Last news in Fakti

8 Юли, 2022 15:20 1 037 4

Шиндзо Абе искаше да съживи Япония със смели икономически политики и мощни въоръжени сили

  • япония-
  • политика-
  • икономика-
  • шиндзо абе

Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият премиер в японската история, който искаше със смелата си икономическа политика да извади японската икономиката от нейната хронична дефлация и да укрепи въоръжените сили

Шиндзо Абе искаше да съживи Япония със смели икономически политики и мощни въоръжени сили  - 1
Снимка: БГНЕС

Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият премиер в японската история, който искаше със смелата си икономическа политика да извади японската икономиката от нейната хронична дефлация и да укрепи въоръжените сили, за да противодейства на нарастващото влияние на Китай, почина на 67-годишна възраст, предаде Ройтерс.

Абе, който се оттегли от властта през 2020 г., беше прострелян днес, докато изнасяше предизборна реч. Премиерът на Япония Фумио Кишида, когото Абе покровителстваше, заяви, че случилото се е "напълно непростимо".

Абе стана премиер за първи път през 2006 г., когато положи клетва като най-младия министър-председател в историята на Япония след края на Втората световна война. След една година на власт, белязана от политически скандали, недоволство на избирателите, предизвикано от изгубени пенсионни регистри, и изборна загуба на неговата партия, Абе подаде оставка, посочвайки като причина здравословното си състояние. Пет години по-късно той отново изведе своята консервативна Либерално-демократическа партия до победа на изборите и постави началото на икономическата си стратегия, наречена "Абеномика". Целта бе да се справи с трайната дефлация и да съживи икономическия растеж чрез свръх либерална парична политика и фискални разходи, както и чрез структурна реформа за справяне с проблемите, предизвикани от бързо застаряващото и намаляващо население.

Дефлацията обаче се оказа упорита и стратегията за растеж на Абе пострада през 2019 г. от повишаване на данъка върху продажбите и търговската война между САЩ и Китай. Разразилата се следващата година пандемия от КОВИД-19 предизвика най-значителния икономически спад в историята на Япония. В началото на пандемията Абе затвори границите на страната, въведе извънредно положение и призова хората да си стоят у дома, а магазините - да затворят. Първоначално критици заклеймиха реакцията на пандемията , която според тях е била тромава, а по-късно обвиниха Абе, че не е проявил лидерски качества. Когато той подаде оставка, отново посочвайки като причина здравословното си състояние, смъртността от КОВИД-19 в Япония беше значително по-ниска в сравнение с много други развити страни.

Абе произлиза от заможно политическо семейство. Баща му е бил министър на външните работи, а брат на дядо му - премиер. Но най-силно влияние върху политическото му развитие изглежда е оказал дядо му - покойният премиер Нобосуке Киши.

Киши е министър в японското правителство по време на Втората световна война. След това лежи в затвора, но така и не е осъден като военнопрестъпник. Киши е премиер от 1957 г. до 1960 г., когато подава оставка заради обществени вълнения, предизвикани от предоговаряне на споразумението за сигурност между Япония и САЩ. Той освен това неуспешно се опитва да внесе промени в японската конституция от 1947 г., за да може Япония да води по-самостоятелна дипломация. Тези въпроси станаха централни и в програмата на Абе. Той увеличи разходите за отбрана и потърси подкрепа от други държави, за да се противопостави на все по-настъпателното поведение на Китай. Абе прокара закони , които позволиха на Япония да упражнява правото на "колективна самоотбрана" и по този начин да оказва военна помощ на своите съюзници. Внасянето на промени в конституцията остана една от основните му цели, която беше доста оспорвана, тъй като множество японци смятат, че именно на нея се дължи следвоенният мир в Япония.

Абе беше избран за председател на Либерално-демократическата партия за трети пореден мандат през 2018 г., след като партията промени правилата си, за да направи това възможно. А преди пандемията от коронавируса някои нейни членове обмисляха да предложат нова промяна, която да позволи на Абе да се кандидатира за четвърти мандат.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бивш канадец

    8 1 Отговор
    Шиндзо Абе искаше да стопли отношенията с Русия. Нищо чудно това да му е изяло главата!?
  • 3 Истината

    12 1 Отговор
    Шиндзо Абе искаше референдум за непризнаване на 150 годишното лишаване на Япония от суверенитет,с какъвто е в момента и Германия.В този договор,не са участвали Руснаци и точно това му е мотива да не го признае.Става дума за загубилите втората световна война "Рим Берлин и Тиокио".Ако някой не знае и Италия е окупирана територия,без право на суверенитет 150 години а златния и резервн е отново в САЩ.Шиндъо Абе си иска и златния резерв обратно от САЩ,и създаване на японски въоръжени сили, а не както сегашната окупация от американски.Искаше да прекъсне всякакви връзки със САЩ,но историята с премахването на неудобните на САЩ се повтаря.В момента Япония е една окупирана държава и симулира самостоятелна икономика,но дефакто тя се ограбва от САЩ.
  • 4 Доротея

    3 1 Отговор
    Хуабав - лош, проблема е разрешен цивилизовано - без купени избори, протести и напазарувани депутати! Има една есперктка по телевизионно говорене и демократично поведение, като вземе да ги разтяга, забравяте началото! А ненйя тати едно време просто ликвидирал ген. Луков и край! Не да му чете позиви и Карл Маркс!
Новини по държави: