Last news in Fakti

8 Юли, 2022 17:15 1 241 4

Реакции на политици от цял свят на убийството на Шиндзо Абе

  • шиндзо абе-
  • япония-
  • политици-
  • реакции-
  • убийство

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече "шокиращо“ и "дълбоко обезпокоително“ убийството на Абе

Реакции на политици от цял свят на убийството на Шиндзо Абе - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият японски премиер, почина днес, след като беше прострелян по време на кампания за парламентарни избори, съобщи Ройтерс. Абе, който се опита да изведе икономиката на страната си от хроничната дефлация с дръзката си политика "Абеномика", укрепи армията и се противопостави на нарастващото влияние на Китай, почина на 67-годишна възраст.

Реакции на политици от цял свят на убийството на Шиндзо Абе
Снимка: БГНЕС

Ройтерс събра реакции на политиците по света на трагичната новина.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече "шокиращо“ и "дълбоко обезпокоително“ убийството на Абе , когото нарече лидер с голяма визия.

Говорител на китайското посолство в Япония каза: "Бившият министър-председател Абе допринесе за подобряване на китайско-японските отношения по време на мандата си. Изразяваме съболезнованията си по повод смъртта му и съчувствие към семейството му."

"Япония загуби един велик министър-председател, който посвети живота си на своята страна и работеше за осигуряване на ред в света," отбеляза френският президент Еманюел Макрон.

В Туитър подалият оставка британски премиер Борис Джонсън написа, че новината за смъртта на Абе е "невероятно тъжна“. "Неговото глобално лидерство в изпълнени с неизвестност времена ще бъде запомнено от мнозина. Мислите ми са със семейството му, приятелите и японския народ. Обединеното кралство е с вас в този мрачен и тъжен момент."

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е "зашеметен и дълбоко натъжен“. "Ние сме твърдо с Япония дори в тези трудни моменти“, написа канцлерът в Туитър, като изрази най-дълбоките си съболезнования на семейството на Абе.

"Италия е шокирана от това ужасно нападение, което е удар по Япония и свободния демократичен дебат. Абе беше голям герой на японския и международния политически живот през последните десетилетия, благодарение на новаторския си дух и реформаторската си визия. Италия изразява съболезнования на семейството му, на правителството и на целия японски народ."

В разпространено от нейния кабинет изявление президентката на Тайван Цай Ингвен посочи: "Не само международната общност загуби важен лидер, но и Тайван загуби важен и близък приятел. Тайван и Япония са демократични държави с върховенство на закона и нашето правителство остро осъжда насилствените и незаконни действия", заяви тя.

"Изпращам своите съболезнования на опечалените семейства и на японския народ, които загубиха най-дълго управлявалия министър-председател и уважаван политик в историята на конституционна Япония", заяви южнокорейският президент Юн Сук-йол в изявление, разпространено от президентската канцелария. Юн добави, че стрелбата е "непростим престъпен акт."

Реакции на политици от цял свят на убийството на Шиндзо Абе
Снимка: БГНЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки написа в Туитър, че е "дълбоко шокиран“ от убийството на Абе. "Мислите ми са със семейството на нашия японски приятел, който винаги е бил много любезен с Полша. Нека почива в мир."

Австралийският премиер Антъни Албанезе също е потресен от убийството на Абе. "Трагичната смърт на бившия японски министър-председател Абе Шиндзо е опустошителна новина... Г-н Абе беше един от най-близките приятели на Австралия на световната сцена... Под негово ръководство Япония се превърна в един от партньорите на Австралия в Азия с най-близко мислене - наследство, което продължава и до днес. Г-н Абе беше лидер в Индо-Тихоокеанския регион, който се застъпваше за свободен и отворен регион. Четворката (стратегически диалог за сигурност между Австралия, Индия, Япония и Съединените щати) и Всеобхватното и прогресивно споразумение за партньорство в Транстихоокеанския регион в много отношения са резултат от неговото дипломатическо лидерство. Г-н Абе беше и гигант на световната сцена - лидер в Г-7, Г-20 и Организацията на обединените нации. Неговото наследство е с глобално въздействие, дълбоко и положително за Австралия", каза Албанезе.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до семейството на бившия японски премиер Шиндзо Абе, в която нарече смъртта му непоправима загуба. "Ръката на престъпник прекъсна живота на виден държавник, който дълго време оглавяваше японското правителство и направи много за развитието на добросъседските отношения между нашите страни", се казва в текста на телеграмата на руския държавен глава до майката и съпругата на бившия премиер Еко Абе и Акие Абе, публикувана на уебсайта на Кремъл. "Поддържахме редовни контакти с Шиндзо, в които се проявиха неговите отлични лични и професионални качества. Светлият спомен за този забележителен човек ще остане завинаги в сърцата на всички, които го познаваха. Пожелавам на вас и на семейството ви сила на духа и смелост пред лицето на тази голяма и непоправима загуба."

Реакции на политици от цял свят на убийството на Шиндзо Абе
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемерие ,лицемери и т.н

    13 0 Отговор
    8658
  • 2 Политиците по света

    15 0 Отговор
    Гледайки трупа на японеца, виждат себе си.
  • 3 Пич

    2 1 Отговор
    Киро-тъпото е следващия. Хем му е ред, хем му се пада.
  • 4 Анонимен

    2 1 Отговор
    И аз го уважавах. Беше един съвременен самурай. Голям японски патриот. Неслучайно и приятели, и врагове го уважават.
Новини по държави: