместник-посланик в момента е задържан са много интересни. Всъщност той напусна Иран през декември, когато приключи мандатът му“, написа посланик Саймън Шерклиф в „Туитър“.

Вчера информацията беше отхвърлена и от британското външно министерство.

Иранската държавна информационна агенция ИРНА каза, че дипломатът е бил проследен от разузнавателните служби към Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и че е бил обвинен в шпионаж. Твърди се, че Уитакър е взел почвени проби от забранена за достъп централна пустинна зона без разрешение и че ще бъде екстрадиран от Иран.

Агенция ФАРС съобщи за още няколко задържани, а ИРНА посочи, че са били повдигнати обвинения в шпионаж срещу полски университетски преподавател и срещу съпруга на австрийска дипломатка. Според ИРНА полският професор Мачей Валчак е работил в университета "Николай Коперник" в град Торун.

Австрийското външно министерство заяви, че не е имало инцидент, арест или задържане, касаещо австрийски гражданни. Полското министерство на външните работи обаче потвърди, че през септември в Иран е бил арестуван полски гражданин. Ведомството допълни, че е в постоянен контакт с мъжа, който е получил юридическа помощ, и че се полагат всички усилия, за да може ученият да се завърне у дома.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА