Last news in Fakti

16 Юли, 2022 18:30 1 797 19

Байдън изложи пред арабски лидери визията си за Близкия изток

  • сащ-
  • джо байдън-
  • арабски лидери-
  • оае-
  • саудитска арабия

Съединените щати "няма да обърнат гръб" на Близкия изток, оставяйки "вакуум, който може да бъде запълнен от Китай, Русия или Иран", обеща днес президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън изложи пред арабски лидери визията си за Близкия изток - 1
Снимка: БГНЕС

Съединените щати "няма да обърнат гръб" на Близкия изток, оставяйки "вакуум, който може да бъде запълнен от Китай, Русия или Иран", обеща днес президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес, на събралите се в Саудитска Арабия арабски лидери.

Президентът Байдън, който беше подложен на критики за посещението си в обвиняваната в сериозни нарушения на човешките права монархия от Залива, подчерта, че "бъдещето ще принадлежи на страни, чиито граждани могат да задават въпроси и да критикуват своите лидери без страх от репресии".

Днес в Джеда той представи визията си за Близкия изток и се опита да ограничи нестабилността на цените на петрола, която тежи на световната икономика, отбелязва АФП. Речта му беше посрещната с аплодисменти.

След посещение в Израел и палестинските територии, Джо Байдън завърши първата си обиколка в Близкия изток със среща на върха с няколко арабски страни, по-специално с шестте членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Оман, Кувейт, Бахрейн), както и Египет, Йордания и Ирак.

Въпреки че американски сили продължават да преследват терористи в региона, Байдън подчерта, че в момента САЩ не участват в голяма военна операция, отбелязва Асошиейтед прес. Той обяви също, че Вашингтон отпуска 1 милиард долара в подкрепа на продоволствената сигурност в Близкия изток и Северна Африка.

Байдън призова събралите се лидери, много от които ръководещи репресивни правителства, да гарантират човешките права, включително правата на жените, и да позволят на гражданите си да изразяват свободно мнението си.

"САЩ инвестират, за да изградят по-добро бъдеще в региона в сътрудничество с всички вас", подчерта Байдън в Джеда на срещата на високо равнище. "Интеграция, взаимосвързаност. Това са основните теми на нашата среща", добави американският президент.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви пред американско-арабската среща на върха, че са необходими общи усилия в подкрепа на световната икономика и че нереалистичните политики по отношение на енергийните източници ще доведат само до инфлация, отбелязва Ройтерс.

По време на посещението на Байдън двете страни общо подписаха 18 споразумения в различни сфери.

Египетското президентство съобщи в изявление, че президентът Абдел Фатах ас Сиси е обсъдил продоволствената сигурност и прекъсванията на енергийните доставки с американския си колега Джо Байдън, на среща в кулоарите на американско-арабската среща на върха в Джеда. Двамата лидери са обсъдили и начините за съживяване на палестинския мирен процес, както и усилията на Египет да осигури правно обвързващо споразумение относно експлоатацията на големия язовир, който се строи в Етиопия, съобщава Ройтерс.

Египет е подложен на остър финансов натиск поради глобалния скок на цените на суровините, включително пшеницата и петрола, особено след руското нашествие в Украйна в края на февруари. Кайро се опитва от години да сключи споразумение за язовира, който според Египет може да изложи на риск оскъдните му водни запаси.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    12 11 Отговор
    Няма да се оттеглят, ама те арабите и израелците може да ги изгонят след глупостите които Джорбачов наръси - намеква че "щял да направи Саудитска Арабия за пример", или идеи за "признаване на Палестина" - смъртни грехове в местата които посети.
  • 2 Рошко

    37 11 Отговор
    Повръща ми се от самото им държане, сякаш са господари на целия свят

    Коментиран от #9, #10

  • 3 да де

    39 11 Отговор
    Дядката едно си знае, едно си бае, арабите го гледат с насмешка и кимат от благоприличие, че ще помислят върху предложенията.
  • 4 171717

    23 12 Отговор
    Тоя скелет още ли не е пукнал ???
  • 5 Бай изДън

    29 11 Отговор
    Арабските лидери изобщо не ги брига за вакума между ушите на Бай изДън и визията му за собствените им държави. Ще го натоварят с фурми и по живо по здраво по стълбите на самолета!
  • 6 Слави

    8 13 Отговор
    А Иран и ОАЕ подписаха общи действия и сътрудничество в борбата с пясъчните бури. Иран в момента търси 7 милиона акра земя някъде по света да наеме или това са 70 000 кв километра земя за да отглежда соя и царевица с идеята да се пести вода в Иран. Както се знае най горещото място на планетата е пустинята Лут с 75 градуса Целзий. И се разширяват пустинните райони. Вариант е прокопаването на канал от Каспийско море до Чабахар, Шах Бахар но е трудно това
  • 7 Арабистан Али

    20 12 Отговор
    Вашта мма краварска.
  • 8 Уточнение

    15 11 Отговор
    Неговата визия вече не е от значение !!!
  • 9 И наистина са господари на

    13 14 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Целия Свят! Но губят битката за собствената си държава!
  • 10 Ами да

    14 11 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    точно за такива се мислят още, ама времената се менят...........
  • 11 Добре че

    11 11 Отговор
    не са го опънали,близкоия изток ще му се види далечко.
  • 12 БгТопИдиот

    19 11 Отговор
    Дреме им на арабелите за визията на говедостан и шефът им.Сър Деменциев.
  • 13 САЙГОН

    1 13 Отговор
    Че кой го брига за Арабските ц....игани ц.... рнокожи
  • 14 Зет

    16 12 Отговор
    Кралят на СА не го посрещнал, ха-ха

    Коментиран от #15

  • 15 Чичо Джо

    15 11 Отговор

    До коментар #14 от "Зет":

    Ами той наш Киро от БайИздън се учи на дипломация. Кире като ходи до САЩ на крака, нито БайИздън го посрещна, нито някой важен. Пратиха го в кабинета на някъв чиновник, дето и той не знае, защо въобще ходи на работа. Като ходи в РСМ пък го посрещнаха шофьора и чистачката. Тъй че не ме изненадва, че и при БайИздън се случват същите работи
  • 16 Свобода?

    10 7 Отговор
    "...Байдън призова събралите се лидери, много от които ръководещи репресивни правителства, да гарантират човешките права, включително правата на жените, и да позволят на гражданите си да изразяват свободно мнението си...."
    Тоя дъртак как дойде на власт е в САЩ? Фалшифицираха изборите... И навсякъде в "нашия" ЕС
    няма вече свобода, тоя дебил тръгнал да учи арабите? По време на първите демонстрации в Германия полицията преби и арестува адвокатката Брате Банер, после я хвърлиха в психиатрия... След това убиха доктор Андреас Ноак, понеже обясни, колко е опасен граден оксидът, намерен от японците в т.н. "ваксини". И след видеото му, няколко дена и го убиха "демократичните" Евросъюзи...
    Репресии, насилие, арести заради някаква измислена пландемия вече 3-та година... Тука в Европа... А този дъртия решил да учи арабите на демокрация ?? Ха-ха-ха... Пълни идиоти... Вече нито в САЩ, нито в ЕС има някаква такава....
  • 17 Охо-бохо

    10 7 Отговор
    Никой не ви иска повече псевдо демокрацията която е налагане на двойни стандарти със сила. Покажете как саудитците посрещнаха Путин. Смеете ли? Като крал го посрещнаха, цялата пищност и грандоманство на ориента.
  • 18 емилян

    7 4 Отговор
    О Джо !-стар престъпни лицемер - за кaкви човешки права говориш когато хиляди бездомни живеят под мостовете и на тротоарите техните права кой ще защити?
  • 19 хихихихихи

    3 1 Отговор
    Бай Дън изложил...каквото са му написали на листчето!